Справа "Херсонбуд": у рейдерів забирають майно?

Херсонбуд, рейдери, Сандік
Громадськість спостерігає за випадками ухвалення рішень керівництвом Міністерства юстиції, які можуть свідчити про співпрацю з жертвами рейдерів. Обстоюючи норми закону, Міністерство вирішує долю об'єктів нерухомості.

Резонансні рейдерські захоплення у Херсонській області за участі екс-члена виконкому Херсонської міської ради Олександра Сандіка неодноразово висвітлювали журналісти «СтопКору». Після трирічної судової боротьби 13 лютого 2019 року Верховний суд скасував рішення судів першої та апеляційної інстанції. Нагадаємо, що ТОВ «Будівельна компанія «Херсонбуд» оскаржувала реєстраційні дії та рішення Мін'юсту.


Верховний суд порахував, що адмінсуди, як першої інстанції, так і апеляції не мали права розглядати цю справу - адже це не їх юрисдикція.

«Такі правовідносини мають ознаки цивільно-правового спору, який не є предметом розгляду в порядку адміністративного судочинства», - сказано в рішенні ВСУ від 13.02.2019.

Тобто, суди, які ухвалювали рішення спочатку на користь однієї сторони спору, а пізніше другої, не мали ніякого права їх приймати взагалі.

І Міністерство приймає рішення не в інтересах рейдерів. Міністр Малюська, назвавши Херсонщину регіоном-лідером за кількістю рейдерських захоплень, підписав Накази №1476/5 та №1534/5, якими повернув права власності на 3 об'єкти, зокрема, на комплекс будівель та споруд пансіонату «Прибой» компанії-власнику.

У власності «КПД-5 С» залишилися ще об'єкти, які можуть бути повернуті від рейдерів до компаній власників. Ідеться про скаргу ТОВ «БК «Херсонбуд» щодо державної реєстрації прав (за рішенням Верховного Суду в справі 821/1460/17 від 13.02.2019 та наказу Міністерства юстиції № 3026/5 від 26.09.2017) на адміністративну будівлю загальною площею 8073 кв. м за адресою: м. Херсон, вул. Лютеранська (колишня Кірова), 24 (реєстраційний номер 455904465101).

На сьогодні Господарський суд м.Києва розглядає справу 923/128/19 щодо самого першого наказу Міністерства Юстиції від 26 вересня 2017 року, яким було покладено початок цієї трирічної війни.

Нагадаємо, що наказом від 26.09.2017 МінЮст за скаргою Лілії Сандик (вона подала її від своєї фірми «Паритет») скасував реєстраційні дії щодо «КПД-5 С», зокрема, через те, що в реєстраційній картці «КПД-5 С» не було зазначено району міста юридичної адреси підприємства.
На 13 травня 2020 року на 16.00 в Офісі протидії рейдерству за адресою: м. Київ, вул. Євгена Сверстюка 15, призначено засідання колегії Міністерства юстиції з розгляду скарги ТОВ «Будівельна компанія «Херсонбуд» від 16.03.2020, №8367-33-20 стосовно адміністративної будівлі у м. Херсон, на вул. Лютеранська, буд.24.

З матеріалів ГО «СтопКор» видно, що і громадськість припускає, що до складу апарату Міністерства юстиції України входять особи, які діють не в інтересах рейдерів, і не порушують Закон.

Також, активісти «Стоп корупції» закликають міністра Малюську припинити випадки маніпулювання законом. Про це вони повідомили у колективному зверненні до міністра, а також до профільного заступника та комісії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

Самого тексту на сайті ГО немає але очевидно, що така "поважна" організація не може бути заодно із рейдерами - отже підтримує боротьбу за справедливість.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон