Чонгар кричить «SOS»

Жителі тепер вже відомого на весь світ прикордонного з Кримом села продовжують страждати від активістів так званої громадянської блокади Криму.

Після нашумілої сесії Чонгарської сільради, на якій депутати виступили з вимогою перенести блокпости "блокадистів" подалі до кордону, активісти зменшили свою активність, навіть машини припинили перевіряти.

Однак через деякий час знову взялися за старе.

Минулого тижня до Генічеського відділу поліції звернулися одразу кілька водіїв, чиї авто намагалися перевірити «блокадисти».

Серед постарждалих — мешканці Запоріжжя і Дніпропетровська, та більшість — чонгарці. Заяви на неправомірні дії активістів надходять і до сільради.

За словами сільського голови Галини Коваль, після вищевказаної сесії до сільради звернулися 45 місцевих мешканців. Заяви їхні, в основному, стосувалися невідомих у камуфляжі і балаклавах, які розгулюють центром села зі зброєю. Через це батьки бояться випускати своїх дітей на вулицю самих. І роблять це недаремно, що підтвердив недавній випадок з мешканкою сусіднього села Атамань Валентиною Васьківською.

На Різдво Валентина разом з чоловіком поїхали у Чонгар до сестри. Після родинних посиденьок попрощалися і сіли в машину, але та вперто відмовлялася заводитися. Чоловік залишився ремонтувати машину, а Валентина пішла додому пішки, бо треба було поратися по господарству. Час був вечірній. Біля пожежної частини жінка почула кроки за спиною.

«Коли я озирнулася, побачила невідомого у капюшоні, — розповідає жінка. — Чи був це учасник блокади, не скажу, але не місцевий точно. Він підскочив до мене і приставив до горла ніж. Я схопилася за лезо рукою, порізалась, але ніж відбила. Після цього невідомий тричі вдарив мене в обличчя, схопив за волосся і потягнув на узбіччя. Тільки-но він нахилився наді мною, я вдарила йому в груди ногами і втекла, сховавшись у знайомих». У поліцію жінка звернулась одразу ж, але злочинця так і не знайшли. Валентина говорить, що відчуває постійний страх, а поранена рука не дає поратися по господарству.

Через тиждень неприємність сталася з мешканцем Чонгара Дмитром Дороховим. Молодий чоловік їхав на АЗС заправитися і вже минув блокпост, коли його окликнули активісти. Підійшло троє, один з яких, за словами хлопця, одразу почав чіплятися. Коли Дмитро сів у машину, то отримав від нього удар в голову. Слідчі, які прибули після заяви у поліцію, до блок­посту навіть не підійшли. Тим часом мед­експерти зафіксували легкі тілесні ушкодження. Батько хлопця Юрій Дорохов звертався за правдою навіть у райраду, однак жодної допомоги не дочекався.

Наразі чонгарці думають створити сотню самооборони. Прикладом для наслідування вони обрали Каланчак, де після створення такої організації «блокадисти» припинили порушувати закон повністю.

Андрій БЕЙНИК

"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон