Співаковський про принципи державної політики у сфері освіти

Одним із принципів державної політики у сфері освіти має стати нетерпимість до проявів корупції.

Про це на сторінці Facebook написав народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка», перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський.

«Відбулося чергове засідання робочої групи з доопрацювання проекту Закону «Про освіту». Були розглянуті деякі пропозиції. Зокрема, пропозиція до закону, яка передбачає доповнення шостої статті нормою про те, що, одним із принципів державної політики у сфері освіти має стати «нетерпимість до проявів корупції та формування відповідної психології особистості на всіх рівнях освіти». Треба розуміти, що вживання терміну «нетерпимість» в законі має свої негативні конотації. На практиці такий термін може бути проінтерпретований неоднозначно. Втім, учасники групи погодилися, що проблема запобігання корупції сьогодні є доволі гострою, тому після певного редагування пропозицію вирішили врахувати», – написав парламентар.

«Другим важливим питанням, навколо якого розгорнулася дискусія, була стаття 29 «Громадський нагляд за діяльністю закладу освіти». Назва цієї статті виглядає не зовсім вдалою, оскільки в статті йдеться лише про наглядову раду, а не про громадський нагляд взагалі. Крім того, за своєї інституційною природою наглядова рада є органом не нагляду, а управління. Наглядові ради, як правило, створюються засновниками, з метою делегування їм певних функцій корпоративного управління.

Сильні та відповідальні наглядові ради поруч із іншими керівними органами могли б забезпечити ефективну роботу закладів освіти, звичайно, за умови, що механізми їхнього формування будуть достатньо прозорими і збалансованими. Закономірно також, що наглядові ради потрібні не всім закладам освіти. У деяких випадках, зокрема, у невеликих закладах такі органи лише будуть породжувати зайву бюрократію. Через це слід розумно підійти до питання наглядових рад, уникаючи уніфікованого підходу чи надмірного регулювання цього питання в базовому законі», – зауважив народний депутат.

«Робочою групою було запропоновано уточнену редакцію п. 1 статті 29, згідно з якою, «наглядова або піклувальна рада закладу створюється за рішенням засновника закладу освіти відповідно до спеціальних законів. Порядок формування наглядової ради, її відповідальність, перелік і строк повноважень, а також порядок її діяльності визначаються спеціальними законами та установчими документами закладу освіти». Така редакція дозволить врахувати деякі пропозиції народних депутатів, а також підкреслити відповідальність засновника закладу освіти у процесі створення наглядових рад», – підкреслив Олександр Співаковський.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон