На Херсонщині дороги ремонтують фермери

фермери, сірогози, дороги, ремонт
Ділянку дороги Верби — М-14, на межі колишніх сільських рад — Вербівської та Вільненської, щорічно ремонтує группа місцевих сільгоспвиробників. До речі, в минулому і нинішньому роках ремонті роботи вони проводять спільно з філією “Нижньосірогозького райавтодору”.

Відповідно до статті 24 Закону України “Про дорожній рух” кожна дорога має “власника”. За дороги загальнодержавного значення (між містами України) відповідає Державна служба автомобільних доріг України. В Херсонській області балансоутримувачем автомобільних доріг загального користування місцевого значення є Державна установа “Місцеві дороги Херсонщини”. За дороги в населених пунктах відповідальні органи місцевого самоврядування. А от ділянку дороги Верби — М-14, на межі колишніх сільських рад — Вербівської та Вільненської, щорічно ремонтує группа місцевих сільгоспвиробників. До речі, в минулому і нинішньому роках ремонті роботи вони проводять спільно з філією “Нижньосірогозького райавтодору”.

Гадаємо, й тут знайдуться скептики, що скажуть, мовляв, техніка цих господарств розбиває дороги, то й ремонтувати їх повинні саме місцеві фермери. Ні, шановні, не повинні, бо справно сплачують всі можливі податки до бюджету.

Незважаючи на вражаючі цифри ремонт доріг уже став традиційною ініціативою фермерів — Миколи Дудки (ФГ “Магнолія”), Василя Дудки (ФГ “Козаче”), Василя Шитця (ФГ “Діана”), Володимира Магаряна (ФГ “Сатсамід”), Олександра Коваленка (ФГ “Амід-07”) і Олега Кириліна (ФГ “Україна-2016”).

— Цю ділянку дороги ми ремонтуємо власними силами вже сім років поспіль. Приміром, три роки тому працівники наших фермерських господарств заклали камінням баюри вручну. Тоді на ремонті дороги працювало близько сорока людей. А навесні 2020 року розчистили узбіччя дороги від деревної порослі, — згадує Микола Дудка.

Василь Дудка додає, що з весни до осені, коли починаються польові роботи в сільгосппідприємствах, відповідно зростає інтенсивність руху і навантаження на дорогу, що й призводить до її швидкої руйнації.

З цього приводу Володимир Магарян сказав, що стан дороги, її безпечність — вкрай важлива складова для роботи не лише агротовариств, а й для закладів освіти, медицини, торгівлі, які функціонують на території сіл Вільненського старостинського округу.

— Грузовий автотранспорт, який раніше рухався з Енергодара, Дніпрорудного, Василівки та Новомиколаївки Запорізької області тепер їде на трасу Мелітополь — Каховка (М-14) через Веселе і Верби (адже між цими селами відремонтували дорогу і вона стала більш зручною), — розказує Василь Шитець.

Зауважив він ще й про те, що на жаль, не всі агровиробники, які господарюють на землях колишніх Вільненської та Вербівської сільрад відгукнулися на заклик спільними зусиллями відремонтувати проблемну ділянку дороги. Більшість вболівають за долю свого села сидячи на дивані і шукаючи винного… Активна діяльність розгортається лише у соцмережах, і то скоріше на словах.

Нагадаємо, що восени минулого року цю проблемну ділянку дороги з білощебеневим покриттям вперше за багато років фермери ремонтували спільно з філією “Нижньосірогозького райавтодору”. За рахунок коштів Державної установи “Місцеві дороги Херсонщини” “Херсоноблавтодор” завіз 2 тисячі тонн білого щебеню. Ремонтні роботи провели “Нижньосірогозький райавтодор” і місцеві фермери. До погіршення погодних умов “райавтодорівці” встигли прогрейдерувати і засипати шаром щебеню завтовшки 15 сантиметрів 4,2 кілометри дороги.

— В нинішньому році ми завершили ремонт проблемної ділянки дороги Верби — М-14. Зробили ще плюс два кілометра, — інформує директор філії “Нижньосірогозький райавтодор” Денис Савченко. — для цього використали 580 кубів білого щебеню, який привезли з Іванівського кар’єру (Херсонська область). Ремонт проведено за кошти “Місцевих доріг Херсонщини” та за сприяння сірогозьких фермерів: Миколи Дудки, Василя Дудки, Василя Шитця, Володимира Магаряна, Олександра Ковальчука і Олега Кириліна. Вони надали техніку і працівників. Всього на цій ділянці було задіяно 7 одиниць техніки (в тому числі й фермерської) та 9 працівників.


Денис Савченко додав, що зараз спільними зусиллями розпочато ремонт ще однієї ділянки дороги — С221304/О221304/Донцове. Заплановано спрофілювати 700 метрів дороги з білощебеневим покриттям. Для цього вже привезли 250 кубів щебеню. Після того, як тут роботи буде завершено працівники райавтодору розпочнуть ремонт дороги Анатолівка — Догмарівка з щебеневим покриттям. За кошти ДУ “Місцеві дороги Херсонщини” на ремонт цієї ділянки завезуть 700 кубів щебеню.

— Зараз, в умовах передачі відповідальності за дороги на рівень областей, Укравтодор готовий співпрацювати з місцевим самоврядуванням, — говорить Денис Савченко. — Адже в тих громадах, де є порозуміння та співробітництво з місцевою владою ситуація на автошляхах помітно краща.


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон