У прокуратурі Херсонської області люблять усе, що горить та рухається

прокуратура,  Херсон, АЗС
У всьому світі коньяк – напій для гурманів, його смакують, ним «дисертують». І тільки на півдні України – «коньячок під шашличок». У нас його п’ють. Багато. А інколи відверто – бухають.
Любов до коньяку прокурора обласної прокуратури Ярослава Кістірьова стала відома усім у 2015 році, коли він працював начальником відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управляння нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Херсонської області.

Саме під його прискіпливим наглядом податкова міліція припинила діяльність організованої злочинної групи у складі громадян України Стрюка О.О. та Джаббарова С.Е., які довгий час у складських приміщеннях за адресою: м. Каховка, вул. Промислова, 2 б, шляхом розбавлення водою спирту до міцності 32-36% об., додавання цукру, ароматизаторів та концентратів, фільтрування та відстоювання незаконно виготовляли алкогольні напої, фальсифіковані під коньяк.

Бійці податкової міліції у 2015- 2016 роках провели кілька контрольних закупок, найбільша з яких відбулася на Чаплинському шосе у Каховці. За 7500 гривень купили 30 картонних коробок «bag-in-box» фальсифікованого коньяку місткістю 10 літрів кожна. Це був добре навантажений фальсифікатом мікроавтобус «мерседес», державний номерний знак ВТ 5444 АО.

Ми не будемо розповідати, що прокурор Кістірьов весь цей коньяк випив і потім п’яний ганяв на своєму джипі «Ніссан Мурано» 3,5 V6 нічним Херсоном, його зупинив поліцейський патруль та інспектор батальйону УПП м. Херсона рядовий поліції Х. склав на нього адміністративний протокол. Хоча і такий випадок у біографії працівника прокуратури Херсонської області був.

Ярослав Сергійович вирішив допомогти невдалим каховським коньячним комерсантам, взявши до уваги їхнє щиросерде розкаяння, запропонував закрити справу… за 10 тисяч «зелених папірців». А за повернення усього конфіскованого «коньяку» запросив ще 20 тисяч. Усе це закінчилося кримінальним провадженням вже проти самого Кістірьова № 32016230000000004 від 06.01.2016 р. і звільненням його з прокуратури.

Але сталося диво: 19 членів Вищої ради правосуддя вступаються за молодого прокурора, якого звільнив тодішній прокурор області Віталій Тригубенко. Ні кипа скарг на дії Кістірьова (з яких ми й дізналися усі деталі «коньячної справи») від каховських комерсантів, ні адмінпротокол за керування авто у нетверезому стані, ні невчасно подана декларація про доходи, у якій він вказав відверто неправдиву інформацію про придбаний «джип», не стали аргументами для суддів й вони поновили Ярослава Кістірьова на роботі.
Повернувшись до обласної прокуратури, Ярослав Кістірьов вирішив опанувати інші горючі суміші – паливні.

Херсонські ЗМІ неодноразово писали про оборудки паливно-прокурорської мафії, в результаті діяльності якої весною 2019 року була зірвана посівна кампанія й у херсонських фермерів попросту вкрали дизпального на 22 мільйони гривень. Сухим із води й досі виходить Андрій Кириченко, власник та керівник ПП «Графен» - основний гуртовий посередник з перепродажу вкраденого пального на нелегальні АЗС в Херсонській, Миколаївській та Одеській областях. Чому? Адже весь ланцюжок крадіжок встановлений, на площах ТОВ «Вітана», ПП «Оптима Транс Ойл» та ТОВ «Транс Ойл 1» пройшли обшуки, вилучені докази, більшість учасників оборудки визнали свою повину й дали покази. І тільки ПП «Графен» – під парасолькою.


Хоча за останні тижні з’ясувалося чимало цікавого. Віктор Куришко та Ігор Мартиненко, засновники та керівники ПП «Оптима Транс Ойл» та ТОВ «Транс Ойл 1», спочатку визнали свою провину, а потім вирішили спробувати повернути солярку, яку в них вилучили під час обшуків ще у листопаді 2019 року. І найцікавіше, порадив їм звернутися до Територіального управління ДБР, що розташоване у м. Мелітополі, зі скаргою на дії поліції ні адвокат і не юрист-правник, а… прокурор Ярослав Кістірьов.

І ще одна дивна річ трапилася нещодавно в Херсоні. Ніби за помахом чарівної палички уся власність та корпоративні права Анатолія Черноморенка (реальний керівник ТОВ «Вітана» - основного підприємства, через нафтобазу якого й було вкрадено дизпаливо на суму 22 мільйони гривень) опинилися у Олега Семенова, радника голови Херсонської облради Владислава Мангера. Це саме той Семенов, у квартирі якого в липні 2019 року проходив обшук і було вилучено чимало печаток та чекових книжок фіктивних фірм, і який опинився у центрі уваги програми «Наші гроші» віб Бігус-інфо.


І все ж, чому ПП «Графен» та особисто Андрію Кириченку єдиному вдається вийти сухим із води? Пояснення цьому просте – рухомий склад працівників прокуратури області заправляється на нелегальних АЗС, на які паливо поставляє ПП «Графен». З урахуванням того, «прокурорським» непристойно їздити на економічних авто, усі їхні автомонстри заїжджають на заправки часто. А Кістірьов з Кириченком на цьому фоні взагалі стали друзями – їх часто бачать разом за обідом та вечерею у відомих елітних херсонських ресторанах.

У Херсоні сподівалися, що після того, як на чолі прокуратури області стали львів’яни щось зміниться. Адже прокурор Херсонщини Ігор Івченко та його перший заступник Роман Михалюк родом зі Львова, ще один заступник прокурора Євген Заходило із Пустомитівського району Львівської області і ніхто з них до паливно-прокурорської херсонської мафії причетний не був. Але, можливо, керівники херсонської прокуратури теж їздять на ненажерливих автомонстрах і їм частенько доводиться заїжджати на заправки. Іншого пояснення подальшого існування паливно-прокурорської мафії в Херсоні ми поки що не знайшли.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон