Державні землі Каховського водгоспу на території Богданівки в приватних руках

водгосп, земля, скандал
Майже два роки жителів села Богданівки Каховського району в буквальному смислі слова «трясе». За їх словами, з приходом до села підприємця Ігоря Кіндрата –вони знають, як погрожують зброєю, як зброю направляють на людей, як травлять собаками, як на центральній вулиці між жилими будинками облаштовують ферму із 300-тьма вівцями та щодня виганяють отару по городах людей на пасовище.

А починалося все так красномовно – два роки тому являється Кіндрат в Богданівку – заявляє, що має гарне підприємство, землі в 500 га, що потребує робочих рук на цій землі та бере землю в оренду, і за пай готовий платить 20 тис грн (на той період інші фермери платили від 10 тис грн до 12 тис грн), а ще наобіцяв будівництво стадіону та дитячих майданчиків. Тоді ж він і депутат обласної ради Віктор Помазнюк заявили, що вже готові скупляти землю., навіть без закону про продаж землі.

Люди «на сир в мишоловці» не піддалися. Бо почав підприємець з брехні – на момент виступу його підприємство навіть зареєстроване не було, зареєстрували через тиждень.

Тоді й почалися в селі різного роду афери. «А що ж поліція, прокуратура – запитаєте ви, адже живемо у правовій державі. А ні чого – спочатку була влада БПП, зараз «Слуга народу», а поліція приїжджає на виклик, і каже, що телефонує їм прокуратура, мовляв все нормально, законно. Кіндрат сміється людям в обличчя і повідомляє, що його має гарний «дах», і то - раніше нардеп від БПП, а зараз просто «вліятєльна людина» Сергій Хлань.

Після того, як Кіндрат відібрав без згоди людей пасовище, а місцева влада на той період заявила, що то в обласному Держгеокадастрі все вирішили і передали в оренду невідомим «атовцям», тож ту землю почав засівати Кіндрат…

Місцеві ж атовці залишилися без землі

Зверталися тоді селяни листом і до народного депутат Сергія Хланя

Одначе відповіді ніхто не отримав.

Далі селяни мали надію на нову владу, тим більше що не проголосували за минулого сільського голову, створили Костогризівську ОТГ, до складу якої вже ввійшло дві сільських ради та чотири села: Костогризове, Богданівка, Наталівка, Семенівка.

Має громада площу об'єднаної територіальної громади в 136.94 км2 та майже три тисячі мешнанців. Головою ОТГ вибрали 43-річного бувшого директора школи Баранчука Сергія Олексійовича.

Новий голова ОТГ взявся до змін – одначе не тут то було, мова знову пішла про «кришування».

Селяни побачили, що Кіндрат почав розривати ставок на тій землі, що забрав у селян. Визвали поліцію, поліція поспілкувалася на очах людей з Кіндратом і поїхала, а той людям в слід: «А ви казали, що Хлань нічого не вирішує»… і далі почав возити землю.

Люди звернулися до журналістів.

З відкритих джерел ми дізналися, що став належить до Каховського міжрайонного управління водного господарства, що то державна земля для обслуговування ставка-накопичувача на поді «Чорна Долина».

У самому ж селі люди нам показали й іншу державну власність, котра активно використовується підприємцями. Всього такої землі 300 гектарів, більшість із неї поливається.

Наприклад, люди показали балку, де теж раніше могли випасати корів, вона находиться на території Богданівки (кадастровий номер 6523582700:02:001:0114). Більше 25 гектарів землі нині частково засіяно озимою, частина ж вже підготовлена до посіву. Нагадаємо, що за цільовим призначенням – то для сінокосіння і випасання худоби землі сільськогосподарського призначення, і належить вона тому ж водному господарству.

На цьому наше здивування не закінчилося, бо місцеві показали «наступний об’єкт», і признаємося чесно – масштаби вкраденого вразили!
Два поля поруч ( кадастровий номер 6523582700:07:009:0001, площею 26,33 га та 6523582700:07:010:0001 площею у 182,7675 га)

(ДОКУМЕНТ 5,6,7,8) не тільки засіяні пшеницею, вони поливаються двома Фрегатами!!!

За офіційною інформацією ця земля належить державі, відноситься до земель водного фондуКаховського міжрайонного управління водного господарства та за призначенням має використовуватися для експлуатації та догляду за гідротехнічними водогосподарськими спорудами і каналами!!!
Тож по суті більш ніж на 200-т гектарах поливної землі вирощують пшеницю, поливають фрегатами, зрозуміло, що водне господарство точно офіційно не може займатися такою діяльністю. За інформацією селян, працює на цьому полі така собі «Деметра».

Начебто саме вона пов’язана саме з родиною Хланя.

Згідно з інформацією про Сергія Хланя на сайті Верховної Ради, бувший народний депутат на момент обрання був директором Приватного сільськогосподарського підприємства "Деметра" (Херсонська область, Каховський район, селище Зелений Під).

Наразі, згідно з даними ЄДР, директором ПСП "Деметра" з 26 січня 2015 року значиться Олеся Бойко, як розповідав сам Хлань – це його громадянська дружина. Власником 100% статутного внеску до ПСП "Деметра” принаймні з квітня 2013 року значиться Олеся Бойко. Фірма була заснована у травні 2004 року. Основним видом діяльності ПСП "Деметра” значиться "вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур".

Так от, поруч з цим полем нам люди показали ще одне, в 47, 17 га (кадастровий номер 6523582700). На цьому полі не тільки поливається пшениця крапельним зрошенням, але ще й вирито став до якого з каналів самотьоком зливається вода. Ніяких приладів обліку ми не побачили, тож можемо припустити, що вода теж крадеться, і поля поливаються за рахунок інших фермерів… Ця земля теж водного господарства і мають на ній доглядати за гідротехнічними спорудами.

Керівник вказаного водного господарства пан Олег Забалуєв нам повідомив, що про ніякі поля та розриті ставки йому не відомо , що коментувати нічого не буде і відповість тільки на письмовий запит.

Ми розуміємо, що розвернути таку діяльність вряд чи вдалось йому самостійно, тож ким не за призначенням використовується земля, 1 га якої в оренді нині коштує біля 4 тис грн!!!, має розбиратися прокуратура, СБУ та податкова поліція!

А ще ми дізналися що це не всі новини, бо не дивлячись на добровільно створену Костогризівську ОТГ її приєднують до Зеленого Поду (нагадуємо що саме там знаходиться господарство екс-нардепа)!!!

В той же час сільський голова разом з громадою тільки вивчає, кому ж належить земля, і вряд чи зможе вже нині довести, що земля громади використовується не за призначенням водним господарством і може бути повернута громаді – а це доходи в мільйони гривень!!! А ви кажете, що в українського села грошей нема! Вони є, їх просто нагло розкрадають!!!

Про те, як ситуація буде вивчатися правоохоронними органами теж повідомимо…


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон