Співаковський: Понад 640 тисяч освітян підписали петицію проти прийняття проекту закону “Про освіту” у новій редакції

Про це, під час виступу на Парламентських слуханнях на тему: «Правове забезпечення реформи освіти в Україні», заявив народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка», перший заступник голови Комітету з питань науки та освіти Олександр Співаковський.

«Протягом останніх років було чимало законодавчих ініціатив, спрямованих на реформування освіти. Реформу освіти Україні необхідно було б розпочинати з базового закону "Про освіту". На жаль, ми пішли іншим шляхом.

Так, спочатку було прийнято нову редакцію Закону "Про вищу освіту" (прийнятий 01.07.2014), потім Кабінетом Міністрів України було подано до Верховної Ради України нову редакцію Закону України "Про наукову і науково – технічну діяльність" (прийнятий 26.11.2015), потім – законопроект "Про професійну освіту"(внесено КМУ 06.10.15), і лише 19 листопада 2015 року Кабмін подав до Верховної Ради України нову редакцію Закону України "Про освіту"», – зазначив в своїй промові парламентар.

«Складається таке враження, що ми спочатку будуємо поверхи будинку, і лише після цього починаємо закладати фундамент», – додав народний депутат.

«Досвід наших реформ в цій сфері показує, що люди не підтримують цих реформ, не розуміють, які проблеми вони вирішують. За даними освітянської профспілки, понад 640 тисяч освітян підписали петицію проти прийняття проекту закону "Про освіту" у його новій редакції», – зауважив Олександр Співаковський.

Парламентар навів один з прикладів того, що нинішня законодавча стратегія є достатньо тупіковою та недосконалою.

"Соціологічні опитування говорять, що понад 70% батьків проти 12-річної шкільної освіти, яка закладена в цьому проекті. Хто і яким чином обґрунтував 12 років навчання у школі? Це виглядає як знущання над здоровим глуздом. Реформування потребує сам підхід до створення навчальних програм. Інакше всі безмірні професорські знання перекочують у нові підручники для 12-класної школи. Такий експеримент вже мав місце в нашій країні і виявився повністю безперспективним", – підкреслив Співаковський..

За його словами, проблема багатьох наших можновладців у тому, що вони думають, що зможуть зробити реформи самі.

"Вони вірять, що, користуючись повноваженнями, їм слід просто нав'язати свою "прогресивну волю" народу, – і все спрацює. Але не буде такого. Реформи – це не справа політиків, це справа всіх, всього народу», – зауважив народний депутат під час виступу.

Політик закликав можновладців прислухатися, насамперед, до думки фахівців, які присвятили себе освіті .

"Наші вчителі і професори, директори і ректори...Вони, їхні знання, їхній багаторічний досвід – основа розвитку і благополуччя нашої країни. Освітнє законодавство сьогодні ігнорує думку багатьох із них. Цим наші реформатори по суті прирікають себе і свої реформи на поразку.

...Все це необхідно виправити. Але для цього потрібно дослухатися до думки багатьох людей. У тому числі тих, до кого в нас не звикли дослухатися. Необхідно виробити нову культуру законотворення. Це складний шлях, але іншого немає", – наголосив Олександр Співаковський, завершуючи свій виступ.

"Солідарність. Блок Петра Порошенка"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон