"Наш край": Замість початку опалювального сезону області вимушені вводити надзвичайний стан

Наш край, опалювання, сезон
Незважаючи на заяви прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, що Україна на 99% готова до опалювального сезону, в Україні стартував не опалювальний, а сезон надзвичайних ситуацій.

Адже постачальники газу виставили у цілому ряді областей вартість блакитного палива вдвічі вище, ніж було передбачено недавно підписаним Меморандумом. Про це заявив співголова політичної партії «Наш край» Олександр Мазурчак.

«Про введення надзвичайного стану вже повідомили обласні державні адміністрації: Львівської, Закарпатської, Хмельницької, Одеської, Дніпропетровської областей, а також міста Івано-Франківськ і Чернігів. Адже їм почали пропонувати закуповувати газ за ціною 38-47 грн/куб. м замість обіцяних «Нафтогазом» 19 грн/куб. м (з ПДВ та доставкою)», — заявив Олександр Мазурчак.

За словами співголови «Нашого краю», через відсутність договорів на постачання газу за ціною, зафіксованою в меморандумі, багато бюджетних установ залишаться без опалення.

«Бюджетні установи купують газ напряму в постачальників, укладаючи договори через систему ProZorro. Але через зростання цін на газ постачальники не можуть виконати тендерні умови і розривають уже укладені договори. А на нові тендери не набирається достатньо учасників. І, що важливо, на нові тендери не виходив «Нафтогаз трейдинг», який згідно з меморандумом і мав би постачати газ по 16,3 грн/куб. м бюджетним організаціям», — сказав Олександр Мазурчак.

Вказав співголова «Нашого краю» і на дивну реакцію профільного міністерства на надзвичайні енергетичні стани в областях: «Реакція Міністра енергетики Германа Галущенко на ці факти не витримує жодної критики – він закликав бюджетні організації не укладати договори на купівлю газу для опалення за завищеними цінами. Якщо виконати його пораду, то бюджетні організації в опалювальний сезон взагалі залишаться без газу і тепла», — наголосив Олександр Мазурчак.

«Наш край» вимагає негайного втручання уряду у ситуацію. Влада має припинити ігри в «ринок газу» та забезпечити житлово-комунальну сферу блакитним паливом за адекватними цінами. Тим паче, що Україна видобуває достатньо ресурсів для забезпечення потреб населення. У разі невтручання уряду на житлово-комунальний сектор країни неминуче чекає криза, що спровокує нові тарифні майдани.

«Наш край» пропонує негайно ухвалити відповідні постанови Кабміну, щоб:

- повернути механізм ПСО для населення та ТКЕ з чіткими правилами і припинити гру в так званий «ринок» природного газу;
- прирівняти ОСББ до побутового споживача (вже є така законодавча ініціатива);
- передбачити більшу суму в бюджеті для нормального проходження опалювального сезону;
- збільшити суму субсидій в проєкті бюджету 2022 рік (на сьогодні 38 млрд грн, необхідно, щонайменше 50-55 млрд грн);
- переглянути контракти, які пропонує Нафтогаз, в сторону збільшення обсягів газу за ціною 7,42 грн/куб. м.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон