"Наш край": Україні потрібний справжній медичний ковідний фонд

Наш край, ковід, фонд
«Наш край» закликає передбачити в бюджеті кошти на компенсацію втрат від можливого посилення карантинних заходів

Україна стрімко наближається до повноцінного локдауну через катастрофічну ситуацію із COVID-19, а у державному бюджеті 2022 навіть не передбачено такої опції як «ковідний фонд». Більше того — фінансування медицини навіть близько не відповідає її потребам в умовах пандемії. Про це заявив співголова політичної партії «Наш край», народний депутат Сергій Шахов.

«Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко вже відкрито говорить про наближення загальнодержавного локдауну. Це відбудеться відразу після переходу всіх областей України у «червону» зону. Зараз там перебувають Херсонська, Одеська, Запорізька, Донецька, Дніпропетровська, Сумська, Миколаївська та Рівненська області.

А найближчими днями можуть там опинитися вже 13 областей. Це половина країни. І на цьому фоні у проекті Державного бюджету на 2022 рік передбачено лише 2,6 млрд грн на закупівлю вакцин. На подолання наслідків коронавірусу та карантину грошей в проекті бюджету-2022 не передбачено. Ні для бізнесу, який понесе шалені збитки, ні для громадян, які втратять роботу та/або отримають менші доходи», — заявив Сергій Шахов.

Зате, за словами співголови «Нашого краю», заплановане повноцінне фінансування «Великого будівництва». «Виявляється не життя українців, а «Велике будівництво» — пріоритет для уряду. Із 39,6 млрд грн надпланових доходів бюджету в 2021 році 15 млрд грн (38%) було виділено на Велике будівництво і лише 2 млрд грн – на лікування коронавірусу (5%), що майже в 8 разів менше, ніж на Велике будівництво. Мабуть дороги будуть подавати кисень, готувати лікарняні ліжка, закуповувати ліки та платити зарплати лікарям. Це пряме продовження історії, коли за півтора року дії «ковідних» закупівель за спрощеною процедурою витратили близько 35 млрд грн й значна частина з них пішла на товари й послуги, які до боротьби з пандемією не мають взагалі ніякого стосунку», — наголосив народний депутат.

З 20 жовтня Україна вийшла на перше місце в Європі за кількістю госпіталізованих пацієнтів як в абсолютному вимірі (40 531 пацієнтів), так і у відносному (1045 на 1 млн населення). Суто математично зростання показників госпіталізації сповільнилося в останні дні через те, що в багатьох регіонах (особливо Харкові та Одесі) лікарні заповнені максимально і нових хворих госпіталізувати немає куди. Про це заявила депутат Миколаївської обласної ради від партії «Наш край», Головний лікар обласної інфекційної лікарні Миколаєва Світлана Федорова.

«Якщо на піку весняної хвилі було виділено 80 тис. ліжкомісць, то зараз виділено лише 67 тис. ліжок. У найбільш вражених регіонах запас місць повністю вичерпано. Ситуація настільки критична, що у Херсонській області ДСНС розгортають вже мобільні госпіталі для збільшення фонду ліжок. Але просто ліжка для боротьби із коронавірусом нічого не вирішують. Має бути забезпечення ліками, киснем та персоналом. Державна влада має схаменутися, почати діяти негайно та виправляти ситуацію. І на першому місці саме кисень. Бо він у першу чергу рятує життя важким хворим», — заявила Світлана Федорова.

Нагадала депутат від «Нашого краю» і про провальну кампанію з вакцинації. «На листопад і грудень в урядових планах зробити ще по 8,5 млн щеплень на місяць, тобто всього до кінця року планується досягти показника 47,9 млн щеплень. Але на Жовтень план/факт по щепленню відрізнявся втричі. Мали б зробити 8,5 млн, а фактично зроблено 2,9 млн. щеплень. І тут за провалену кампанію з вакцинації відповідальний саме уряд. Бо не проведена якісна робота з інформування населення. Тож маємо наслідки — Згідно з даними Національної академії наук України, нинішня COVID-хвиля в Україні вже перевищила показники двох попередніх», — повідомила Світлана Федорова.

«Наш край» вимагає від влади терміново переглянути пріоритети. Життя і здоров’я українців мають бути на першому місці. Відтак, необхідно терміново передбачити «ковідний» фонд у Бюджеті та законодавчо обмежити його використання лише для потреб медицини та компенсацій постраждалим від корона-кризи. Створення додаткових ліжкомісць в достатній кількості для очікуваного збільшення захворюваності має супроводжуватися належним фінансуванням і, в першу чергу, доплатами медичним працівникам.

Крім того, необхідно прискорити темпи вакцинації населення та більш інтенсивно проводити роз’яснювальну кампанію, залучивши до цього провідних лікарів-інфекціоністів країни.

«Наш край» закликає владу передбачити в бюджеті-2021 та проекті бюджету-2022 кошти на компенсацію втрат від можливого посилення карантинних заходів – як громадянам, так і бізнесу.

ПП НАШ КРАЙ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон