"Наш край": У 2022 році ціни зростатимуть у півтора раза швидше за індексацію мінімальної пенсії

Партія, наш, край
В умовах шаленого зростання цін на основні продукти харчування й незначної запланованої індексації зарплат і пенсій уряд має підтримати найбідніші верстви населення цільовими дотаціями. Про це заявив співголова партії «Наш край» Олександр Мазурчак.

За його словами, з минулого року в Україні спостерігається шалене зростання цін, що дуже відчутно б’є по рівню життя практично всього населення. Особливо страждають люди із мінімальними доходами, адже темпи індексації мінімальної пенсії значно відстають від темпів зростання цін.

«Ціни на продукти харчування зростають майже в 1,5 рази швидше, ніж уряд індексує мінімальну пенсію. Так було в 2021 році, так, на жаль, буде і в 2022-му, якщо влада не змінить свою соціально-економічну політику. Так, у 2021 році мінімальна пенсія була проіндексована на 9,3%, а ціни на продукти харчування зросли майже в півтора рази більше – на 13,3%. На 2022 рік індексація мінімальної пенсії запланована на 8,2%. При цьому фактична інфляція, за різними оцінками, знову буде двозначною», - підкреслив Олександр Мазурчак.

Як наголосив співголова партії, незважаючи на те, що в 2021 році розмір середньої пенсії підвищився з 3507 до 3991 грн, кількість пенсіонерів, які отримують пенсію нижче фактичного прожиткового мінімуму, розрахованого Мінсоцполітики, залишилась на тому ж рівні – близько 9 млн. Урядовці ж, замість виправляти ситуацію, продовжують розпил бюджетних грошей на «Великому будівництві».

«На регулярні грошові доплати в 1 тис. грн раз в 2 або в 3 місяці громадянам, пенсія яких нижче прожиткового мінімуму, потрібно додатково 40-50 млрд грн бюджетних коштів. Перерозподіл частини коштів з дорогих інфраструктурних проєктів на підтримку найбідніших українців в умовах кризи дав би можливість їм хоч якось пережити стрімке підвищення цін на продукти харчування», - підкреслив Олександр Мазурчак.

«Наш край» закликає владу негайно розпочати підтримку найуразливіших верств населення, для чого:

- збільшити прожитковий мінімум до фактичного (з нинішніх 2393 грн до 4419 грн);

- впровадити нульову ставку ПДВ на соціальні продукти харчування, як це уже зробили в сусідній Польщі;

- впровадити регулярні грошові доплати (по 1000 грн раз в 2-3 місяці) пенсіонерам із пенсією, нижче прожиткового рівня;

- терміново (а не на травень-червень 2022 року, як зараз планує уряд) запровадити офлайн механізм для отримання «Вовиної тисячі» для людей, які не мають смартфонів, - в основному, це пенсіонери.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон