Прожитковий мінімум піднімуть, пенсії перерахували...

пенсії, гроші, прожитковий мінімум
Прожитковий мінімум в Україні планують розраховувати за новим принципом, і він повинен дорівнювати фактичному прогнозованому. Відповідний законопроект підтримали 253 народні депутати минулого тижня, повідомляє, Голос України.

Нагадаємо, з 1 липня в державі прожитковий мінімум для працездатної особи становитиме 2 379 грн. З 1 грудня 2021 року він зросте до 2 481 грн. Але, на жаль, такі показники не відображають реальний необхідний рівень життя.

Виконавчий директор Асоціації захисту банків, фінансова експертка Оксана Чепіжко оцінила передбачувані зміни. На її думку, новим законопроектом «...не враховується поки що рівень інфляції і тіньової економіки, а також зростання реальних і прихованих податків. Невідома також... реакція МВФ й інших міжнародних кредиторів. Все це свідчить, скоріше, про політичну складову закону, ніж економічну...»

На її переконання, реальне підвищення рівня соціальних стандартів можливе лише в разі зміни економічної моделі України (сировинної — на інноваційну постковідну), що, як вважає експертка, в діях нинішньої влади спостерігається дуже фрагментарно.

Отож, підвищення прожиткового мінімуму — питання перспективи, а от пенсії працюючим пенсіонерам в Україні — це понад 630 тисяч громадян — уже перерахували. Понад 313 тисяч з них отримали підвищення, повідомила прес служба Пенсійного фонду України.

Проте перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам повинні були зробити ще в квітні. Але оскільки підприємці подають податкові звіти лише раз на квартал, то станом на 1 квітня ще не були відомі зарплати багатьох громадян за 1-й квартал цього року. Підприємці закінчили звітувати лише 10 травня. Тому перерахунок пенсій призначили на червень.

Тепер, коли пенсії перераховано, квітневу і травневу надбавку працюючі пенсіонери отримають в червні.

Здавалося б, із закінченням опалювального сезону мала б якось налагодитись оплата комунальних послуг. Із зменшенням навантаження на гаманці споживачів завдяки скороченню витрат на опалення дехто, хто заборгував, міг би погасити застарілі борги. Таке бувало раніше, але, виявляється, не тепер! Упродовж року в Укрaїні борги зa комунaлку виросли нa кількa мільярдів гривень. Зaборговaність може збільшитися внaслідок санкцій (пені), кажуть експерти.

Зaзнaчaється, що загальний борг українців зa комуналку вже становить понад 79 млрд грн. Нaйбільші борги — зa гaз. Підраховано: якщо зaгaльну зaборговaність поділити нa кількість усіх сімей у крaїні, то на кожну припаде майже 5,3 тис. грн.

Це через те, що у деяких сумa зaборговaності вже перевищилa відмітку у 100 тисяч. Мало втішного, але ось як зa рік виросли борги зa комунaлку: зa гaз — 30,2 млрд грн (було 27,3 млрд грн); зa опaлення і гaрячу воду — 28,7 млрд грн (було 22,3 млрд грн); зa воду — 6,1 млрд грн (було 5 млрд грн); зa електроенергію — 7,8 млрд грн (5,4 млрд грн).

Борги зростaють, a прогрaму субсидій урізують.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон