На Каховській ГЕС триває оновлення обладнання і технологій

каховська гес, директор, обладнання, технології

22 грудня в Україні відзначають День енергетика. Це свято об’єднує багато поколінь енергетиків, молодих спеціалістів, які лише починають свій професійний шлях, досвідчених фахівців, які вже відбулися професійно, і ветеранів галузі. Всі вони віддають свої сили, знання та вміння заради благородної справи – дарувати світло і тепло кожній оселі, забезпечувати стабільне функціонування всіх галузей економіки України.

В Херсонській області на території Новокаховської територіальної громади розташована Каховська ГЕС, вона входить до складу найбільшої державної гідрогенеруючої компанії України ПрАТ «Укргідроенерго» і є стратегічним об’єктом. ЇЇ функціонування вирішує багато життєво важливих питань на півдні України, зокрема забезпечує питною водою й електроенергією мільйони людей та зволожує засушливі землі. Цього року Каховська ГЕС відзначила 65 річницю пуску першого гідроагрегату. З якими здобутками, перемогами та планами на майбутнє зустрів колектив станції своє професійне свято розповів директор Каховської ГЕС Олег ПАЩЕНКО.

Олеже Григоровичу, вітаємо Вас і колектив з професійним святом і прийдешніми різдвяними, новорічними святами. Розкажіть чим особливим відзначився 2020 рік для Каховської ГЕС?

Цей рік насамперед був ювілейним для нашої станції. В жовтні підводили підсумки, відзначали найкращих, але урочистості були обмежені карантинними заходами.

65 років тому було введено в експлуатацію перший гідроагрегат Каховської ГЕС. За роки експлуатації на станції вироблено 87,8 млрд.кВт·год екологічно чистої енергії з води. Починаючи з 1996 року успішно проводиться масштабна реконструкція із замінною обладнання ГЕС.

Показники років експлуатації і надійна робота станції дозволяють з упевненістю говорити про високий професіоналізм, відповідальність і відданість справі наших енергетиків. Накопичений багаторічний досвід та висококваліфікований колектив дозволяє успішно вирішувати непрості завдання надійності енергозабезпечення, а досягнуті результати надають нового імпульсу подальшому розвитку.

Розкажіть з якими показниками станція зустрічає прийдешній 2021 рік?

За 11 місяців 2020 року Каховська ГЕС виробила 592 млн кВт*год електроенергії. Сьогодні в роботі всі шість гідроагрегатів із встановленою робочою потужністю 334,8 МВт. Станція працює стабільно, податки сплачуються регулярно та своєчасно. Так, станом на сьогодні, у 2020 році податків та зборів до бюджетів різних рівнів перераховано близько 45 млн. грн.

Маловоддя, епідемія – виклики з якими Україна зустрілась у цьому році. Як це вплинуло на роботу Каховської ГЕС і її працівників?

2020 рік був непростим для нашої станції, як і для всього світу, для кожної родини.

Після введення карантину навесні на станції був створений оперативний штаб щодо запобігання поширенню COVID-19. Наразі карантинні обмеження тривають: скасовано усі масові заходи, екскурсії не проводяться, збори і наради керівників структурних підрозділів проводяться за необхідністю і складом не більше 5 осіб. Співробітників які не задіяні у виробничому процесі, частково переводимо на дистанційний режим роботи, для деяких підрозділів встановлюється чергування. Приміщення обробляються, проводиться температурний скринінг і роз’яснювальна робота. Організоване перевезення працівників на/з роботи. Також всі працівники забезпечені засобами індивідуального захисту та дезінфекторами.

Щодо маловоддя, яке виявилось рекордним за останні 120 років спостережень і було зумовлено малою кількістю опадів, зазначу, що ще на початку року Міжвідомчою комісією при Держводагенстві було прийняте відповідне рішення та розпочато наповнення дніпровських водосховищ, це дозволило підтримувати оптимальний рівень води для безперебійного забезпечення водою населення і інших галузей економіки. Каховська ГЕС працювала у відповідності до встановлених режимів експлуатації водосховищ.

Всі ці випробування внесли свої корективи в роботу станції, але ми як і раніше продовжуємо виконувати свої обов’язки перед державою: виробляємо електроенергію, забезпечуємо енергетичну систему країни маневровими потужностями та мобільним аварійним резервом.

З 1 липня 2019 року в Україні працює новий ринок електричної енергії. Як Вам працюється в нових умовах?

Якісне регулювання частоти та потужності є одним з основних завдань гідроелектростанцій в Об’єднаній енергетичній системі України.

Після проведення випробування системи автоматичного регулювання частоти та потужності вісім гідроелектростанцій Укргідроенерго отримали свідоцтва про відповідність вимогам до допоміжних послуг і Каховська ГЕС в тому числі.

У березні 2020 року Укргідроенерго приєдналося до умов договору про надання допоміжних послуг з регулювання частоти і активної потужності та долучено до реєстру постачальників допоміжних послуг.

Укргідроенерго працює на всіх сегментах ринку. Це ринок на добу наперед, внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок та ринок двосторонніх договорів.

Оперативний персонал Каховської ГЕС чітко дотримується комерційного графіка навантажень, своєчасного виконання балансуючих, диспетчерських та аварійних команд, якісного ведення оперативної документації. Облік виробітку, відпуску та споживання електричної енергії ведеться погодинно.

Починаючи з 1996 року, Укргідроенерго реалізує масштабний проєкт з реконструкції ГЕС Дніпровського каскаду. Що вже зроблено на станції за ці роки?

Реконструкція, модернізація та заміна обладнання проводиться в рамках проєкту з реабілітації станцій компанії за рахунок власних та кредитних коштів. Основними цілями реконструкції Каховської ГЕС є продовження терміну її експлуатації, збільшення потужності та експлуатаційної надійності, покращення виробничих показників та приведення станції у відповідність до сучасних екологічних вимог.

Реконструкція виконується в два етапи: перший до 2002 року, другий – триває. За цей час на Каховській ГЕС реконструйовано всі шість гідроагрегатів із заміною робочих коліс, систем збудження, систем управління та регуляторів швидкості. Замінено і введено в експлуатацію сучасне електротехнічне, гідросилове та гідромеханічне обладнання, впроваджені сучасні системи управління, моніторингу та контролю.

За роки реконструкції виконано значну заміну гідромеханічного обладнання.

У період з 2002 по 2020 роки на Каховській ГЕС побудовано новий санітарно-побутовий корпус, майстерню гідротехнічного цеху, теплий склад ангарного типу.

Тобто оновлення обладнання і технологій на Каховській ГЕС триває і має пріоритетне значення. Які роботи з реконструкції реалізовані цього року?

У 2020 році завершена повна заміна 8 щитів власних потреб та трансформаторів на нові і сучасні. Таким чином все електрощитове і кабельне обладнання, яке відповідає за надійне та безперебійне забезпечення споживачів і систем, які беруть безпосередню участь у технологічних процесах станції повністю замінено на сучасне.

Виконана реконструкція захисту ліній Л-68 та Л-69 154 кВ та горизонтальних прохідних вводів 154 кВ з заміною основних і резервних захистів ліній, провідниково-кабельної продукції, вторинних кіл комутації і високочастотного тракту 154 кВ. Нові горизонтально-прохідні вводи, що встановлені – надійні, сучасні, безпечні і екологічні. Це був останній етап з реконструкції захисту ліній 154кВ.

Відбулась закупівля і поставка двох блочних силових трансформаторів 70000 кВА, для гідроагрегатів №1 та №2. Виконання будівельно-монтажних робіт з їх заміни заплановано на 2021 рік.

Загалом такі трудомісткі та важливі для станції роботи із заміни, переоснащення й модернізації обладнання забезпечують її надійність, запобігають помилковим відключенням ліній та збільшують термін експлуатації ГЕС в цілому.

У 2020 році проведена повна реконструкція насосної станції другого підйому, внутрішніх та зовнішніх мереж господарсько-питного водопроводу, в рамках якої було прокладено новий внутрішній і зовнішній питний водопроводи, встановлено сучасне насосне обладнання і його система живлення, замінено прилади обліку і баки-накопичувачі для підтримки тиску в системі та створення резерву питної води. Реалізація цього проєкту поліпшила якість питного водопостачання та дозволила більш економно використовувати водні ресурси.

Серед інших реалізовуються не менш важливі проєкти по вдосконаленню систем контролю безпеки гідротехнічних споруд та встановленню комплексної системи фізичного захисту Каховської ГЕС, що значно підвищить надійність і охорону об’єкта.

За які кошти проводиться реконструкція?

Як бачите, роботи об’ємні, спрямовані на надійне і безпечне функціонування станції, тому до них залучено не одну підрядну організацію.

Що стосується фінансування, то ряд робіт виконується за власні кошти Укргідроенерго, а деякі роботи фінансуються Європейським банком реконструкції та розвитку та Європейським інвестиційним банком.

Розкажіть про колектив та умови праці на підприємстві яке ви очолюєте?

Наш колектив – це 252 кваліфікованих співробітники. Саме від їх вмінь, знань і відповідальності залежить якість, ефективність і безпека роботи електростанції. Скорочення кадрів, у зв’язку з пандемією, на станції не відбувалось і це радує, бо за кожним співробітником – родина та соціальна відповідальність. Всі виплати — соціальні та заробітна плата нараховуються співробітникам у повному обсязі і під час карантину також.

Цього року на Каховській ГЕС була проведена атестація робочих місць і плановий медогляд. Для підвищення кваліфікації співробітників проводилось навчання, семінари та конференції в режимі онлайн.

Умови праці також тримаємо на високому рівні: достойна заробітна платня, заохочення, премії, соціальний пакет і сучасні умови праці, адже люди — це наш пріоритет.

Які соціальні програми діють для співробітників зараз? Що було впроваджено у зв’язку з епідемією?

Укргідроенерго виконує всі взяті на себе зобов’язання згідно з Колективним договором. Дотримання усіх соціальних програм — серед основних пріоритетів компанії. Продовжується реалізація низки заходів, серед яких: медичне страхування, навчання, матеріальна допомога до народження дитини, на оздоровлення, лікування та відпочинок. Не забуваємо також про пенсіонерів-енергетиків, що працювали у нас, та надаємо їм невеличку, але постійну щомісячну матеріальну допомогу.

Програма добровільного медичного страхування працівників діє з 2018 року. Страховий пакет включає всі види медичної допомоги. Більшість наших співробітників вже змогли оцінити переваги страхової медицини. Особливо актуальною, на жаль, ця послуга стає наразі.

Що хочеться побажати колегам в день їх професійного свята?

Шановні енергетики, Ваша щоденна сумлінна праця, відданість професії та служіння державі заслуговують на найвищу шану і подяку. Саме тому в цей день я зичу вам наснаги та успіхів в реалізації професійних планів і задумів. Бажаю, аби ви завжди відчували впевненість у завтрашньому дні, щоб робота була оцінена гідно і професія енергетика ніколи не втрачала свого престижу і поваги. Нехай завжди Вам світить родинний теплий вогник – вічне джерело наснаги і любові! Міцного Вам здоров’я, щастя, добра і миру.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон