Уже цього тижня до Києва прибуде суднозі свіжими херсонськими кавунами.
Ще 15 серпня в Голій Пристані Херсонської області на вантажному причалі «Нібулон» розпочали завантаження баржі компанії херсонськими кавунами. Близько 300 тонн стиглих смачних ягід, зібраних із полів місцевих господарств, попливуть у Київ, повідомляє офіційний сайт компанії.
Це вже четвертий рік поспіль «Нібулон» власним флотом відправляє херсонські кавуни до столиці. Як розповідають у компанії, зібрані на полі кавуни вручну складають у картонні контейнери євростандарту, розміщені на піддонах у вантажівці. На річковому терміналі краном завантажують піддони на дно несамохідного судна та водним шляхом, на якому немає ям і вибоїн, доставляють товар у порт призначення, де відразу завантажують у рефрижератори. За декілька годин кавуни вже в торговельному залі радують покупців.
Такий шлях доставки овочів і фруктів із півдня України на північ значно зменшує їх втрати: коли кавуни вантажаться насипом, 10–13% зазнають механічних пошкоджень. До того ж не витримуються стандарти пакування та транспортування. А один річковий рейс знімає з автошляхів 15 вантажівок.
У компанії наголошують, що такого роду перевезення є неприбутковим і скоріше соціальним проєктом, що підтри-мує херсонських аграріїв. Назад по Дніпру судно повезе зерно.
Генеральний директор компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський вважає, що транспортування плодово-овочевої та іншої продукції річкою в Україні має перестати бути подією загальнонаціонального масштабу, а нарешті стати повсякденним явищем.
Сьогодні попит на транспортування овочів і фруктів із півдня України на північ і далі річкою – величезний. Херсонщина – це водні ворота України, й саме з Голої Пристані починається водний шлях, що з’єднує Україну з Білоруссю. Є регіони, в яких не росте або не дозріває те, що в надлишку збирають на щедрому українському півдні.
Дарья МЕЛЬНИК