Хід виборчої кампанії на Херсонщині очима спостерігачів

Сьогодні, 7 жовтня, у місті Херсоні відбулася прес-конференція на тему позачергових виборів до Верховної Ради України.

На конференції було повідомлено, що Херсонська обласна організація Комітету виборців України разом із партнерами по громадській коаліції (Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень, «За майбутнє Херсону» та іншими громадськими організаціями), проводить довготривале спостереження за дотриманням міжнародних та національних виборчих стандартів та дотриманням виборчих прав громадян на позачергових виборах народних депутатів в п'яти виборчих округах Херсонської області.

У конференції взяли участь: голова Херсонської обласної організації КВУ Дементій Бєлий, керівник Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул, координатор довготермінового спостереження за виборами ГМ ОПОРА по Херсонській області Максим Єлігулашвілі, довготерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Артем Чайковський.

Учасники конференції повідомили, що слідкували за дотриманням норм та правил передвиборчої агітації, формуванням виборчих комісій, за прозорістю висування кандидатів у народні депутати України, роботою окружних та дільничних виборчих комісій, підготовкою та проведенням голосування та підрахунком голосів.

Позитивні тенденції

Станом на початок жовтня нинішня виборча кампанія є набагато чеснішою та прозорішою ніж вибори народних депутатів в 2012 році. Спостерігачі обласної організації КВУ оцінюють рівень порушень в даній кампанії у порівнянні з виборами 2012 р. як 20% до 80%.

Головні порушення другого місяця виборів на Херсонщині

Зазначимо що порушення, які були зафіксовані спостерігачами за останній місяць, подвоїлися. Найбільша кількість цих порушень пов'язана із недотриманням норм розміщення передвиборчих матеріалів. Це свідчить про високий рівень тіньового фінансування виборчої кампанії із боку політичних партій та кандидатів. Тіньове фінансування – це один з проявів політичної корупції. Існуючі процедури контролю не дозволяють зменшити рівень політичної корупції під час виборчої кампанії.

На другому місці за кількістю порушень – застосування непрямого підкупу виборців, тобто проведення передвиборної агітації, згадування назви партії чи імені кандидата, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, інших матеріальних цінностей. Як й в першому місяці спостереження, фіксуються ці факти у всіх виборчих округах області.

В першу чергу - це благоустрій міста, ремонт та встановлення дитячих та спортивних майданчиків, ремонти доріг та міжбудинкових проїздів, організація змагань та концертів, подарунки на честь професійних свят, благодійна допомога, у тому числі військовим та переселенцям із Донбасу та Криму.

На третьому місці – порушення принципу рівного виборчого права, через участь посадових та службових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування у передвиборчій агітації чи суміщення кандидатами у народні депутати виконання своїх службових обов'язків із веденням передвиборчої агітації. Це організація зустрічей за допомогою представників влади, участь кандидатів у заходах, що організовуються владою та передвиборча агітація на них, це виступи від імені влади, про які ЗМІ інформують з порушенням виборчого законодавства, це публічна підтримка кандидатів представниками влади.

Застосування брудних технологій

Учасники конференції зазначили, що були зафіксовані і поширення неправдивих відомостей, розповсюдження критичної інформації в анонімних передвиборчих матеріалах. В місті знову з'явився так званий бюлетень Народного люстраційного комітету «Люстра», розповсюджуються листівки без вихідних даних. Активно використовується мережа Інтернет. «Жертвами» цих технологій вже стали Ганна Горкун, Юрій Одарченко, Володимир Сальдо, Ігор Семенчев.

Ще три кандидати (Іван Вінник, Владислав Мангер та Сергій Ігнатенко) заявлять про застосування проти них різного роду провокацій з боку їхніх конкурентів з метою погроз та дискредитації.

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон