Наш край: Потрібно не ділити країну на зони, а завершити децентралізацію

Наш край, ділити на зони
Влада має завершити в країні процес децентралізації, а не ділити країну на функціональні зони. Про це заявив співголова партії “Наш край” Олександр Мазурчак та закликав владу визначити центральний орган влади, який би забезпечував координацію процесу завершення реформи децентралізації.

За його словами, потрібно не ділити країну на нові зони, а просто завершити реформу децентралізації.

“Замість завершення реформи децентралізації та забезпечення прозорого фінансування територіальних громад, влада почала діяти непослідовно та оголосила план поділу України на десять функціональних зон. Ідея полягає у тому, щоб спрямувати фінансування не на області, як було раніше, а на території. Влада має запропонувати чітку «дорожню карту» реформи децентралізації на найближчі два роки та чітко її дотримуватися, інакше це буде дуже дорого коштувати країні”, – зазначив Олександр Мазурчак.

Влада, наголосив співголова партії, досі не спромоглася забезпечити координацію процесу децентралізації, що може у результаті призвести до знищення системи управління країною.

“Нещодавні місцеві вибори, що відбулися в Україні, стали важливим етапом у реформі децентралізації, що вже триває впродовж семи років. У результаті в усіх ОТГ сформовані місцеві органи влади, які отримали повноту влади у громадах. Але влада досі не сформувала ключовий координуючий державний орган, який би відповідав за децентралізацію, не даючи окремим міністерствам вибиватися з її контексту”, – переконаний Олександр Мазурчак.

За його словами, поки децентралізацію не буде внесено у Конституцію, в країні все частіше фіксуватиметься проблема транзиту повноважень та ресурсів до новостворених ОТГ.

“Вже понад рік Президент обіцяє внести до Верховної Ради проект змін до Конституції України, щоб завершити процес реформи місцевого самоврядування. Але і досі цього не зробив. Натомість влада презентує нові редакції закону про місцеве самоврядування, та ділить країну на нові зони. Без попередніх змін до конституції України такі дії тільки погіршать ситуацію з управлінням в країні та передачі повноважень та ресурсів новоствореним ОТГ”, – наголосив Олександр Мазурчак.

“Наш край”, додав співголова партії, пропонує владі визначити центральний орган влади, який би забезпечував координацію процесу завершення реформи децентралізації.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон