Уряд має терміново ухвалити програму інфекційної безпеки країни, - "Наш край"

Наш, край, Уряд
Новий спалах мутованого вірусу COVID-19 «Омікрон» ймовірно припаде на кінець січня. Відтак уряд має терміново затвердити програму інфекційної безпеки країни, доки не пізно. Про це заявила головний лікар КНП «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних захворювань», депутат Миколаївської обласної ради від партії "Наш край" Світлана Федорова у соцмережі.

«Новий варіант вірусу В.1.1.529 (Омікрон) - швидкий мутант. Витісняє "Дельту" і блискавично поширюється. Заразність та вірулентність теж зашкалюють. Можна припускати, що цей новий підвид лютіше нападатиме на молодих, буде набагато заразнішим, ніж попередні, протікати захворювання буде важче і смертність буде вищою. Найімовірніше, нова симптоматика не надто відрізнятиметься. З клінічних симптомів – немає втрати нюху та смаку, різка слабкість, біль у всіх групах м'язів, молодший вік, швидший розвиток, ураження дихальних шляхів та ШКТ. Коли понесеться сплеск? Думаю, до кінця січня», – пояснила Світлана Федорова.

Вона також зазначила, що прогнози вчених щодо мутації вірусу, очевидно, збулися, і нинішні вакцини, у величезній кількості закуплені Україною, проти нового вірусу будуть безсилі, як і власні антитіла людини, яка вже перехворіла. А тому влада має робити ставку не лише на вакцинацію, а й передусім на готовність інфекційних лікарень та ковідних відділень.

«Мутації нового підвиду такі, що начхати йому на антитіла, які людина надбала раніше, начхати йому на вакцинацію. Антитіла поствакцинальні не бачить впритул, а у перехворілих – так собі. Що таке антитіла? Такі собі солдати. Бачать чужого – уррра! В бій! І вбивати мусимо. А цей чужий мутант у клітку – хлоп! Проникає і від антитіл існуючих красиво ховається. Та вакцина «Файзер» розробки М РНК S білка, як і Модерна, - вона відмінна проти Уханьського штаму. Ну, знижувала за «Дельта» смертність», - додала медик.

При цьому інфекціоніст порекомендувала українцям готуватися до нового спалаху захворювання наперед і не сподіватися на порятунок у рамках існуючої системи охорони здоров'я.

«З огляду на божевільні зусилля місцевої влади до того, щоб показати ударні темпи зниження епідемії («йолки» ж!), не чекайте, що хтось запропонує вам пройти тест на ковід, не чекайте, що результат буде чесним, не чекайте, що вам поставлять діагноз клінічно, виходячи з симптоматики. Захворіли – шукайте адекватного лікаря. Сдавайте тест у приватних лабораторіях (не всі, на жаль, дають адекватні результати). З огляду на особливості нового штаму – не в перший день. Краще на 5-й. Я говорю про ПЛР-тест. Втім, АГ – теж не на перший», - розповіла Світлана Федорова.

Також вона радить утриматися від самолікування, лікування за телефоном чи за порадою сусідки тощо.

«Сатурація нижче 94 – до стаціонару. Сатурація нижче 90, задишка, не можете ходити і вас виганяють зі стаціонару додому, малюючи негативні ПЛР, зі словами, «ви здорові, шукайте, як отримувати вдома кисень», - не йдіть. Вимагайте переведення на долікування в інші стаціонари або долікування за місцем», - додала лікарка.

Нагадаємо, ще влітку Світлана Федорова виступила з ініціативою розробки та впровадження програми інфекційної безпеки, яка б передбачила перелік дій та заходів на випадок зростання кількості захворювань, у тому числі повноцінне забезпечення медичних установ киснем та лікарськими засобами.

ПП "Наш край"
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон