Для безперебійної виплати пенсій та грошових допомог напрацьовано альтернативні способи виплати на час дії воєнного стану

виплати пенсій, допомоги
Уряд ухвалив підготовлені Міністерство соціальної політики України альтернативні способи виплати пенсій та грошових допомог під час воєнного стану на випадок збоїв у роботі тої чи іншої банківської установи, а також для переміщених осіб, які отримують пенсію через поштового оператора. Вони дозволять забезпечити безперебійність у здійсненні виплат пенсій та соціальних допомог.

Зокрема Уряд ухвалив постанову «Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану». Вона передбачає наступне.

Якщо певний уповноважений банк не зможе здійснювати виплату пенсій та грошових допомог, то люди зможуть отримати належні їм виплати у будь-якому відділенні АТ «Ощадбанку» як грошовий переказ без відкриття рахунку. Цей механізм за потреби запрацює автоматично, людині для отримання пенсії або допомоги необхідно буде звернутись до будь-якого відділення АТ «Ощадбанк» з паспортом та довідкою про присвоєння РНОКПП (індивідуального податкового номера).

Якщо людина отримує пенсію та/або грошову допомогу через АТ «Укрпошта» за місцем проживання, і вимушена була через небезпеку змінити фактичне місце проживання, то вона також зможе отримати їх у відділеннях АТ «Ощадбанку» як грошовий переказ без відкриття рахунку. Для цього їй необхідно звернутись до органів Пенсійного фонду України (якщо це одержувач пенсії) або до органів соціального захисту населення (якщо це одержувач грошових допомог). Звернутись до органів Пенсійного фонду України з цього питання можна особисто, за телефоном гарячої лінії чи через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Звернутись до органів соціального захисту можна особисто або за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку.

Дітям з інвалідністю, яким виповнилося 18 років протягом дії воєнного стану, починаючи з лютого 2022 року, і які не встигли пройти обстеження і отримати висновок медико-соціальної експертизи про встановлення статусу особи з інвалідністю, виплата соціальної допомоги продовжується на період воєнного стану та на один місяць після дати його скасування.

Встановлено також можливість продовження строків виплати пенсій у разі виникнення обставин, що унеможливлюватимуть виплату у визначені дати. Важливо знати, що Міністерство соціальної політики, Пенсійний фонд України, органи соціального захисту населення можуть перетелефонувати одержувачам для перевірки та уточнення відомостей, щодо зміни фактичного місця проживання, які надійшли з використанням засобів телекомунікаційного зв’язку чи через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Необхідні роз’яснення та консультації про порядок отримання пенсій та грошових виплат у вигляді грошових переказів через банк надаватимуть Пенсійний фонд України, органи соціального захисту населення та Міністерство соціальної політики України.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон