Херсонці, дізнайтеся, що можна їсти у другий тиждень Великого Посту

У православних християн настає другий тиждень Великого посту. Цей період має для віруючих людей певні особливості.

По-перше, - слід зазначити, що другий тиждень дає певні послаблення у їжі (більш детальніше – нижче).

По-друге, - на цьому тижні згадують 40 святих мучеників Севастійських (22 березня).

По-третє, - на цьому тижні перша з трьох «батьківських» субот (26 березня), що принесе у кожну оселю сумні, але все ж світлі спогади про тих людей, які пішли від нас у інший світ.

У ці дні ми, разом із Церквою, можемо помолитися за наших покійних рідних та близьких. Зазвичай певні молитви за померлих соборно здійснюють після Літургії.

Але, через те, що під час посту Літургії відбуваються тільки по суботах і воскресіннях, то у інші дні ми й наші близькі це втрачаємо. Тому Церква виділила кілька днів, коли можна ретельно помолиться за тих, кого з нами немає.

Чому важливо поминати покійних? Тому, що вони вже не мають можливості, як при житті, сповідати свої гріхи і отримати за них прощення, але ми своєю любов'ю й молитвою можемо допомогти їм.

По-четверте, - у другу неділю Великого посту згадують Святителя Григорія Паламу – (27 березня) (ввечері цього ж дня служать Пасію).

Їжа на другому тижні Великого посту

Якщо ви дотримуєте звичайний піст, а не суровий монастирський (який дуже бажано дотримувати з благословення свого духівника. Духівник, благословляючи людину на строгий піст, перед Богом приймає на себе зобов'язання за духовну складову посту.

Справа в тім, що дотримуючись суворого посту, дуже легко впасти у гріх осуду свого ближнього. І вбити при цьому весь сенс Посту), то цей тиждень ні чим не відрізняється від попереднього: все ті ж обмеження у їжі, внутрішній настрій на тишу в думках і почуттях.

Ті, хто тримають піст повинні пам'ятати, що другий тиждень Великого посту – це своєрідний рубіж між тим, як ви жили до початку посту і тим, що вам ще треба буде пройти. На другому тижні Великого посту організм остаточно звикає до нового раціону.

Радимо вам не забувати, що піст це не дієта, а тому слід, хоча б зрідка, ходити до Церкви у пошуках духовної опори. Адже не дарма священики називають пост «подвигом».

Що можна їсти на другому тижні Великого посту

Для людини, яка тримає звичайний, а не монастирський пост, в раціоні нічого не змінюється, як і раніше заборонені: м'ясо, риба, яйця, молоко. Для тих, хто дотримується монастирський посту, є певні послаблення.

З понеділка до п'ятниці другого тижня Великого посту пропонується сухоїдіння, тобто вживання у їжу хліба, води і сирих овочів один раз на день – ввечері. Можна їсти й варені овочі, але тільки без олії.

В усі суботні та недільні дні посту (окрім останньої седмиці), дозволяється справжня варена їжа з олією («варення з єлеєм») і вино. Цікаво, що вино дозволено і у ті дні, на які падають урочисті спогади, або в які здійснюються дуже довгі служби.

Понеділок, 21 березня – сухоїдіння (хліб, сирі овочі, фрукти, сухофрукти, мед, горіхи).

Вівторок, 22 березня – варена рослинна їжа без олії.

Середа, 23 березня – сухоїдіння.

Четвер, 24 березня – варена рослинна їжа без олії.

П'ятниця, 25 березня – сухоїдіння.

Субота, 26 березня – варена їжа з додаванням рослинної олії, вино.

Неділя, 27 березня – варена їжа з додаванням рослинної олії, вино.

Що таке «Сира їжа без олії» – це в основному овочі і салати з солінь з кислими оцтовими заправками, або заправками з цитрусових соків, а також з розсолів, пісний хліб і сухарі, не підігріте пиття (ні в якому разі не чай і не кава), вода (яку можна підсолодити медом), натуральні фруктові та овочеві соки. А також десерти: фруктові салати, горіхи, насіння. Це можуть бути запечені яблука з медом.

Що таке «Варена їжа без олії» – це гаряча їжа без додавання жирів: каші, рагу, запіканки, пісні супи й овочеві бульйони, печені овочі та фрукти (часто з додаванням меду, сухофруктів і горіхів), а також теплі напої, наприклад, напій з лимону, імбиру і меду, теплий узвар.

Що таке «Варена їжа з рослинним маслом» – це пісна їжа з жирами: пісні котлети з овочів, оладки, млинці, пироги, плов, різотто та ін. Також можливе вживання невеликої кількості соєвих продуктів: соєвого м'яса, сиру й молока.

У суботу та неділю можливо вживання невеликої кількості червоного виноградного, переважно, сухого вина виключно для підтримки життєвих сил того, хто постує.

Ми вже про це говорили, але, наголошуємо ще раз – Піст це не дієта, але й не кара – це стан душі й тіла. Церква ставиться з певним пересторогами до тих, хто все робить «занадто».

За церковним статутом існують послаблення: мирянам дозволяється їжа з рослинним маслом. Як виняток у понеділок, вівторок, четвер посту (з послабленнями: хворим, вагітним жінкам, дітям та людям, які займаються важкою фізичною працею) можна їсти рибу.

Різноманітність меню на час Великого Посту

Кілька слів про другі – основні пісні страви. Не дивлячись на те, що Великий піст – найсуворіший (вважається, що в цей час людина йде шляхом очищення аналогічно, як Господь протягом 40 днів постив у пустелі), під час нього слід утримуватися від багатьох звичних продуктів, однак це не означає, що харчування зводиться до двох-трьох страв – смачні пісні страви існують, і їх чимало!

Незважаючи на обмеження вживання продуктів, які зустрічаються у нашому раціоні найчастіше: м'ясо, риба, птиця, молочні продукти, харчування у Піст може бути вельми різноманітним і смачним.

Існує чимало повноцінних других страв, які можна приготувати як без масла, так і без м'яса чи риби.

Кілька наших рецептів додадуть різнобарв'я на ваш пісний стіл

Тушкована квасоля без масла «по-монастирськи»

Знадобиться: квасоля, ріпчаста цибуля, петрушка, кріп, сіль.

Приготування: перебрати і обдати квасолю окропом, злити воду і залити теплою водою так, щоб вона лише злегка її покривала, до м'якості відварити, підсолити, покласти рубану ріпчасту цибулю, проварити ще 30 хв, покласти рубану зелень, перемішати.

Подавати: у гарячому або холодному вигляді разом з відваром.

Пісна морква, запечена з медом

Знадобиться: 700 г моркви, 300 мл апельсинового соку, 2 ст.л. меду, 1 цибуля-порей, 1 зубчик часнику, 1 ст.л. спецій (мускатний горіх, гвоздика, кориця), 1 ст.л. маку, перець, чебрець, сіль.

Приготування: моркву нарізати тонкими смужками, нарізати порей, розчавити часник. Моркву і порей відварити 5 – 6 хв, опустивши в каструлю з підсоленою водою, що кипить, потім злити воду, а овочі викласти у форму для запікання. Перемішати мед з часником, соком апельсину, чебрецем і спеціями, полити овочі, поперчити і посолити їх, накрити форму кришкою і запекти у розігрітій до 180 градусів духовці півгодини.

Подавати: перед подачею посипати маком.

Пісна запіканка з картоплі і грибів

Знадобиться: 750 г свіжих або заморожених грибів, 3 – 4 картоплини, ріпчаста цибуля, спеції за смаком.

Приготування: до готовності відварити гриби, перекрутити їх у м'ясорубці, потім перекрутити сиру картоплю. Дрібно нашаткувати цибулю, перемішати з картоплею і грибами, заправивши за смаком спеціями, перекласти суміш у форму для запікання, випікати у розігрітій духовці до готовності. Замість цибулі можна використовувати часник.

Подавати: як у гарячому, так і холодному виді.

Далі буде...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон