Чи має херсонський мер права…

Цієї п'ятниці начебто повинна відбутися чергова сесія Херсонської міської ради VII скликання...

Особисто я не у захваті від нового міського голови Херсона Володимира Миколаєнко. Але, чи вправі я і всі, хто за нього не голосував, не поважати вибір Херсонців? Ні. Я вважаю, що всі, хто формально не підтримував Володимира Миколаєнко під час виборів, повинні рахуватися з тим, що він все ж став легітимним міським головою. Так вирішили мешканці міста. Що поробиш...

Але, здається, що у більшості депутатів, яких так само було обрано під час виборів, які не так давно відбулися у Херсоні, зовсім інший погляд на ситуацію і на те, як саме повинен діяти мер.

Нагадаю, до міської ради пройшли 8 партій, з яких 6 «призначили» себе «демократами».

Чи мають право розподіляти депутатів та херсонців на «своїх» і «чужих» керівники окремих політичних сил? Невже вони не розуміють, що їх амбіції, політичні уподобання та преференції, якими вони наділи себе самі, стають на заваді плідної роботи? Всі йшли на вибори з головним гаслом: «Ми за Херсонців!». Отже й працювати повинні разом. На ділі? Зовсім не так.

Вже під час перших двох сесій «демократи» повели себе не так вже й толерантно. У хід пішло все: образи, навішування ярликів політичним опонентам, звинувачення у гріхах, які ті ще й вчинити не встигли.

А може, для початку, було б не погано хоч трішечки попрацювати? А вже потім, за підсумками бодай чогось зробленого чи не зробленого, робити оцінки?

Минула сесія, здається, дала відповідь на питання: хто й за чим прийшов у раду. Особисто мене більш ніж здивувало рішення депутатів щодо формування персонального складу постійних комісій. Комісії, це саме ті майданчики на яких працюють депутати, де вислуховуються думки, напрацьовуються рішення.

У «профільних» комісіях, здавалося б, повинні працювати максимально фахово підготовлені люди, які розуміються на питаннях не як дилетанти, а як ті, хто з професійної точки зору збирається забезпечувати життя міста. «Політикани» ж вирішили, що профільні працівники, які працюють у органах місцевого самоврядування не повинні входити до складу комісій. Дивно, чи не так? А чому? «Вони залежні від мера, і будуть працювати на його інтереси», - таким був аргумент. Панове, схаменіться. Ті, хто залежать від мера, і я про це писав десятки разів, будуть голосувати так, як мер того захоче, незалежно від того до якої партії належать, інакше мер його звільнить і вас не запитає. Це той самий «капкан» про який я неодноразово говорив, коли писав, що не можна обирати «залежних». Але, якщо вже обрали, то, хто дав право порушувати право депутата працювати у тій комісії, у якій він хоче? У законодавстві, яке регламентує депутатську діяльність сказано, що депутат повинен бути членом комісії і брати участь у її роботі. То, чому ж, він не повинен бути у профільній комісії, де він нього буде максимум користі?

Ну, давайте фахівця Леоніда Ремигу, головного лікаря лікарні Комсомольського району, відправимо у комісію по ЖКГ. Я переконаний, що й там Леонід Тимофійович буде працювати віддано, але, чи не краще його досвід і знання використовувати у профільній комісії – медичній? І так кожного.

Нагадаю, Миколаєнко скористався правом «вето», і не підписав рішення проголосоване депутатами (у чому особисто я його підтримую). Як член територіальної громади, я вважаю, що мер у даному випадку поступив розумно. Депутати ж обурилися. «Мер вказує нам як працювати», - посипалися звинувачення. Невже? А може слід замислитися над тим, про що говорить мер?

Я не збираюся бути адвокатом Миколаєнко. Тим більше я не входжу до його фан-гуртка, але я вважаю, що у даному випадку він правий. Подивіться, у які комісії увійшла більшість депутатів? Як завжди: у земельну та комунальну. Чому? А там є на чому «заробити». Говорю це не як дилетант, а як людина, яка була депутатом міської ради, і точно знає де у раді ласі місця. А у комісії, яка опікується таким серйозним питанням як медицина (я був членом цієї комісії, тому точно знаю про що йде мова) виявилося всього двоє депутатів. У складі транспортної комісії виявив бажання працювати всього один... Чи не занадто багато? То, чи правий мер?

Ще одне питання, яке збурює «політиканів», які зібралися у стінах Херсонської міської ради, призначення заступників міському голові.

Здається «демократи» на хвилинку забули, що мер міста це так само офіційно обрана самостійна одиниця, яка діє відповідно до чинного законодавства України, і яка має права. Міський голова має виключне право подавати осіб заступників. Так, їх затверджують депутати... Але, панове, чи слід бути такими вже... «непробивними», що б не зрозуміти, що мер це не тільки обрана населенням міста Херсона посадова особа, а це ще й людина, якій треба працювати з іншими людьми? Як можна нав'язувати міському голові людей, з якими йому доведеться працювати 24 години на добу, найближчі 5 років, і з якими у нього немає психологічного контакту?

Панове «демократи», більшість із вас люди заможні, майже всі маєте власний бізнес. Скажіть, ви візьмете на роботу людину, яку не знаєте, якій не довіряєте, або яка вам не подобається за якимось діловими чи людськими якостями? Вас можна примусити? Ні. Ви цього робити не будете, адже розумієте, що від цього буде страждати ваш приватний бізнес. То, чому ж ви вважаєте, що Володимир Миколаєнко повинен працювати із тим, кому він не довіряє?

Я не стаю на захист жодного із заступників міського голови, але, якщо мер вважає, що ці люди на своїх місцях, то чому б вам йому у цьому не довіритися?

Я розумію, що головна причина це одіозна фігура першого заступника міського голови Ігоря Пастуха. Чого тільки про нього не говорили. Я й сам неодноразово критикував його. У вас є факти корупції? Відправляйте у міліцію, прокуратуру, СБУ, чи кудись там ще. Знайдуть порушення – посадять.

Чим вам не догодив Сергій Черевко – професіонал своєї справи. Людина, яка займається питаннями гуманітарної сфери у продовж 15 років. Що ви йому закидаєте? «Працював ще при Сальдо». Ну то й що? До чого тут ваші особисті неприязні, якщо він фахівець? Вам не подобається те, що він робить? А що він зробив протизаконного? У вас є з цього приводу факти? До правоохоронців. Немає – сприймайте, як належне. Ви теж комусь не подобаєтеся. Але ж ні хто не говорить, що вас треба відправити до в'язниці.

Йдіть цивілізованим шляхом. Ви ж «демократи». Не відбирайте у мера його права. Якщо діяти за вашою логікою, то навіщо тоді взагалі обирати мера? Він перестає бути самостійною фігурою. Він 100% маріонетка у ваших руках. Ви цього прагнете?

Склад виконкому, ще один камінь спотикання. Чому заступники міського голови не включені до його складу? Адже це їх місце роботи. Як це до керівного складу виконавчого органу не включені ті, хто працює у ньому безпосередньо і відповідає за життя міста повсякчас і щоденно? Ви вважаєте, що «горлопани», які увійшли до його складу та директори міських ринків (за поданням й того ж міського голови) це ідеали?

Якщо й надалі ми будемо мати таке протистояння і нерозуміння: «депутати» – «міський голова», то питання «розвитку міста» можна зняти з порядку денного.

Я чим далі тим більше переконуюсь, що деякі «лідери-демократи», прийшли у раду не працювати, а брати участь у безкоштовній рекламній акції перед наступними виборами до Верховної Ради України.

Чого-чого, а інформаційних проводів для власної безплатної реклами ці пани нам будуть «підсовувати» регулярно. Чи буде від цього користь містянам?

Ще раз прошу, схаменіться. «Розвішування політичних ярликів та просування власного бізнесу», - це ж не ваші методи? Ви ж на кожному перехресті галасуєте: «Не за це стояли на Майдані!». Невже? А за що?

P.S. Для особливо допитливих. За цю статтю мені НЕ заплатили ані Пастух, ані Черевко, ані Миколаєнко, це позиція автора. Є бажання подискутувати? Прошу. Для діалогу завжди відкритий, як на сторінках ЗМІ, так і у приватній розмові VJIBYCMRBQ@MAIL.RU

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон