Щоб про Україну говорили за участі України – потрібно будувати сильну армію, - "УДАР Віталія Кличка"

УДАР, Кличко, армія
З 2014 р. Україна веде бойові дії із силами країни-агресора – російською федерацією. Незважаючи на це, велика кількість представників влади, чиновників органів місцевого самоврядування, до сьогодні, не розуміють значення обороноздатності нашої країни та важливість побудови могутньої, професійної, високотехнологічної армії.

Для багатьох, незважаючи на всі жертви солдат та цивільного населення – це зайві витрати з бюджету, які б можна було використати на інші сфери економіки та народного господарства. Немов у разі повномасштабних бойових дій Україну захистить яка-небудь організація на кшталт НАТО чи який-небудь воєнний альянс країн Західної Європи та США. Чи краще отримати гарний нейтральний «швейцарський» статус, та не витрачати на зброю кошти взагалі. Виходить, що ми напевно, не бачили та не відчували «яскравих співчуттів та стурбованості» від країн Заходу на початкових етапах бойових дій. На додаток, варто згадати, що перші більш-менш разючі санкції Росія отримала лише після збиття малайзійського літака, коли загинуло багато громадян ЄС та Канади.

Після проголошення незалежності, Україна отримала шалену воєнну міць: 9293 танки, 11346 БМП та БТР, 9 бригад ППО, 7 полків бойових вертольотів, 1500 літаків, 176 міжконтинентальних балістичних ракети, що несли сумарно 1272 ядерні боєголовки, 2500 одиниць тактичної ядерної зброї. І куди поділась, за 30 років, вся ця могутність. Командуючий ВПС України, наприклад, доповідає, що через 10 років у нас зникнуть як клас бойові літаки (найновішому нашому винищувачу - 32 роки), бо країна за всі роки незалежності не ввела у стрій жодного винищувача чи бомбардувальника. Ми введемо боєві дії, а країна не має свого патронного заводу(користується радянським спадком). Ми володіємо одним з найкращих танків – БМ «Оплот», але на озброєнні ЗСУ тільки 1 така машина. І це ми не описуємо застарілість нашої протиповітряної та протиракетної оборони, майже відсутність морського флоту та постійні конфлікти влади із воєнною розвідкою.

Партія «УДАР Віталія Кличка» вважає, що посилення російської загрози потребує від влади набагато більш активних зусиль зі зміцнення обороноздатності – не лише кількісних у вигляді виділеного бюджетного фінансування, але й якісних – виконання оборонного замовлення й переозброєння армії. Адже Збройні Сили України – це основа оборони України. Це єдиний можливий захист від зовнішньої агресії, на який можуть покластися українські громадяни. Саме ефективність та боєздатність армії визначає здатність країни захищати свою територіальну цілісність та суверенітет.

Українська держава в останні роки виділяє значні суми на фінансування Збройних сил. Але два останні роки кількість не конвертується в якість. Попри великі бюджетні асигнування Міністерство оборони не встигає освоїти всі кошти, внаслідок чого зривається Державне оборонне замовлення. На більш зрозумілому рівні це означає, що армія не отримує нового озброєння і техніки в достатній кількості.

Зазначимо, що Уряд на 2022 рік передбачив рекордну суму на фінансування сектору безпеки і оборони України – 323,13 млрд. грн., що дорівнює 6% ВВП, як і вимагає закон. На грошове забезпечення і зарплати військовим підуть 71,2 млрд. грн. На розвиток стратегічної промисловості надається 7,5 млрд. грн.

Якщо розглянути ці видатки детальніше, то суто на оборону піде менше половини цієї суми – понад 152 млрд. грн. МВС, якому підпорядковуються і національна гвардія, і прикордонна служба, отримає приблизно таку саму суму, як і у 2021 році – майже 100 млрд. грн. На перший погляд, здається, що ми маємо більший відсоток ВВП, аніж спрямовують на оборону Росія чи Сполучені Штати. Але за красивими цифрами мало того, що стосується реального підвищення обороноздатності України. Окрім недостатнього фінансового забезпечення особового складу ЗСУ, упродовж років спостерігається стагнація в питанні переозброєння нашої Армії. Хоча кошти у відсотковому відношенні до ВВП, що виділяються в Україні на оборону, перевищують вимоги стандартам НАТО, проте ми зараз не відповідаємо одному з його критеріїв – це бюджет розвитку.

Понад 80% коштів, що виділені на оборону, використовуються на утримання армії та інших силових відомств. З таким підходом ми не зможемо досягнути якісного розвитку ЗСУ в побудові сучасної високорозвиненої армії. До того ж упродовж двох попередніх років головною проблемою є виконання оборонного замовлення для потреб Української Армії у забезпеченні новітніх зразків озброєння та підвищення обороноздатності України. Державне оборонне замовлення у 2020 і у 2021 роках уряд затвердив із суттєвим запізненням — майже на пів року. Через це державні оборонні підприємства залишалися без належного фінансування. Показово, що більшість представленої військової техніки на військовому параді на День Незалежності була зроблена за часів попереднього президента. Крім того, нових зразків українського озброєння було менше, ніж на параді 2018 року. Натомість були представлені зразки придбаної техніки, що може свідчити про деяке послаблення вітчизняного ВПК.

«УДАР Віталія Кличка» наполягає, що державна оборонна стратегія має, насамперед, фокусуватися не на кількісному збільшенні ЗСУ, а на якісному перетворенні армії. А для цього:
  • необхідно нарешті провести комплексну реформу державного «Укроборонпрому» та модернізацію вітчизняного ВПК;
  • створити Оборонний фонд, який би гарантовано наповнювався з бюджету згідно з вимогами НАТО до бюджетів розвитку. Водночас до цього Фонду має спрямовуватися 100% коштів від експорту військової техніки та озброєння, що виробляється в Україні. Кошти цього Фонду можуть використовуватися виключно на якісне переозброєння ЗСУ!
Найкраще привітання наших захисників-військових – це побудова забезпеченої сучасними зразками озброєння та техніки армії. Україна повинна бути сильною, а громадяни – почуватися захищеними!
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон