Національний прес-клуб «Українська перспектива»

IFC та Аграрний страховий пул обговорили можливість подальшої співпраці

IFC та Аграрний страховий пул обговорили можливість подальшої співпраці
16 січня відбулася робоча зустрічкерівника Проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC, Група Світового банку) «Розвиток агрострахування в Україні» Гарі Роше та генерального директора Аграрного страхового пулу Василя Назаренка. Учасниками зустрічі також стали віце-президент Спілки учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Віталій Львов, президент Федерації страхових посередників України Ібрагім Габідулін, а також експерти Проекту IFC Ірина Головко та Олеся Жученко.

У зв'язку з неоднозначною ситуацією, що склалася навколо Аграрного страхового пулу, виникла гостра необхідність переглянути умови співпраці з ним та надання йому технічної допомоги з боку IFC.

Під час зустрічі були визначені ключові фактори, визнані всіма учасниками ринку як такі, що не дозволяють розвиватися як Пулу, так і всій системі агрострахування. Створена структура Аграрний страховий пул фактично не виконує своїх функцій як саморегулююча організація і за чинного законодавства може активно функціонувати лише за наявності державної програми субсидування премій страхування, котра з 2013 року не реалізується.

Розглядалося питання як про реорганізацію існуючого Пулу, так і про його можливу ліквідацію для створення нової життєздатної структури. Гарі Роше висловив занепокоєння з приводу чинного складу членів Пулу та неможливості вступу до нього так званих «класичних» страховиків, які мають значний досвід страхування сільськогосподарських ризиків. Також була акцентована увага присутніх на необхідність суттєвих законодавчих змін в системі агрострахування.

Василь Назаренко зазначив, що він як керівник Пулу узяв курс на його переформатування на прозору структуру, і першим кроком стало розкриття всієї документації, з якою вже зараз можна ознайомитися на сайті Пулу. Також Василь Назаренко запропонував розпочати роботу із збору даних агрострахування з використанням інформаційної он-лайн системи, розробленої IFC.

Віталій Львов заявив, що страховий ринок України, і в тому числі, Пул не забезпечують належної уваги реальним потребам сільгоспвиробників, продуктова лінійка агрострахування залишається урізаною, виплати отримати вкрай складно, страховики не завжди розуміють фермерів, державна допомога у питаннях агрострахування практично відсутня.

Ібрагім Габідулін узяв під сумнів необхідність існування Аграрного страхового пулу, оскільки члени цього громадського об'єднання, на його думку, не мають адміністративного ресурсу і тому більше не здатні впоратися з поставленими перед ними завданнями. При цьому на ринку досить успішно працюють страхові компанії з іноземним капіталом, котрі цілком успішно виконують узяті на себе зобов'язання і не потребують пулювання ризиків на непрозорих умовах.

За результатами зустрічі було ухвалене рішення, згідно до якого Проект IFC висловлює свою готовність продовжувати співпрацю з Аграрним страховим пулом та надалі надавати йому технічну підтримку, та це стане можливим за виконання Пулом певних умов. З цією метою була узгоджена можливість зустрічі юристів Проекту IFC та Пулу для спільного опрацювання внутрішніх документів Пулу у частині вилучення солідарної відповідальності, а також вдосконалення умов вступу нових членів до цього об'єднання страховиків. Лише після внесення необхідних змін, що дозволяють розширити можливості ефективного функціонування Пулу на принципах прозорості, можна буде говорити про відновлення повноцінної співпраці між IFC та Аграрним страховим пулом.

Проект IFC «Розвиток агрострахування в Україні»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон