У громад мають залишитися бюджети розвитку, - "УДАР Віталія Кличка" про зміни до Бюджетного кодексу

громади, Удар, Бебко
Сильні та заможні територіальні громади мають стати демонстрацію успіху реформ децентралізації в Україні.

Саме такі адміністративно-територіальні одиниці, за рахунок власних ресурсів можуть забезпечувати соціально-економічний розвиток територій та надавати якісні послуги своїм жителям у сферах освіти, культури, охорони здоров’я населення, засобів масової інформації, фінансувати різноманітні молодіжні програми, видатки на житлово-комунальне господарство. Основним питанням, яке постає на сучасному етапові розвитку місцевого самоврядування є забезпечення необхідними фінансовими ресурсами для ефективного управління видатками.

Вирішити дану проблему допоможе у тому числі і фінансова децентралізація, що є однією з фундаментальних умов незалежності та життєздатності органів місцевої влади і автономізація процесів ухвалення рішень, що збільшує можливості участі місцевої влади у розвитку власної території, сприяє ефективному забезпеченню суспільними послугами, шляхом ретельнішого узгодження видатків органів влади з найнеобхіднішими місцевими потребами.

У світі існують країни, у яких місцеві бюджети наділені дуже високою фінансовою автономією, тобто практично не залежать від бюджету центральних органів влади. Це, наприклад, Ісландія, США, Люксембург, Австрія, Швеція; у зазначених країнах фінансова автономія може досягати від 72% до 99%. Основу такої фінансової автономії складають місцеві податки, власні доходи цих країн не входять до складу прибутків вищезгаданих бюджетів і таким чином не регулюються зверху.

В Україні, 15 вересня 2021 року Уряд разом із проєктом Держбюджету на 2022 рік (№ 6000) подав зміни до Бюджетного кодексу (№ 6062). Зокрема, у ньому з’явилися зміни, які можуть вплинути на життєдіяльність органів місцевого самоврядування. Законопроєкт передбачає перенесення джерел фінансування доходів бюджету розвитку в загальний фонд. Тобто, доходи розвитку громад будуть спрямовані на поточні витрати – фонд заробітної плати, утримання тощо. Також проєкт закону дозволяє забирати у місцевих бюджетів невикористані залишки освітньої державної субвенції, що позбавить місцеву владу використовувати можливість накопичення цих грошей.

Урядовий законопроєкт значно розширює контрольні функції Міністерства фінансів і місцевих державних адміністрацій. Посадовці зможуть, наприклад, через суд зупиняти рішення місцевих рад про бюджет.

На думку партії «УДАР Віталія Кличка» запропоновані законопроєктом зміни розбалансують місцеві бюджети та негативно відобразяться на сталому розвитку громад, а також знецінять здобутки децентралізації. Громади отримали можливість планувати і реалізовувати місцеві програми розвитку без оглядки на центр, перестали випрошувати кошти і їздити на поклон до Мінфіну чи бюджетного комітету.

Найголовніше, громади розпоряджаються коштами цілий рік, а не отримують їх, як раніше, у четвертому кварталі під Новий рік, коли реалізувати будь-які проєкти вже неможливо. Посилення спроможності органів місцевого самоврядування почало давати свої плоди. Громади отримали у власне розпорядження кошти на розвиток, які раніше доводилося вимолювати у Мінфіну, і мають можливість вкладати їх в енергоефективні заходи, інфраструктуру, медицину, спорт.

Мінфін та Верховна Рада мають дослухатися до позиції органів місцевого самоврядування та залишити недоторканними бюджети розвитку територіальних громад, а також відмовитися від інструментів, які дають можливість зупиняти рішення органів місцевого самоврядування щодо їх бюджетів.

Партія «УДАР Віталія Кличка» вважає, що громади краще знають, на що спрямовувати кошти з бюджету розвитку і не мають нікому доводити доцільність тих чи інших витрат. Бюджети розвитку громад – це крок до побудови сильних громад і сприяння виникненню заможних громадян. Саме сильні громади і формують фундамент сильної держави. Від спроможності громад залежить добробут та перспективи українських громадян.

Іван БЕБКО,
голова Херсонської обласної
організації політичної партії «Удар»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон