Україна та Польща ефективно взаємодіють у кримському медіа полі

З часом, це поле має стати врівноваженим, монолітним, сприятливим для прискорення процесів реінтеграції Криму. Херсонщина в інформаційному контекст кримської тематики набуватиме все більшої ролі та значення.


8 грудня 2015 року в Києві під егідою Східно-Європейського Демократичного Центру (Варшава) та «Інтерньюз – Україна» (Київ) відбулася заключна зустріч проекту «Підтримка українських незалежних медіа та журналістів через надання технічної допомоги».


В рамках проекту, який відбувався в 3 етапи, таку допомогу отримала 21 редакція та 15 журналістів. Фінансові ресурси були акумульовані за підтримки Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, який отримав польську премію «Солідарність» та забезпечив, таким чином, хід виконання проекту.

Ефективна організаційна та координаційна підтримка, забезпечувалась, також Міністерством інформаційної політики (МІП) України через активну та плідну взаємодію із партнерами зусиллями радника міністра Еміне Джеппар.

Зазначений проект спрямований на підтримку незалежних вітчизняних ЗМІ, які працюють на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та материковій Україні. Кримські журналісти отримали реальну допомогу у вигляді обладнання, яке дозволила їм ефективно працювати в умовах окупації Кримського півострову.

Під час зустрічі організатори: Ігор Добко, Андрій Кулаков, Наталія Сад та Артем Лаптієв презентували моніторинговий звіт, складений за результатами ретельного аналізу публікацій в українській пресі на кримську тематику. Після цього відбулася жвава та конструктивна дискусія, в якій взяли участь такі відомі і знакові для кримської тематики урядовці, громадські, діячі та експерти, як: члени Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель та Іскандер Барієв, радник міністра МІП Еміне Джеппар, головний редактор «Центру журналістських розслідувань» Валентина Самар, член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Сергій Костинський, керівник проектів «Крим SOS» Алім Алієв, головний редактор інформаційної агенції «Голос Криму» Людмила Щекун, журналістка Ольга Михайлюк та інші.

Обговорювались перспективні аспекти формування інформаційної стратегії на кримському напрямку, питання розробки якісного та більш ефективного інформаційного контенту. Були висунуті конкретні пропозиції щодо механізмів посилення активності вітчизняних мас медіа, а також протидії деструктивним інформаційним впливам окупаційної влади, передусім, у регіонах так званого «Нового прикордоння» - районів Херсонської області, які межують з окупованим півостровом.


Проектом зроблені перші важливі кроки з підтримки вітчизняної журналістики Криму. Складні та напружені інформаційні поля тимчасово окупованого півострову, материкова Україна готові до подальших поступальних та прогресивних дій, впливів у контексті реалізації інформаційної політики деокупації Криму.

Георгій Бянов
експерт Української миротворчої школи

Фото
Elvir Sagriman
Георгія Бянова

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон