Виталій Ярмак: Водозабезпечення та наявність зрошення сприятиме соціальному розвитку села та позитивно вплине на показники аграрного бізнесу

Херсонська область розташована у найбільш посушливій зоні півдня України, де значна кількість площ за метеорологічними показниками належить до сухого степу.

В таких природних умовах Херсонщини тільки за розвитку меліоративного комплексу області можливо отримувати стабільні урожаї сільгоспкультур. Запорукою стабільного та поступового розвитку області в цілому та аграрної галузі зокрема, може стати відновлення систем водної інфраструктури та поліпшення водопостачання сільського населення та сільськогосподарського виробництва, що позитивно вплине на продуктивність праці, розмір і передбачуваність урожаїв сільськогосподарських культур.

Однією із проблем щодо ефективності зрошення є незадовільний технічний стан зрошувальних систем, відсутність водо забезпечення сіл, низька якість питної води, застарілі технології поливу. Відновлення систем водної інфраструктури та поліпшення водопостачання сільського населення, навіть при наявності розробленої проектно-кошторисної документації на розвиток окремих об'єктів водозабезпечення, стримується через відсутність в бюджетах фінансових ресурсів та низьку зацікавленістю у розвитку об'єктів аграрної сфери потенційних інвесторів. Основним ресурсом залучення коштів є задіяння у розвитку галузі проектів міжнародної технічної допомоги.

В 2014 році в Херсонську область у напрямку розвитку водогосподарського комплексу залучено Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), який впроваджується спільно з Інститутом розвитку аграрних ринків, що має за мету - відновлення систем водної інфраструктури та поліпшення водопостачання сільського населення та сільськогосподарського виробництва.

З метою реалізації напрямків перспективної співпраці між керівництвом Херсонської обласної державної адміністрації та головним координатором Проекту «Вода для агросектору» Інституту розвитку аграрних ринків підписано меморандум про сприяння у проведення соціально-економічних перетворень на території Херсонської області, шляхом надання Проектом технічної допомоги, консультаційних послуг, розповсюдження інформації у сфері водозабезпечення області.

Департаментом агропромислового розвитку обласної державної адміністрації разом з вищевказаним інститутом, як регіональним представником проекту USAID в Україні, спільно опрацьовані основні пріоритетні сільські населені пункти, де на сьогодні відсутнє водозабезпечення і селяни користуються тільки привізною водою.

За результатами конкурсного відбору проектів, який в обов'язковому порядку проводиться при визначенні учасників отримання гранту, міжнародну технічну допомогу надано проектам з відновлення зрошення на території ФГ «Даніїл» Новотроїцького району та Новокаїрської сільської ради Бериславського району. Об'єкти мають проектно-кошторисну документацію та всі необхідні дозволи, яких вимагає початок реалізації проектів.

На вищезазначених територіях вже є позитивний досвід впровадження проектів міжнародної технічної допомоги та реалізації грантових коштів з метою розвитку місцевих громад.

Отримувачі гранту мають перспективні проекти розвитку територій, в розвиток яких вкладатимуться кошти міжнародного проекту технічної допомоги, а саме розроблені проекти сівозмін щодо ефективного використання земельних ділянок з використанням новітніх технологій меліорації, де враховано весь потенціал земель.

Директор Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Віталій Ярмак підкреслив, що водозабезпечення та наявність зрошення сприятиме соціальному розвитку села та позитивно вплине на показники аграрного бізнесу, через отримання стабільно-високих врожаїв, та як наслідок створення додаткових робочих місць, що організовуватимуться для функціонування зрошення.

Зокрема завдяки відновленню зрошення на території зазначених об'єктів сільські громади та сільгосптоваровиробники зможуть підвищити врожайність сільськогосподарських культур та покращити якості сільськогосподарської продукції, а також поліпшити умови проживання в сільських територіях.

За матеріалами Департаменту АПР Херсонської облдержадміністрації

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон