"УДАР Віталія Кличка": Щоб не допустити зростання цін, Україна має активно нарощувати видобуток власного газу

Партія, УДАР, Кличко
Як відомо, 14 січня ціна газу на європейських біржах знову перевищила 1100 дол. за тис. куб. метрів.

Падіння курсу гривні нижче 28 грн. за дол. створює додатковий тиск на українські підприємства, які використовують газ у виробництві. У середині грудня газ для промисловості пропонували по 55 тис. гривень за тисячу кубометрів. Наприкінці грудня вартість газу перетнула позначку 73 тис. грн. Представники вітчизняних галузей промисловості заявляють про те, що змушені зупиняти виробництво у зв’язку з нерентабельністю виробництва продукції.

Водночас меморандум з урядом та українськими виробниками, який мав стримувати зростання цін на газ, не працює. Як результат, уже у січні лише хліб може подорожчати на понад 10%. Також на здорожчання очікують і інші групи товарів. Додатковим ризиком для промисловості, яка і так з високою ціною перебуває за межею рентабельності, є впровадження урядом державного регулювання цін на групи товарів.

Зазначимо, що обсяг видобутку природного газу в Україні продовжує скорочуватися. Зараз він складає близько 20 млрд. кубометрів на рік, що не задовольняє потреби країни. Зокрема, у 2020 році видобуток газу в Україні становив 20,23 млрд. куб. м (у 2021 році – 19,8 млрд. куб м, що є найнижчим значенням за останні 10 років), тоді як загальне споживання – 30,89 млрд. куб. м.

Таким чином, за рахунок власного видобування природного газу споживання у 200 році покривалося на 65% (у 2019 році – 69%). Переважна більшість родовищ, де вже видобувається газ, виснажені. За даними «Нафтогазу», більшість діючих родовищ групи мають рівень виснаженості запасів 70-80%, що призводить до постійного падіння видобутку. Крім того, в «Укргазвидобування» існує проблема з розвіданими запасами нових родовищ, що у самій компанії пояснювали блокуванням отримання нових спецдозволів до 2019 року (особливо в Полтавській області).

У той же час, за даними щорічного звіту ВР Statistical Review of World Energy, запаси природного газу в Україні складають 1,1 трлн кубометрів, а Україна посідає друге місце в Європі за обсягом запасів вуглеводнів після Норвегії, запаси якої складають 1,78 трлн куб м.

З огляду на повернення «Нафтогазу» у фактично «ручне» управління Офісу президента, саме на державну компанію лягає основний тягар щодо виконання рішення про забезпечення не лише громадян, але й промислових підприємств газом за зниженою ціною, що своєю чергою ставить під сумнів її спроможність вкладати значні кошти у розробку нових родовищ.

Експерти «УДАРу Віталія Кличка» неодноразово заявляли, що для зміцнення енергетичної незалежності України потрібно збільшувати видобуток власного газу та активно реалізовувати програму тепломодернізації житлового фонду України. Натомість уряд і НАК «Нафтогаз» провалили програму 20/20 та КМУ (Кабінет Міністрів) до цього часу не може вирішити проблему зі «сплячими ліцензіями».

«УДАР Віталія Кличка» звертається до уряду з вимогою припинити гратися в кадрові перестановки і зайнятися справою:

- По-перше, розробити реалістичну програму збільшення видобутку власного газу з українських родовищ. Така програма потребуватиме значних інвестицій в розвідку нових родовищ і початок їх експлуатації;

- По-друге, уряд, який декларує відданість європейським стандартам управління, має повернутися до виконання своїх зобов’язань перед ЄС в частині дотримання принципів корпоративного управління; Нафтогаз потребує не наперсточників, а ефективних менеджерів, які спроможні налагодити основні процеси в компанії. Для цього компанія повинна бути незалежною від прямого урядового впливу;

- По-третє, уряд має основні ресурси вкладати у тепломодернізацію житлового фонду і надання адресних субсидій на оплату комунальних послуг тим, хто їх потребує.

Для запобігання подібним кризам на стратегічному рівні експерти партії «УДАР Віталія Кличка» вже неодноразово заявляли, що необхідно:

- У довгостроковій перспективі максимізувати зусилля зі збільшення видобутку природного газу на українських родовищах. Видобуток власного газу має стати пріоритетом державної політики в енергетичній галузі на найближчі 10 років. До співпраці мають бути залучені іноземні компанії, які володіють передовими технологіями видобутку, зокрема сланцевого газу, а також газу глибокого залягання;

- Приватні українські компанії мають отримати сприяння від держави у разі інвестицій у сучасні технології видобутку, а також на проведення геологорозвідувальних, пошукових робіт та експериментальне буріння;

- Українські державні компанії мають інвестувати кошти в нарощування видобутку вітчизняного газу, щоб якнайшвидше збільшити його видобуток для власних потреб. На цей час державними компаніями видобувається менше 15 мільярдів кубометрів газу і ця цифра падає вже кілька років поспіль, тоді як згідно з проваленою урядом програмою мало би бути не менше 20 мільярдів. В України є потенціал наростити видобуток газу до 30 млрд. куб., повністю закрити власні потреби і відмовитися від імпорту;

- Диверсифікація постачання газу в Україну, використовуючи потенціал Третього енергетичного пакету ЄС;

- Скоординована кампанія з нашими міжнародними партнерами у протидії запуску Північного потоку-2.

«УДАР» закликає владу зміцнювати українську енергетичну незалежність шляхом збільшення видобутку власного природного газу, що дозволить стратегічно збалансувати енергетичний баланс в країні. 2022 та наступні роки мають стати роками зростання видобутку газу в Україні.

Україна може забезпечити себе газом самостійно! Для цього потрібні лише політична воля і професіоналізм.

ПП «УДАР Віталія Кличка»
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон