ОПОРА визнала дійсними вибори на Херсонщині

За висновками експертів порушення в день голосування 25 жовтня в переважній більшості громад Херсонської області мали несистемний характерта переважно не впливали на результат виборів, або ж підрахунку голосів, а кампанія в цілому була конкурентною.

Більшість порушень, які були зафіксовані, пов'язані з поганою методичною та технічною підготовкою виборчих комісій – це незнання Закону України «Про місцеві вибори» та недостатнє фінансування, стислі строки для виготовлення виборчих бюлетенів, їх передачі та належного прийняття. Були також зафіксовані факти агітації та підкупу виборців, і таких порушень, що мають ознаки спроб фальсифікації результатів виборів.

Окрім того, як і прогнозувалось, виборчою технологію дня голосування стали спроби влаштувати «каруселі», були організовані підвози виборців на дільниці від кандидатів, а також систематичне нехтування процедурами, що встановлені законодавством, у процесі голосування та підрахунку голосів.

За інформацією Херсонського обласного управління внутрішніх справ за день голосування до міліції поступило 38 повідомлень про порушення законодавства, по всіх фактах ведеться ретельна перевірка.

Херсонська міліція оперативно реагувала на повідомлення з дільниць, як по Херсону, так і по інших містах області. Можна констатувати високий рівень взаємодії правоохоронних органів з виборчими комісія та іншими суб'єктами виборчого процесу.

ОПОРА вважає, що необхідно після завершення виборчого процесу зробити якісний кількісний аналіз правопорушень, які були підчас виборів, прослідкувати, які правові наслідки наступили після розслідувань, зробити висновки і оприлюднити ці дані якнайширше.

Наразі триває процес встановлення підсумків голосування на засіданнях територіальних виборчих комісій. Порушення були, вони фіксувалися, але по інформації на даний момент ми не можемо говорити, що вибори не відбулись або є підстави об'явити їх недійсними.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об'єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон