Про вартість проїзду в Херсоні: ставити крапку зарано…

Вартість проїзду в автобусах у Херсоні, це питання, яке не просто турбує громадян, а яке об'єднало їх.

З понад 350 тисяч населення міста 95% користуються громадським транспортом. Владі, яка у «екзотичному» транспорті не їздить, – важко зрозуміти, як це «товктися» у переповненій, розбитій, неприбрані маршрутці.

Літом – жарко, зимою – холодно, у дощ – мокро. Під блатні пісні і заяви «господаря»: «Я тут працюю! Мій автобус! Не подобається – йди пішки!». Хто для кого? За, що виконком ХМР нас покарав, коли збільшив ціну до 5 грн?

Під час т.з. «громадських слуханнях», які проходили чи не під грифом «Цілком таємно», звучав убивчий аргумент – «Економічний розрахунок».

Скільки повинен коштувати проїзд? П'ять, сім, дванадцять? Чому така різниця? У кожного «своя» дорога? Свої ціни на запасні частини, пальне?

Ось, що говорить з цього приводу Станіслав Лисюк фракція «Опозиційний блок» у ХМР: «У перевізників, які мають транспорт, централізовану інфраструктуру, оптові закупки запчастин та пального – ціни нижчі. Більшість «фірм» не має власного транспорту – кожен водій сам по собі. Фірми лише беруть з нього гроші за право працювати під її ліцензію. От і собівартість. Ми вже не раз говорили: місто повинно мати комунальний транспорт, це: якість, ефективність, контроль, економія».

Чиновники і «опоненти» не чують слушні пропозиції. А здавалося – депутати, незалежно від приналежності до політичної сили, ставши представниками громадян, повинні займатися загальною справою – покращувати їх життя. На ділі? Боротьба за себе! Все, що пропонують опоненти – погано! А ще традиційні «політичні ярлики». Той же ОПБ – «не патріоти», «нам з ними не по дорозі»...

Рішення про підняття ціни (за це голосували і «патріоти») приймалося у «робочому порядку», у порушення закону. Депутат ВРУ Юрій Одарченко та ХМР Дмитро Ільченко («Батьківщина») подали позов до Херсонського міського суду: «... о признании незаконным обнародованного ...«решения исполкома» о повышении тарифа на проезд в маршрутках до 5 грн».

Суд призупинив рішення Виконкому. Призупинив, але не відмінив, як про це розповідали окремі політики хвалячи себе за те, що вони домоглися «перемоги». Перевізники кинулися доводити, що ціна економічна.

«Як економіст, я можу обґрунтувати будь-яку ціну і жоден аудит не знайде помилок, - говорить Василь Федін, депутат обласної ради від «Опозиційного блоку», директор Херсонського суднобудівного заводу, економіст. – Аудит перевіряє тільки «математику». «Камеральна» перевірка не має на меті перевірки похідних даних, а саме їх можна закласти які завгодно. Тому й ціна різна – кожен закладає власні «правильні» похідні дані. Фракція «Опозиційного блоку» заявила – дайте реальні похідні дані. Нас не почули».

Кілька разів депутати збирали підписи за проведення позачергових сесій, раз по разу вони не відбувалися. Рішення Виконкому відмінили тільки 6 квітня, а за кілька хвилин до голосування Володимир Миколаєнко заявляв: «... сейчас в Херсоне надо хотя бы временно повысить проезд в маршрутках, ну хотя бы до 4-х гривен, пока ситуацию на рынке транспортных перевозок изучает транспортная группа».

На кого працює Миколаєнко? На 4 – 5 господарів фірм, чи на 350 тисяч містян?

Політики кинулися хвалитися, що саме вони автори «епохального рішення».

Олена Урсуленко, Секретар ХМР (БПП): «...Для мене важливо, що депутати підтримали скасування рішення виконкому, яке було прийняте з порушеннями Закону України. Зараз проти осіб, які його готували, порушено кримінальну справу».

«В числе голосовавших – в полном составе фракция Оппозиционного блока. Этим мы в очередной раз подтвердили херсонцам свою позицию. Мы изначально настаивали на том, что тарифы на проезд должны быть экономически обоснованными», - Єгор Устинов, депутат ХМР, (ОПБ).

Про авторство «Перемоги!» заявили у «Батьківщині». У «перемоги» «батьків» багато... А що ж насправді стало «переломним» моментом, який довів – гратися з городянами більше не слід?

Я вважаю, що відлік слід вести від мітингу, який організував ОПБ під стінами виконкому, і який зібрав близько півтори тисяч херсонців. На моїй пам'яті це перше волелюдне зібрання за останні 10 років.

Головне його надбання не те, що люди повірили цій політичній силі і відгукнулися на її заклики, не те, що ОПБ має таку підтримку (хоча для нього це плюс), головне – люди повірили у себе, у те, що об'єднавшись вони можуть перемогти.

У ХМР працює робоча група, яка за тиждень видасть рекомендації. А поки у місті знову зріє «заколот»: «...група депутатів... пропонує все-таки підняти тариф, але вже не до п'яти, а до чотирьох гривень за поїздку...»

Тож, судячи з усього, ставити крапку зарано...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон