Невеселі підсумки сесії Херсонської облради

Вчора, 25 грудня відбулася остання в цьому році сесія Херсонської обласної ради. Вона пройшла майже у святково-гротескному форматі - із дідом Морозом, Снігуркою, народним ансамблем, а також вже із традиційним ігноруванням бажаннями представників громадськості бути присутніми на сесії.

Виборців, що зібралися із паспортами біля охорони, просто не пустили до приміщення обласної ради. Й ніхто до них не вийшов, ні майданівський губернатор або його помічники, ні депутати від нещодавньої опозиції, а тепер - повноцінні представники влади. До речі, губернатора не було й на сесії. Як повідомили - Андрій Станіславович перебував на "дуже важливій нараді з питань оборони".

Ось такий сумний символ "життя по-новому" демонструє "майданівська" влада. На цьому фоні ще більшої символічності набуває показове єднання, що підкреслено демонструють керівництво обласної ради та обласної державної адміністрації. Й колишні регіонали, й представники "гвардії Революції Гідності" в унісон заявили, що відчувають підтримку один-одного у важливих питаннях. А важливих питань було тридцять п'ять. Лише одне - щодо списку приватизації - відклали. Але про все у свій черед.

На сесії було 57 депутатів. Абсолютна більшість з них затвердила звіти про виконання бюджету та програми економічного, соціального та культурного розвитку Херсонської області на 2014 рік за підсумками 9 місяців поточного року та зміни до цієї програми.

Найочікуванішими стали бюджетні питання. Очильниця обласної ради Тамара Федько на підсумковому брифінгу назвала бюджетні питання - найголовнішими на цій сесії. Й депутати не підвели. Затверджено фінансування на І квартал 2015 року (1/12 бюджету). "Тому, - зазначила Тамара Федько, - усі абсолютно бюджетні заклади, починаючи з 1 січня, зможуть мати фінансування. Ми зняли напругу, незважаючи на те, що держбюджет ще не прийнято, усі бюджетні заклади будуть фінансуватися безперебійно".

Другим важливим питанням, що вже викликало багато дискусій, стало затвердження розподілу 45 млн грн. субвенції з держбюджету для освітянської сфери. Напередодні колегія облдержадміністрації перерозподілила ці кошти дуже дивним чином. Так, освітяни Херсону отримали 4,3 млн грн, що майже вдвічі менше, ніж отримали освітяни Бериславського району, яким "перепало" 8,3 млн. Найбільшу суму отримала Нова Каховка - 9,2 млн. грн. Чому так? Чи не є це чергова ілюстрація нездорового протистояння між губернатором та мером обласного центра? Чи губернатор демонструє виборцям обласного центру хто в місті господар?

Директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Шепелєв виклав на сесії офіційну точку зору на цей принцип розподілу субвенції за обов'язковими платежами: «Саме ці кошти дозволили місту на 50% закрити дефіцит по обов'язкових виплатах вчителям. Херсон в цьому плані на особливому рахунку і навіть, можна сказати, в привілейованому становищі, тому що навантаження на вчителів у міських школах зазвичай вище, ніж у сільських. В районах області відсоток погашення іноді досягає 10%».

У цілому ж, як заявив Ігор Шепелєв, розподіл субвенції проходив згідно розпорядження Кабінету Міністрів України. Крім того, директор Департаменту фінансів облдержадміністрації наголосив на тому, що наразі має місце проблема із дефіцитом фінансів на здійснення виплат за соціально захищеними статтями. «Повинен бути рівномірний розподіл коштів, зацікавленість районів у наповненні бюджету», - переконував депутатів Ігор Шепелєв. Й він переконав. Перерозподіл був затверджений. До речі, всі питання, що готували в облдержадміністрації були підтримані депутатами.

Це стосується й любимої іграшки губернаторів - Херсонського аеропорту. Депутати затвердили пропозиції ОДА щодо внутрішнього перерозподілу обласного бюджету - тій частині коштів, що залишилася невикористаною. 3,5 млн "резервів" "пішли" для фінансування придбання світлосигнального обладнання для херсонського аеропорту. Цим обладнанням буде забезпечено здійснення безпечних польотів. Й аеропорт зможе працювати і під час негоди (туману, налипання льоду). Але у ході сесії раптово виявилася неприємність: поки шукали кошти для ремонту та придбання обладнання для аеропорту, його дах раптово дав "течу". З цим аеропортом все щось не так.

Над списком об'єктів спільної власності територіальних громад області, що пропонуються до приватизації у 2015 році депутати вирішили ще трохи попрацювати. Й цей перелік, в якому зараз тринадцять пунктів, було прийнято рішення зняти питання з розгляду сесії. Депутати вирішили продовжити на 2015-2017 рр. термін дію програми відчуження об'єктів спільної власності територіальних громад області, що пропонуються до приватизації в наступному році. За відповідне рішення проголосували 53 депутати.

Депутати вирішили поборотися із недобросовісними на їхню думку орендарями. Вони розглянули стан справ щодо діяльності КП база відпочинку «Арабатська Стрілка» Херсонської обласної ради. Керівник "Арабатської стрілки" зазначив, що його база відпочинку знаходиться в критичній ситуації у зв'язку з незаконним відведенням в довгострокову оренду (на 49 років) земельної ділянки в розмірі 1 га ТОВ «Санта». Він жалівся, що на спірній ділянці бази відпочинку знаходяться, крім об'єктів капітального та некапітального будівництва, комунікаційні споруди: лінія електропередач та мережі водопостачання.

Депутати взяли до відома дану інформацію та вирішили звернутися до голови ОДА з питанням врегулювання земельних відносин комунального підприємства відповідно до вимог чинного законодавства. Також, народні обранці схвалили та вирішили направити звернення до Генеральної Прокуратури про факти фальсифікації документації, внаслідок чого було здійснено порушення вимог чинного законодавства службовими органами виконавчої влади та керівництва ТОВ «Санта» під час оформлення в оренду земельної ділянки на території комунального підприємства.

У тексті звернення підкреслено, що існує реальна загроза втрати майна спільної власності територіальних громад області. Крім того, наголошується на шахрайських діях ТОВ «Санта» під час оформлення документів.

Щодо подальших дій керівництва КП - депутатський корпус зобов'язав керівника КП база відпочинку «Арабатська Стрілка» розробити бізнес-план подальшої роботи та ефективного використання майна комунального підприємства. А то без цих мудрих порад керівник підприємства не знав, що йому робити із базою відпочинку.

Заступник голови обласної ради Тамара Федько на брифінгу для регіональних ЗМІ підкреслила, що розв'язання питання по базі відпочинку "Арабатська Стрілка" залежить від злагодженості дій усіх гілок влади: «Ситуація надскладна. Там дійсно немає акта на землю. І ми звертаємося до голови ОДА з проханням допомогти нам у вирішенні цього питання. По-друге, не лише ТОВ «Санта», є й інші, хто через суди намагаються забрати частину комунального майна. Тому сьогодні обласна рада, як третя особа, підключилася до цього спору. Є підтримка ОДА. Переконана, разом нам вдасться вирішити це питання на користь територіальної громади та відновити законність».

Ось такою стала остання сесія обласної ради в цьому році...

Демєнтій БЄЛИЙ
«Політична Херсонщина»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон