Мобілізація ресурсів, розмова з суспільством і чіткий план дій, - "УДАР Віталія Кличка" озвучив необхідні кроки у зв'язку із загрозою наступу Росії

Партія, Удар, Кличко
Вже три тижні весь світ спостерігає доволі дивну картину. Спираючись на дані космічної розвідки, США, Велика Британія та інші партнери України на Заході попереджають про реальну можливість нового широкомасштабного наступу Росії на нашу державу.

У внутрішній політиці на президента РФ чекають парламентські вибори, рейтинги схвалення влади впали, підтримка його політичної партії «Єдина Росія» руйнується. Військова операція у сусідній Україні може зручно відволікти від цього увагу і послужити відновленню особистої популярності Путіна. Росія вже сконцентрувала біля кордонів України понад 100 тис. військовослужбовців, 1200 танків, 1600 стволів артилерії, 240 вертольотів та 330 літаків.

Американське видання The «Washington Post» та «Politico» ще у період 31 жовтня - 1 листопада писали про зосередження військ РФ біля українського кордону, а 11 листопада видання «Bloomberg» написало, що США повідомили союзникам із Європейського Союзу, що Росія може планувати вторгнення в Україну, враховуючи посилення напруженості через мігрантів та проблеми з постачанням енергоресурсів.

За словами керівника Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони Кирила Буданова: "...Росія може напасти взимку – у січні чи лютому. Вторгнення розпочнеться з нальотів авіації, за нею – артилерійські та бронетанкові атаки, потім повітрянодесантні атаки на сході, висадка десанту в Одесі та Маріуполі, а також вторгнення з боку Білорусі. Атака буде набагато більш руйнівною за все те, що ми бачили від 2014 року».

Держсекретар США Ентоні Блінкен 12 листопада заявив: «Нас дуже непокоять певні незвичайні пересування сил, які ми спостерігаємо на кордоні з Україною. Ми не знаємо, які наміри Росії… Відомі випадки, коли Росія накопичує сили на кордонах з Україною, заявляє про якусь провокацію з боку України і потім здійснює вторгнення».

Вище керівництво України спочатку взагалі не «бачило» ознак підготовки ворога до нового акту агресії. А тепер намагається піддати сумніву вірогідність розвитку подій за таким сценарієм. Більше того, тих, хто закликає до особливої пильності, звинувачують у поширенні панічних настроїв.

«УДАР Віталія Кличка» вважає, що для стримування збройної агресії Росії Україна має демонструвати рішучість та здатність захистити свої території. Так, ЗСУ сьогодні набагато сильніші, ніж були в 2014 році, набагато краще технічно оснащені. Ми пишаємось героїзмом та бойовим вишколом наших вояків. Втім, ми не можемо допустити, щоби вони і вся країна заплатили дорогою ціною за самозаспокоєність та шапкозакидницькі настрої вищого керівництва держави.

Для того, щоб зірвати плани агресора потрібна мобілізація всіх ресурсів на потреби оборони, а не розтринькування їх на сумнівні проекти. Потрібна також чесна розмова із суспільством щодо серйозності викликів, з якими стикається Україна в безпековій сфері, включно з енергетикою. Нарешті, потрібен чіткий план дій на випадок екстремальної ситуації, скоординований з нашими союзниками та партнерами.

В «УДАРі Віталія Кличка» закликають наших міжнародних партнерів вжити адекватних заходів у протидії деструктивним діям російського агресора. Цілісна західна підтримка в цьому контексті є вкрай необхідною. Дякуємо британцям і американцям за швидку політичну реакцію. Ми вітаємо ідею про військову навчальну місію ЄС, про яку говорив Міністр закордонних справ Швеції. Нам необхідно піднімати це питання і з іншими нашими союзниками.

Окрім сталих методів політико-дипломатичного тиску, закликаємо міжнародних партнерів посилити тиск на російську влада та впровадити новий пакет санкцій, який стане болючим ударом по російській економіці та зможе зупинити намір РФ дестабілізувати ситуацію на кордоні. Українська влада має негайно закликати наших міжнародних партнерів до проведення на території України багатоцільових військових навчань.

Експерти «УДАР» виступають з ідеєю, щоб спільні військові навчання НАТО, а відтак – присутність військ країн НАТО на території України, були перманентними. Це стане важливим фактором гарантування безпеки в Україні та відверне «гарячі голови» в Кремлі від ескалації військового конфлікту в Україні. Україна має надалі посилювати взаємодію Збройних сил України з арміями країн НАТО.

В умовах війни і постійної загрози повномасштабного нападу ми маємо продовжити зміцнювати свій оборонний і безпековий сектор для протидії російській агресії. Стандарти НАТО мають неухильно дотримуватися під час модернізації армії, реформи спецслужб та поліції. Центральна влада має в координації з місцевою владою ініціювати проведення регулярних зборів та навчання підрозділів територіальної оборони та посилювати їхню взаємодію з підрозділами Збройних сил України.

Відсутність політики «одного голосу» серед посадовців, що відповідають за безпеку і оборону, є не менш небезпечною, ніж російські війська і дезінформаційна кампанія. Чи достатньо серйозно державне керівництво оцінює ризики потенційної військової ескалації на Сході? Демонстрування Україною рішучості та здатності захистити свої території – це найголовніший фактор у стримуванні збройної агресії Росії. Вкотре ворог випробовує Україну на міцність. Ми не маємо права схибити!

Іван БЕБКО,
голова Херсонської обласної
організації політичної партії «Удар»
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон