"Наш край": Відверта брехня та злочинна некомпетентність уряду загрожує холодомором українців

Наш, край, Уряд
Менше, ніж за місяць опалювального сезону, ще до настання морозів з газових сховищ України уже відібрано половину блакитного палива, яке цьогоріч туди закачали. Про це заявив співголова партії «Наш край» Олександр Мазурчак.

За його словами, уряд має терміново розробити та презентувати громадськості конкретний план дій щодо вирішення назріваючої енергетичної кризи, адже запаси газу на 18 листопада 2021 року складають 16,9 млрд куб. м, що на 38% менше, ніж на аналогічну дату торік (27,2 млрд куб. м). Справа в тому, що влітку в газосховища спромоглися закачати тільки 3,6 млрд куб. м природного газу, 1,8 млрд з яких уже використали – половину від закачаного цього року.

«Не минуло і місяця з початку опалювального сезону, а з газових сховищ уже відібрано половину блакитного палива, яке цьогоріч туди закачали. Це при тому, що морозів ще не було, а тепло дали ще навіть не в усі домівки. Тобто можна сміливо прогнозувати, що впродовж наступних 2-3 тижнів буде використано весь обсяг газу, закачаний у цьому році. А попереду ще 5 місяців», – наголосив Олександр Мазурчак.

Він додав, що у газосховищ є обмеження по відбору: чим менше в сховищах запасів, тим менший об’єм газу можна підняти на добу. Тобто, чим ближче до весни, тим складніше буде забезпечити українців теплом. Нині, на добу можна підняти з газосховищ 160-170 млн куб. м, а фактичне споживання наразі становить 70-90 млн куб. м. Але це споживання суттєво збільшиться з початком морозів. При -20 в січні-лютому можна буде підняти менше 100 млн куб. м, а потреба зросте до 150 млн куб. м і більше.

Не краща ситуація із вугіллям. З початку листопада загальні запаси вугілля на складах ТЕС скоротились до 353 тис. тонн (станом на ранок 19 листопада), що на 190 тис. тонн (-35%) менше, ніж на 1 листопада. «Якщо запаси вугілля й надалі будуть скорочуватись такими темпами, то вугілля на працюючих ТЕС вистачить лише на 2-3 тижні. Уже зараз 23 блоки ТЕС і ТЕЦ не працюють через відсутність палива. А вугілля, яке з усім пафосом везуть в Україну і яке, як каже влада, забезпечить українців на всю зиму, насправді вистачить тільки на 9 днів», – уточнив співголова партії.

Така надскладна ситуація, на думку Олександра Мазурчака, стала результатом популізму та злочинної некомпетентності уряду Шмигаля, який замість того, щоб справді готуватися до опалювального сезону, відверто брехав українцям про 99%-ву готовність до опалювального сезону.

ПП«Наш край» вимагає термінового звіту уряду та конкретного плану дій щодо вирішення назріваючої енергетичної кризи. У партії впевнені, що саме уряд має понести відповідальність за провал підготовки до опалювального сезону та вжити негайних заходів, щоб, поки ще не пізно, виправити ситуацію. Адже нині влада традиційно перекладає проблему на плечі громад, а за промахи міністрів розплачуватимуться найбідніші українці.

ПП НАШ КРАЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон