На чию користь вносять зміни до Податкового кодексу

Уряд ініціював внесення змін до Податкового Кодексу України. Необхідність цього, як обґрунтовує Кабмін, викликана доцільністю прийняття держбюджету на 2015 рік саме на підставі зміненого податкового законодавства відповідно до задекларованих коаліційною угодою реформ.

Але ж як нова податкова реформа виглядає насправді. Чи дійсно українське законодавство роблять справедливим, коли багаті платять більше? Чи знову затягувати паски прийдеться всім, крім декількох людей, яких об'єднує гучний статус – олігархи?

Ось як цю ситуацію бачить народний депутат України VII скликання, кандидат економічних наук Володимир САЛЬДО:

«Запропонований Кабінетом Міністрів законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України, який стосується удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, може стати тим самим каменем спотикання, за яким держава дозволить олігархам і далі уникати належної сплати податків.

На жаль, чинне зараз законодавство дає можливість окремим фінансово-промисловим групам значно економити на сплаті податків. У першу чергу, мова йде про продаж руди, золота, хімічних продуктів, нафти, газу, чорних металів.

Аби мати преференції, окремі ділки використовують один з діючих пунктів «Перехідних положень» Податкового кодексу. Про це не скажуть відкрито, але запропонований Урядом законопроект ці схеми не тільки не усуває, а сприятиме подальшій корупції.

Уряд, у ручному режимі буде й далі вибирати відповідну товарну біржу (скоріш за все українську, а не світову), яка може запропонувати «необхідну» ціну для формування «базової ставки оподаткування». Такі «особливі» умови Кабмін пропонує зберегти ще на 2 роки – до 1 січня 2017 року.

Крім того, запропонований проект буде давати ще більші повноваження окремим фіскальним органам (зокрема, податковій). Адже деякі його положення можуть трактуватися податківцями на власний розсуд. Наприклад, фіскали самостійно будуть визначати таке поняття як «господарська операція для цілей трансфертного ціноутворення».

При цьому, сума штрафу за порушення у разі незадекларованих операцій складатиме до 100 розмірів мінімальної зарплати (сьогодні це трохи більше 120 тисяч гривень)».

Василь КУРУКОВ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон