Херсон має 20 кандидатів у мери

Історія із не реєстрацією Володимира Васильовича Сальдо на посаду Херсонського міського голови та кандидатом у депутати Херсонської міської ради отримала логічне, законне завершення.

Сьогодні, 14 жовтня 2015 року, Центральна виборча комісія, відповідно до законів «Про Центральну виборчу комісію» та «Про місцеві вибори» прийняла рішення про реєстрацію Сальдо Володимира Васильовича на пост Херсонського міського голови та кандидатом у депутати Херсонської міської ради, від політичної партії «Наш край» та зобов'язала внести Сальдо В.В. у тексти виборчих бюлетенів до 20.10.2015.

На цьому етапі законність святкує перемогу.

Що буде далі, поки сказати важко, адже попереду головна проблема: захистити голоси претендентів.

Виходячи із того, як велася боротьба проти двох максимально рейтингових претендентів, не дивно, що сьогодні їх опоненти готуються масово проводити дії, які будуть спрямовані на те, аби по максимуму відібрати у них те, що вони завоювали своєю працею.

Те, що фальсифікації будуть - зрозуміло вже зараз. Те, що у двох Володимирів (а точніше чотирьох + два «клони») будуть намагатися відібрати перемогу у першому турі, так само зрозуміло.

Коротко нагадаю як розгорталися події:

Дія перша
1 жовтня 2015 року, Херсонська міська ТВК відмовила в реєстрації Сальдо В.В., кандидатом на посаду Херсонського міського голови та кандидатом у депутати Херсонської міської ради (від політичної партії «НАШ КРАЙ»). У рішенні, всупереч вимогам законодавства, відсутні будь-які підстави.

Дія друга
3 жовтня 2015 року, Херсонський окружний адміністративний суд скасовує рішення ТВК та зобов'язує її повторно розглянути заяву партії «НАШ КРАЙ» та прийняти за наслідками розгляду рішення.

Дія третя
6 жовтня 2015 року, Одеський апеляційний адміністративний суд приймає рішення скасувати постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 3 жовтня 2015 року, в частині «прийняти рішення» і ухвалює: «зобов'язати Херсонську міську виборчу комісію повторно розглянути заяву про реєстрацію Сальдо Володимира Васильовича кандидатом на посаду Херсонського міського голови (та кандидатом у депутати – прим авт.) і прийняти рішення про реєстрацію...».

Дія четверта
8 жовтня 2015 року, ТВК не виконує рішення суду і відмовляє Сальдо у реєстрації.

Дія п'ята
8 жовтня 2015 року, ЦВК, у зв'язку із одноразовим грубим порушенням Херсонською міською ТВК вимог Конституції України та законів України – достроково припиняє повноваження усього складу цієї виборчої комісії та зобов'язує Херсонську міську виборчу комісію після сформування її нового складу, на виконання постанов, прийняти рішення про реєстрацію Сальдо В.В.

Дія шоста
12 жовтня 2015 року, Херсонська ТВК приймає присягу. Йде на тривалу перерву, після якої приймає рішення – відмовити Сальдо В.В., всупереч рішень Суду та ЦВК.

Дія сьома
13 жовтня 2013 року, ЦВК своєю постановою скасовує рішення ТВК щодо не реєстрації Сальдо та вимагає доставити оригінали документів до ЦВК до 13 години дня 14 жовтня 2015 року.

При цьому ЦВК зазначає: «...частиною п'ятою статті 124 Конституції України встановлено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України. Згідно з частиною першою статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України постанова або ухвала суду, яка набрала законної сили, є обов'язковою для осіб, які беруть участь у справі... і підлягає виконанню на всій території України».

Таким чином, ЦВК пояснила свої подальші дії, які стосуються суто «політичної ситуації», яка склалася сьогодні у місті Херсоні. Т.т., ЦВК дала зрозуміти, що її подальші дії будуть спрямовані на відновлення законності та справедливості.

Далі ЦВК вказує, що: «...комісія не може прийняти рішення, яке по суті повторює рішення, визнане судом протиправним, крім випадку, коли рішення було скасовано з формальних підстав». Рішення не було скасовано, воно набуло законної сили і є обов'язковим до виконання всіма суб'єктами, яких воно стосується.

Так само ЦВК наголосила на тому, що вона має повноваження, а її рішення є так само обов'язковими до виконання: «...рішення Комісії, прийняте в межах її повноважень, є обов'язковим для виконання всіма суб'єктами відповідного виборчого процесу... виборчими комісіями... нижчого рівня...», а те, що вирішила ЦВК, є «... обов'язковими для виконання всіма суб'єктами виборчого процесу...».

У своїй Постанові ЦВК заздалегідь попередила ситуацію, яка могла бути прорахована тими, хто вів боротьбу проти Сальдо, у тій частині, що є певні обмежувальні терміни і якщо за них вийти, то подальші дії суб'єктів виборчого процесу стають неможливими через переривання термінів: «... встановлений... припинювальний строк для прийняття територіальною виборчою комісією рішення стосовно реєстрації кандидата не може бути застосований у разі допущення протиправної бездіяльності територіальною виборчою комісією та у зв'язку із цим вчинення дій/прийняття рішення, спрямованих на поновлення порушених прав, на виконання рішення суду, що набрало законної сили, або рішення Центральної виборчої комісії, що є обов'язковим для виконання всіма суб'єктами виборчого процесу...».

На підставі наданих їй прав, ЦВК і скасувала рішення Херсонської міської ТВК від 12.10.15. Крім того, у п. 3, Постанови, ЦВК висловила Херсонській ТВК останнє «китайське» попередження, звернув увагу на: «...необхідність неухильного дотримання вимог виборчого законодавства та забезпечення реалізації виборчих прав суб'єктів виборчого процесу під час підготовки і проведення місцевих виборів». Т.т., фактично це говорить, про те, що якщо комісія ще раз спробує повести себе неадекватно, то її може чекати доля попередників – розпуск.

Але не слід забувати, що практично зараз 15 членів (тільки цього складу комісії), які голосували повторну протизаконну постанову чекає кримінальна відповідальність. Судячи з усього за невиконання рішення Суду доведеться відповідати й попередньому складу так само.

Кримінальний Кодекс України має на увазі, що за невиконання рішення Суду, яке набуло законної чинності, можна відправитися за грати на термін до 12 років ув'язнення. Враховуючи це слід задуматися тим, хто засідає у ТВК, чи слід й далі виконувати наосліп вказівки тих, хто їх туди делегував? Оплата мізерна, а навіть один день у в'язниці, це нескінченно довго.

Те, що опоненти програли цю битву, стало зрозумілим ще до того, як ЦВК ухвалила остаточне рішення. Підконтрольні одній з партій та кандидату від неї, ЗМІ та Інтернет-ресурси знову взялися за Миколаєнко (якого на кілька днів «випустили» з поля зору, вважаючи, що питання з Сальдо вирішено).

Сьогодні, 14-го жовтня, зранку, одразу кілька статей із брудом з'явилися у вільному доступі. Але, це вже ні яким чином не вплине на ситуацію. Всім стало зрозуміло, що технологія провалилася і всі заклики щодо «недемократичності», «п'ятої колони» та «сепаратизму» нікого з правників не цікавлять, і караван йде своїм шляхом.

Чого спромоглися ініціатори дійства у кілька актів? Результати, скоріш за все треба вважати такими, що є протилежні тим, які планували.

По-перше, вони суттєво підняли рейтинг Сальдо, який і до того був не таким вже й поганим. Але, якщо у певної частини електорату були вагання – «за» чи «проти», йти голосувати чи не йти – думка змінилася: «голосувати за Сальдо». Вакханалія із прямим порушенням законодавства зіграла з ними злий жарт. Вони спрацювали на Сальдо.

По-друге, організовуючи «дійство» сценаристи-режисери явно не врахували, що Сальдо буде так активно боротися, і те, що люди можуть не сприйняти це дійство так як замислювали. Не треба вважати, що всі люди дурні. Не треба думати, що всі тільки те й роблять, що читають газети поки що кандидата на пост міського голови від біло-червоної партії, а тим більше вірять всьому, що там написано.

По-третє, автори дописалися до того, що визнали Сальдо мером, говорячи про те, що ЦВК дала можливість Сальдо перемогти.

Помилка суто по Фрейду. Випадково ті, хто писав матеріал, видали те, що було у підсвідомості: вони заздалегідь знали і розуміли, що Сальдо є потенційним переможцем, і це постійно простежувалося у всіх «критичних» матеріалах. Підсвідомість видала те, про що думали, і те чого так боялися.

Я думаю, що боротьба у першому турі буде складною, але навіть «кульбіти із підскоком» не дадуть можливості фальсифікувати вибори так, аби відібрати у Сальдо та Миколаєнко їх прохідні відсотки до другого туру.

Ще до того, як почалася історія із не реєстрацією Володимирів, вони мали відрив від своїх найближчих переслідувачів щонайменше на 15 – 17%. Таку кількість голосів фальшувати не вдасться, навіть якщо Сальдо та Миколаєнко взагалі не будуть захищати свої інтереси.

Фальсифікаторам не слід забувати, що у першому турі будуть присутні представники ще щонайменше 10 – 12 кандидатів на мери, які так само будуть боротися за результати. А поруч будуть ще й спостерігачі від інших партій, які будуть боронити власну перемогу щодо депутатів рад. Крім того, найсучасніша технологія (а точніше їх компіляція із 2 – 3-х) дає можливість поліпшити результат максимум на 5%. Це дуже багато, але не у цьому випадку. Доля другого туру вирішена.

А там фальшувати цим силам не вдасться. Відповідно до чинного Закону, склад ДВК буде повністю переформатований, туди увійдуть представники тільки двох півфіналістів. Т.т., будь-яка інша політична сила вже не зможе втрутитися у підрахунок голосів у другому турі. І це фактично вказує на те, що всі інші вже програли ці перегони.

Без сумніву, я думаю, що хтось спробує у фіналі першого туру, якщо не відігратися (це ще раз наголошую зробити неможливо), то «попити» кров. «Процесуальні терористи», як назвав одного із колишніх членів міської ТВК (першого складу) Херсонський окружний адміністративний суд у зверненні до ЦВК, ще нагадають про себе.

Я думаю, що вже зараз у деяких штабах готують Позови... Але, Закон прописаний так, що для визнання виборів такими, що не відбулися, треба хіба, що «атомні» бомби застосовувати. Треба вчинити такий гармидер, щоб небо із землею помінялися місцями.

Я не думаю, що у гравця, який вже програв півфінал є на це гроші, і що він й надалі буде оплачувати весь цей цирк заради «любові до мистецтва» (тільки заради того, аби зіпсувати настрій учасникам фіналу). Все це коштує грошей. Кожний бізнесмен розуміє, що є сенс витрачати гроші до певного моменту, після цього слід зупинитися. Подальше фінансування проекту – викидання грошей у повітря, не більше.

Отже, 9 днів, які залишилися до дня голосування, Володимир Сальдо буде проводити у зустрічах із виборцями, а не у біганині по судах.

З одного боку його противники домоглися того, що він втратив 10 – 12 днів прямої агітації за себе, але, з іншого боку, вони створили таку купу інформаційних приводів говорити про Сальдо, при чому без будь-якої оплати з його боку, як політичної реклами, що це дало зворотній ефект.

Чому програли опоненти? Скоріш за все зекономили на політичних технологах, а поклалися на «розум» «молодої парослі», яка виявилася не такою вже й розумною: далі власної пихатості не зробили й кроку.

Цю сторінку ми перегорнули. Херсон прославився. Що буде далі... Так хочеться вірити, що комусь не захочеться сумнівної слави Черкас чи Миколаївщини...

Програвати так само треба уміти. Чи про наших це політиканів?

Сергій ОСОЛОДКІН
кандидат у депутати в Херсонську міську раду
ВО № 21, «Наш край»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон