Курорти Херсонщини готуються до прийому відпочиваючих

херсонщина, курорти, сезон

Незважаючи на карантин, на курортах Херсонської області місцева влади та власники рекреаційних закладів сподіваються, що літній сезон відпочинку почнеться вчасно. Зазвичай для Херсонщини він повноцінно стартує з середини червня. Є передумови, що до цього часу будуть відмінені основні обмеження на роботу транспорту та переміщення людей. Адже туристична галузь - одна з важливих складових економіки південних районів регіону.

Херсонщина – єдина область України, що має вихід одразу до двох теплих морів – Чорного та Азовського. Білосніжний пісочок, кришталево чиста вода та п’янкий солоний аромат, що огортає обіймами на узбережжі. Найприємніші спогади, чи не так?

Херсонщина це:

  • найдовша піщана коса в світі — Арабатська Стрілка; найбільший в Європі безлюдний острів – Джарилгач;
  • понад 450 км. морської берегової лінії, 200 км. піщаних пляжів морського узбережжя;
  • 125 обладнаних морських і 16 річкових пляжів;
  • місто Скадовськ – курорт державного значення, колиска дитячого відпочинку та оздоровлення;
  • 12 населених пунктів Чорноморського та Азовського узбережжя, віднесених рішенням Кабінету Міністрів України до курортних.

Чорне море – унікальний дар природи та одне з найбільших внутрішніх морів у світі. Щороку його узбережжя приваблює мільйони відпочиваючих. Тут унікальний клімат, багато південного сонця, облаштовані піщані пляжі, розвинена інфраструктура, безліч різноманітних розваг, дивовижні пейзажі, чисте повітря, насичене ароматами моря, йоду та степових трав, яке благотворно впливає на організм людини, особливо на дихальну систему. Чорне море характеризується високим біорізноманіттям. У ньому мешкають близько 180 видів риб і три види дельфінів. «З усіх морів Чорне за своєю природою найдивовижніше», — писав Геродот.


Скадовськ – курортне місто державного значення, розташоване на узбережжі Джарилгацької затоки Чорного моря. Маленька глибина, завжди тепла вода, велика кількість готелів, пансіонатів, дитячих таборів та закладів харчування кожного літа в «оксамитовий сезон» приваблюють сюди тисячі туристів. Привертає увагу відпочивальників й заповідний острів Джарилгач. Чисте море, збагачена йодом вода та лікувальні грязі створюють прекрасні умови для відпочинку та оздоровлення, зміцнення імунітету. Значення Джарилгацького національного природного парку, до якового ввійшли острів та його акваторія загальною площею 10 тисяч гектарів, важко переоцінити. Флора та фауна острову унікальні, десятки рослин та тварин занесено до Червоної книги України.


Лазурне – селище міського типу на Чорноморському узбережжі, яке здобуло свою назву завдяки морю, що під сонячними променям виграє неймовірними відтінками блакитного кольору. На даний момент на території селища діє близько тридцяти баз відпочинку та дитячих таборів. Розваг тут також вистачає: велика кількість ресторанчиків з літніми майданчиками та ціла варіація активних атракцій від катання на катамаранах до польотів на параплані не дає жодної можливості нудьгувати.


Залізний Порт – популярне курортне село у Голопристанському районі Херсонщини. За цим населеним пунктом давно і міцно закріпився статус молодіжного курорту, адже довга місцева набережна просто всіяна розважальними закладами та ресторанами. Чотири кілометр берегової лінії ваблять туристів глибоким відкритим морем, а вже на західній околиці села починається зона Чорноморського біосферного заповідника. У курортному населеному пункті працює велика кількість готелів та пансіонатів, а чисте море, поєднане з морем розваг, робить його найбільшим конкурентом усіх чорноморських курортів.


Хорли – невелике село в Каланчацькому районі Херсонщини, що приваблює відпочивальників чистими пляжами та неглибоким гарно прогрітим морем. Поєднання степових та морських повітряних мас створює прекрасні умови для лікування захворювань органів дихання. Недалеко від села, з боку Каркінітської й Широкої заток, знаходяться джерела лікувальних грязей. На території села збереглися будівлі початку XX століття. Деякі з них в наш час перетворено на колоритні готелі та бази відпочинку.

Азовське море завжди було одним з кращих місць України для сімейного відпочинку. Завдяки м’якому клімату і цілющим водам відпочинок на Азовському морі підходить більшості людей, адже дозволяє не лише приємно відпочити, а й зміцнити здоров’я і дітей, і дорослих. Цілющі властивості багатої на мікроелементи води цього моря відомі здавна. Яскраве і ніжне сонце, сповнене пахощами трав і морською вологою повітря, унікальні лікувальні грязі та прекрасні піщані пляжі приваблюють щороку тисячі людей. Основна кількість баз відпочинку та санаторіїв зосереджена на узбережжі Арабатської Стрілки. Своєрідною унікальною затокою Азовського моря є Сиваш, який живиться його водами через невелику Генічеську протоку.

Генічеськ — сонячне місто на узбережжі Азовського моря, що давно полюбилося відпочиваючим. Наприкінці ХІХ ст. місто здобуло статус знаного порту, звідси відправляли кораблі з зерном до Франції, Англії та інших країн. Відпочивальники почали масово приїздити до Генічеська після Другої світової війни. Тепле Азовське море, чисте цілюще повітря, велика кількість овочів та фруктів щороку приваблюють сюди тисячі відпочивальників. Окрім того, місто межує з легендарною Арабатською Стрілкою.


Генічеська Гірка маленьке мальовниче село розкинулось на в’їзді на Арабатську Стрілку зі сторони Гінчеська. Назву свою населений пункт отримав зовсім неспроста, саме тут знаходиться єдина на косі височина, що сягає близько 10 метрів. Вздовж чистої берегової лінії розмістились пансіонати та бази відпочинку, а на базі гарячого мінерального джерела працює водолікарня. Генічеська Гірка приваблює туристів теплим море (та спокійним ритмом життя).

Щасливцеве — село з дуже позитивною назвою знаходиться на узбережжі Азовського моря. На території села вдосталь частих пансіонатів та баз відпочинку. Оскільки вода в цій місцині дуже добре прогрівається, купальний сезон починається в травня й триває до самого вересня, та й дощить тут досить рідко. До речі, до цілющого гарячого джерела від селища всього три 3 км відстані.

Стрілкове – найпівденніший населений пункт Херсонської області, розташований в північній частині коси Арабатська Стрілка. Зі сходу село омивається хвилями Азовського моря, а з заходу берегову лінію огортають теплі води затоки Сиваш. Чудові чисті пляжі давно зробили Стрілкове улюбленим місцем відпочинку багатьох туристів. Крім того, поблизу Стрілкового є і цінні родовища термальних йодобромних вод.

Вирушай за своєю мрією до яскравого херсонського сонця й ніжних морських хвиль! Після завершення карантину Херсонщина туристична чекає саме на тебе!

Департамент туризму та курортів Херсонської ОДА


© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон