Посилення підтримки медицини та збільшення доплат медикам, - "УДАР Віталія Кличка" озвучив план протидії коронокризі

Кличко, партя, Удар
Щороку в Україні на медичну сферу державою виділяється 4 % ВВП. Такі цифри характерні більше для країн Центральної Африки ніж для європейської країни.

Українці не отримують належну медичну допомогу, а лікарі в державних медичних закладах мають низьку заробітну плату. Українська медицина вже багато років реформується таким чином, що громадянам залишається доступним тільки самолікування. Українці зневірюються отримувати кваліфіковану медичну допомогу.

Сучасна медицина в Україні не може забезпечувати високу якість обслуговування та своєчасність надання медичної допомоги, попередити захворювання на ранній стадії, надати комфортні умови для лікування. За результатами загальнонаціонального дослідження «Індекс здоров’я Україна», майже кожен п’ятий українець не йде до лікаря, бо не довіряє медикам, і ця недовіра росте з кожним роком.

Протягом останніх десятиліть Україна займає одне з перших місць у Європі за рівнем смертності населення. При цьому 25% передчасних смертей можна було б запобігти за умови належного лікування. До того ж епідемія COVID – 19 стала критичним випробуванням для медичної системи як України, так і кожної країни світу. Недореформована та недофінансована медична система ледь витримала перші хвилі епідемії коронавірусу. Це призвело до відтоку висококваліфікованих медичних кадрів та регресу медичного забезпечення громадян.

Партія «УДАР Віталія Кличка» розробила та презентувала антикризовий план, який містить дієві заходи боротьби з епідемією, шляхи пом’якшення соціальних та економічних наслідків корона кризи та підтримки медичної сфери. В «УДАР Віталія Кличка» переконані, що реалізуючи антикризовий план Україна в напрямку підтримки медичної системи та медиків не лише зможе ефективно протидіяти наслідкам коронакризи та захистити життя людей, а й закласти фундамент якісного перетворення української медицини згідно високих світових стандартів.

На жаль, всупереч вимогам Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», який вимагає виділення не менше 5% ВВП на галузь охорони здоров’я, уряд в проекті бюджету на 2022 рік на ці цілі пропонує виділити лише близько 3,5% від ВВП. Водночас за рекомендаціями ВООЗ на медицину потрібно передбачати щонайменше 7% від ВВП.

Представники партії «УДАР Віталія Кличка» ще у попередньому скликанні Верховної Ради України активно підтримували та голосували за схвалення даного закону, що мав стати ключовим у якісному перетворенні медицини України. Позиція влади знову відкладає на невизначений строк завершення медичної реформи. Не варто забувати, що видатки на програму медичних гарантій є захищеними статтями бюджету, а тому повинні мати пріоритет при розробці і ухваленні проекту закону про державний бюджет.

Партію «УДАР Віталія Кличка» турбує те, що уряд пов’язав питання виділення 4 млрд. грн. на будівництво закладів охорони здоров’я у наступному році зі прийняттям скандального законопроекту №5600, який посилює фіскальний тиск на середній бізнес та простих громадян. Це зайвий раз свідчить про те, що медична галузь, попри гучні заяви представників влади, не є в пріоритеті.

«УДАР Віталія Кличка» серед переліку необхідних кроків свого антикризового плану у подоланні наслідків епідемії коронавірусу пропонує наступні кроки:

- Надати дієву підтримку медичній системі. Для цього необхідно збільшити кількість профільних лікарень та ліжок, обладнаних кисневими точками. Важливо збільшити доплати медикам, щоб зупинити відтік з ковідних лікарень фахових медиків та повернути всіх, які звільнилися під час попередніх хвиль епідемії;

- Остаточно врегулювати механізм оперативного перепрофілювання відомчих лікарень в ковід-диспансери;

- Запровадити ефективний контроль над виробництвом і постачанням кисню у лікарні – як за об’єктами стратегічного значення для держави. Необхідно відпрацювати ефективну логістику безперебійного постачанню кисню в усі лікарні країни;

-Важливо не відтерміновувати медичну реформу. Необхідно завершити реформу медичної системи на вторинній і третинній ланці. Криза – це не привід зупинити реформу, а необхідність та реальний шанс на системне та якісне перетворення медичної системи.

Українська влада під час пандемії коронавірусу має зрозуміти важливість медичної системи для збереження життя людей. І тому належний рівень фінансування медицини – це питання національної безпеки країни.

Іван БЕБКО,
голова Херсонської обласної
організації політичної партії «Удар»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон