П'ять фактів про стан освіти від Олександра Співаковського

Своїми поглядами на те, що наразі відбувається з освітою в Україні, поділився з херсонськими журналістами народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВР з питань науки та освіти Олександр Співаковський.

Нардеп одразу зазначив, що якщо така "освітня політика", яка зараз проводиться Міністерством освіти і науки України, буде продовжуватися, то через 3-5 років освітня система в Україні просто буде знищена.

Причому раніше, за словами Олександра Співаковського, вважалося, що це буде стосуватися тільки вищої освіти, але сьогодні вже видно, що торкнеться це і професійно-технічної освіти, а з 2017 року ще й технікумів та коледжів...

Хибність сучасної політики Міністерства освіти і науки України народний депутат Олександр Співаковський доводив на конкретних фактах:

Факт перший. Переполох влітку 2015, коли студенти не могли отримати дипломів. Молоді люди, які закінчили бакалавратуру, магістратуру – просто не могли отримати своїх дипломів, адже система менеджменту, яка існує в нашому Міністерстві освіти та науки, на жаль, повністю не компетентна.

Факт другий. Скандал з шкільними підручниками 4 -7 класів. Народні депутати, коли влітку йшли у відпустку, проголосували за те, щоб віддати ту частину своєї заробітної плати, яка була зекономлена (а це 161 мільйон гривень) в державний бюджет - цілеспрямовано на шкільні підручники.

Але Міністерство освіти не змогло провести відповідні тендери своєчасно, а це говорить про корупційну складову цього процесу... Батькам прийшлося витрачати власні кошти, на базарах купувати підручники, яких і так зараз немає. Фактично тендер був проведений в жовтні-листопаді, і тільки після цього розпочалося друкування, і тільки зараз школи України забезпечені підручниками лише на 60%.

Факт третій. В законі «Про вищу освіту» чітко написано, що з 9 червня 2015 року повинно запрацювати Національне агентство з якості освіти.

Це означає, що з 1 вересня МОН втрачає функціональність, щодо здійснення своїх повноважень, які має здійснювати нове агентство. Але МОН свідомо продовжує роботу по акредитації, ліцензуванні, видачі дипломів і так далі. Це пряме порушення закону!

Факт четвертий. Було виділено 42 мільйони гривень на програму «Шкільний автобус». Автобуси мали бути закупленими в 2015 році, але почалася "каламутна гра" - на тендер прийшла тільки одна компанія і в результаті – він не відбувся. Міністр освіти каже, що ці кошти перекинули на 2016 рік. А що було робили школярам у 2015 році, коли мала відбутися реалізація програми?

Факт п'ятий. Ситуація з професійно-технічною освітою. Народних депутатів запевнили, що все в цій системі "буде збалансовано"... Вже після того, як бюджет країни на 2016 був прийнятий, тоді побачили, що половину фінансування треба перекладати на місцеві бюджети, які цього не витягнуть...

Олександр Володимирович підкреслює, що якщо Міністерство не зрозуміє, що профтехосвіта, коледжі, технікуми та ВНЗ – це зв'язок між системою освіти та ринком праці, тому треба бути готовими до того, що почне відбуватися в країні.

«Це чітка стратегія, яка проводиться Міністерством освіти і науки України на знищення системи. Якщо ми не зрозуміємо, що це хибна політика та стратегія, то треба думати про те, як будувати тюрми та колонії...

Треба ж розуміти, якщо закриються ПТУ, то соціально незахищена молодь, яка частіше всього там навчається, просто опиниться на вулиці. Хіба у нас створюються нові робочі місця?», - зазначив перший заступник голови Комітету ВР з питань науки та освіти.

Олександр Співаковський вважає, що такі речі в системі освіти відбуваються через відсутність стратегічного бачення розвитку галузі.

За його переконаннями, треба терміново змінювати систему освіти, адже на сьогоднішній день, за існуванням такої системи, такого міністра, - наша держава йде шляхом руйнування освітянської галузі.

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон