Сидорович: Настав момент показати виборцям, хто не на словах, а на справах за зміну виборчого законодавства

Вірогідно цього тижня Верховна Рада розпочне розгляд в другому читанні Виборчого кодексу.

Серед основних нововведень документа – проведення виборів до парламенту на пропорційній основі з відкритими списками, які цілковито змінюють правила формування політичних органів та є типовою європейською практикою.

«Момент істини, – коментує ситуацію народний депутат від фракції «Об'єднання «Самопоміч» Руслан Сидорович. – Дуже багато колег з інших фракцій виступали за відкриті списки. Зараз буде гарний момент показати виборцям, хто не на словах, а на справах за зміну виборчого законодавства».

Водночас «Самопоміч», яка послідовно останні майже п'ять років виступала за введення відкритих списків, не чекаючи ухвалення документа, у підготовці до парламентських виборів та формуванні партійного списку вже втілила принцип відкритих списків.

У результаті цього, понад 80% людей, які будуть у виборчому списку «Самопомочі» на цих позачергових парламентських виборах, це нові обличчя та люди з регіонів.

Руслан Сидорович деталізує: «Члени партії у регіонах шляхом рейтингування народних депутатів та колег у партії формують виборчий список».

Ще одна важлива зміна, закладена у Виборчому кодексі, це зміна 5%-го бар'єра для потрапляння політичних сил до Верховної Ради на 4%. «Це усталена європейська практика, – розповідає Руслан Сидорович. – Це забезпечує більш широке представництво різних верств населення, що створює більшу довіру до парламенту.

Чинний 5% бар'єр створює занадто сильне відсікання потрапляння до парламенту неолігархічних політичних сил. Це неправильно. Кожен громадянин повинен розуміти, що в парламенті є рупор його думок».

Якщо документ буде ухвалено у липні, його норми ще не буде застосовано на позачергових виборах парламенту влітку 2019 року, адже виборчий процес вже стартував. Проте він може бути застосований на місцевих виборах, які заплановані на 2020 рік.

У розрізі місцевої кампанії це унеможливить ситуацію, яка існує зараз, коли деякі райони не мають жодного представника в місцевій раді. Ця система забезпечить, щоб кожна вулиця, кожен будинок мав свого представника у відповідній місцевій раді.

Відтак, переконаний Руслан Сидорович, суспільний тиск на народних депутатів щодо ухвалення Виборчого кодексу необхідно посилювати, аби документ було ухвалено чинним скликанням Верховної Ради.

«Об'єднання «Самопоміч»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон