"Херсонрегіонгаз" більше не постачає блакитне паливо: що робити споживачам Херсонщини

газ, постачання, херсонрегіонгаз
«Дякуємо нашим споживачам за співпрацю протягом 5 років», –так завершив свою новину про припинення діяльності та надання послуг населенню Херсонщини «Херсонрегіонгаз». Це означає, що з 1 грудня 2020 року все населення області вже не отримує газ від «Херсонрегіонгазу».

За законом блакитне паливо нам автоматично продає «Нафтогаз» – так званий постачальник «останньої надії». Що трапилося, що це все означає та що робити споживачам Херсонщини?

З 1 серпня 2020 року в Україні почав працювати газовий ринок, і споживачі можуть вибрати, в кого купувати блакитне паливо. Причому стати клієнтом газопостачальної компанії можна, не виходячи з дому, документи оформляються через інтернет-сайт підприємства або через його банк-партнер. Тобто мешканці Херсонської області можуть купувати блакитне паливо в будь-якого зареєстрованого постачальника – за власним бажанням. Але зараз склалася зовсім інша ситуація, яка змушує всіх абонентів «Херсонрегіонгазу» обрати собі нового постачальника. Увага: «Херсонгаз» – оператор газорозподільчої системи в області, якому ми платимо за розподіл газу, залишається та працює!

Що вплинуло?

До 1 серпня 2020 року «Херсонрегіонгаз» закуповував газ в оптового продавця зі спеціальними обов’язками – НАК «Нафтогаз України». У зв’язку з припиненням дії спеціальних обов’язків із 1 серпня всі газзбути почали купувати газ на аукціоні, й умови закупок змінилися. Закупівля обсягів проводиться у власників ресурсу газу за умови проведення повної попередньої оплати до початку місяця поставки, а споживач повинен сплачувати до 10 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Крім цього, для забезпечення постачання газу постачальник має надавати оператору газотранспортної системи України фінансове забезпечення для отримання послуг транспортування в сумі вартості дводобового споживання газу населенням, а це до 2-х млн м куб. на добу на суму 31–32 млн грн, і забезпечити на 100% попередню оплату послуг транспортування газу магістральними газопроводами. Таким чином лише для забезпечення постачання газу населенню в листопаді ТОВ «Херсонрегіонгаз» витратив: фінансове забезпечення оператору газотранспортной системи – 17,5 млн грн; гарантійне забезпечення власнику ресурсу – 12,7 млн грн; вартість ресурсу та послуг транспортування в періоді постачання – 38,2 млн грн. Але ці витрати почнуть повертатися «Херсонрегіонгазу» в вигляді оплат від населення за фактично спожитий газ тільки з грудня. В той же час, щоб продовжити постачати газ населенню області в грудні, необхідно було вже в листопаді залучити кредитні кошти на суму близько 116 млн грн. А їх у підприємства не було.

Станом на 1.11.2020 року борг населення за фактично спожитий газ складав 471,5 (!) млн грн. Гірше за все – на сьогодні відсутні реальні важелі впливу на дисципліну розрахунків населенням, оскільки на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусу, та протягом 30 днів із дня його відміни забороняється припинення надання ЖКП громадянам у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

«За таких правил функціонування ринку природного газу в Україні, залучення кредитних коштів для забезпечення постачання газу населенню призведе до збільшення вартості газу та повної втрати конкурентноздатності на ринку газу, особливо з такими учасниками ринку, які на сьогодні є фактичними власниками всього ресурсу газу, що добувається в Україні. Тому, подальша робота Товариства у сфері постачання газу населенню стане для кінцевого споживача обтяжливою завдяки високій ціні постачання природного газу», – повідомили в «Херсонрегіонгазі».
Отож, у зв’язку зі значною заборгованістю побутових споживачів області за поставлений газ і як наслідок – недостатністю коштів у «Херсонрегіонгазі» для закупівлі газу з 1.12.2020 року Товариство не має можливості здійснювати постачання блакитного палива своїм споживачам.

Як діяти абонентам?

Відтак, якщо абоненти «Херсонрегіонгазу» до 1 грудня не зробили вибору іншого постачальника, вони автоматично стали споживачами «Нафтогазу» як постачальника газу «останньої надії». Максимальна тривалість постачання газу постачальником «останньої надії» не може перевищувати 60 днів. Тобто зараз близько 270 тисяч абонентів «Херсонрегіонгазу» автоматично почали отримувати газ від «Нафтогазу», але впродовж грудня та січня мають визначитися з постачальником газу (можна обрати й «Нафтогаз») і надіслати йому заяву та копії документів, що можна зробити через Інтернет.

Перелік постачальників, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання природного газу, оприлюднений на офіційному сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг (nerc.gov.ua). Також пропозиції постачальників і умови оплати за газ споживач може моніторити на сайті «Газотека», в мобільному додатку «Енергетика онлайн» (в App Store та Google Play), на сайті консультаційного центру «Газправда».

Чому так сталося?

Напевно це запитання виникне в багатьох наших читачів. На поверхні проблеми – це борги населення та наслідкова неспроможність «Херсонрегіонгазу» робити закупівлі газу. А глибше – умови закону про ринок газу. Його так старанно протискувала на арену стара влада, розповідаючи, що ринок газу прибере монополістів – газзбути та дозволить українцям купувати газ за розумною конкурентною ціною, але насправді ми спостерігаємо перші ягідки цього закону. Саме «Нафтогаз» поглинає газзбути, які не витримують умов ринку. Така ситуація, як із «Херсонрегіонгазом», може бути не одинокою. Завтра чи наступного місяця може залишитися без грошей на закупівлю газу будь-яке інше газпідприємство країни. «Нафтогаз» на сьогодні є фактичним власником усього ресурсу газу, який добувають в Україні. На аукціоні саме в нього й роблять закупки газу більшість газзбутів, тому що компанія пропонує майже найнижчу ціну на торгах. На сайті «Нафтогазу» вказано два діючі тарифи на грудень: місячний – 6,33 гривні за куб і річний – 6,45 грн. А «Херсонрегіонгаз» продавав свій газ дорожче навіть у листопаді – по 7,83 грн за куб. А інші газзбути мають ціну ще вищу, до 9 гривень. То чи зможуть вони конкурувати? І хто зараз монополіст?

Як платити та куди

У грудні абоненти мають заплатити за листопад як звичайно «Херсонрегіонгазу». Боржники повинні повернути всі свої борги. Адже з боргами нові постачальники не приймають нових споживачів. До того ж «Херсонрегіонгаз» має право та буде звертатися до суду щодо примусового стягнення суми боргу, до якого абоненту доплюсують судові витрати, пеню, інфляційні витрати тощо. І сума боргу значно підскочить. До того ж майте на увазі, що сьогодні виконавча служба, маючи рішення суду, відразу має право заблокувати рахунки боржника. Це не жарти.

У січні абоненти мають заплатити за газ, спожитий у грудні 2020 року, вже «Нафтогазу». А той має надіслати своїм споживачам рахунки на оплату. Якщо ви заплатите за газ, який спожили в грудні, «Херсонрегіонгазу», ваші кошти вам же доведеться витягати з рахунку та переводити «Нафтогазу».

Якщо ви зараз маєте переплату за газ «Херсонрегіонгазу» (не приписані куби, а переплату грошей), то вам її повернуть після звірки з даними лічильника. Для цього необхідно звернутися в «Херсонрегіонгаз», написати заяву, надати копії паспорту та ідентифікаційного коду, реквізити банку, куди перерахувати ваші кошти. Якщо це не особисто ваші кошти, а субсидія, то на руки їх не віддадуть, скоріше за все, вони повернуться державі, зазначили в «Херсонрегіонгазі».

ХОЕК – єдиний постачальник електроенергії та газу в області

270 тисяч абонентів, яким десь потрібно закуповувати газ, – це не жарти. Серед них, мабуть, більшість людей, які самостійно не зможуть обрати нового постачальника через Інтернет. А хтось узагалі не знатиме, що це треба робити. Людям старшого віку важко зрозуміти це. Вони звикли ходити на звірку до абонслужби – спілкуватися з живою людиною. А тут таке. Але все ж є один варіант. Херсонська обласна енергопостачальна компанія – відома мешканцям як постачальник електроенергії – розширює свій спектр послуг і вже здійснює постачання газу абонентам на території області. Для побутового чи юридичного споживача мати єдиного постачальника електроенергії та блакитного палива означає одне – можливість зручно та легко вирішити питання сплати в одному місці. На сьогодні ХОЕК для співпраці зі споживачами впевнено може запропонувати низку переваг:
  • головний офіс, не віртуальний, знаходиться за адресою: м. Херсон, вул. Перекопська, 178;
  • розширена мережа діючих Центрів обслуговування споживачів на всій території області;
  • діючий офіційний сайт, кол-центр, інформаційно-консультаційний центр;
  • кабінет споживача має розділи енерго- та газопостачання;
  • дистанційні електронні сервіси (замовлення онлайн-послуг і онлайн-оплата рахунків без відвідування Центрів обслуговування споживачів).
На сайті ХОЕК уже працює розділ «Постачання природного газу» (https://khoek.ks.ua), де зібрана інформація щодо вказаного виду діяльності. Тут споживач дізнається про загальні умови постачання газу, права та обов’язки постачальника та споживача, тарифи тощо. Для реєстрації необхідно відправити пакет документів – заявку на зміну постачальника, паспорт, ідентифікаційний код і документи на право власності на приміщення на електронну пошту за адресою: gaz@khoek.ks.ua або звернутися до Центрів обслуговування споживачів.


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон