Яку воду вживають мешканці Херсонщини

якість, вода, постачання
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області впродовж 2019 року було проведено значну роботу стосовно вивчення та контролю за станом питного водопостачання в населених пунктах Херсонської області.

Централізованим питним водопостачанням забезпечено всі 9 міст Херсонської області, 31 селище міського типу, а також 540 сільських населених пунктів області. Ще 118 населених пунктів області мають індивідуальні джерела питного водопостачання.

За наявною інформацією, на території Херсонської області налічується 249 комунальних та сільських підприємств водопровідно-каналізаційного господарства. Одним водопроводом (Іванівським міжрайонним управлінням водного господарства) вода забирається з поверхневого джерела питного водопостачання (Каховський магістральний канал) та після очищення і знезараження подається 4 населеним пунктам Іванівського району (смт Іванівка, с. Українське, с. Нововасилівка, с. Щасливе). Всі інші підприємства питного водопостачання експлуатують підземні водоносні горизонти та використовують в якості джерел артезіанські свердловини.

Згідно гігієнічних вимог, кожне підприємство питного водопостачання зобов’язане проводити виробничий лабораторний контроль якості та безпечності питної води, що подається населенню та систематично надавати результати цього контролю до Держпродспоживслужби.
Згідно наявної інформації, лише в 130 (22%) населених пунктах області питна вода відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за дослідженими показниками. В інших населених пунктах області досліджені зразки питної води не відповідають вимогам санітарних правил за фізико-хімічними показниками (загальна жорсткість, хлориди, сульфати, нітрати, сухий залишок, залізо, каламутність). Це пов’язано, перш за все, з підвищеною мінералізацією водоносних горизонтів, що експлуатуються.
У 9 населених пунктах області частково використовується привізна вода (3 в Генічеському районі, 4 у Великоолександрівському, 1 у Верхньорогачицькому та смт Високопілля).

Найгірша ситуація у Нижньосірогозькому, Горностаївському, Каховському, Великолепетиському районах (кількість нестандартних проб дорівнює 90-97%). В Новотроїцькому, Великоолександрівському, Генічеському, Нововоронцовському, Білозерському та Іванівському районах кількість нестандартних проб – 75-89 %.

У порівнянні з 2018 роком, в 2019 році завдяки плідній праці фахівців Держпродспоживслужби збільшилась кількість підприємств, що стали проводити відомчий лабораторний контроль. Так, з 249 підприємств питного водопостачання проводиться виробничий контроль якості води у повному обсязі відповідно до робочих програм в 20% (в 2018 році – 10%); виробничий контроль проводиться, але не в повному обсязі (лабораторні дослідження проводять один або два рази на рік, проби води відбираються лише з водопровідної мережі, не відбирається з артсвердловин, дослідження проводиться лише за мікробіологічними показниками тощо) – в 73% (в 2018 році - 58%).

Не проводиться взагалі лабораторний контроль якості та безпечності питної води в 2% (в 2018 році - 12%) підприємств питного водопостачання області. Це Великоолександрівський (2 підприємства з 7) , Каховський (2 із 19), Скадовський (1 із 12) райони.

У зв’язку із випадком захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію в Олешківському районі, який стався в вересні 2019 року, для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань ініційовано:
  • проведення широкої роз’яснювальної роботи щодо невжиття населенням неперевіреної води із індивідуальних джерел водопостачання, використання питної води з них лише після проведення лабораторних досліджень води;
  • у разі невідповідності питної води за вмістом нітратів, визначити точки доступу населення до забору питної води належної якості, або вирішити питання її підвозу, про що інформувати мешканців;
  • організація заходів поводження з відходами, у т. ч. з рідкими, своєчасного вивезення відходів (у т. ч. рідких) із приватного сектору з децентралізованим водопостачанням;
  • проведення перевірок герметичності вигрібних ям для стічних вод в приватному секторі тощо.
За 2019 рік проведено 160 перевірок підприємств питного водопостачання (планові та позапланові). На 94 підприємствах виявлені порушення санітарного законодавства, керівникам цих підприємств направлені приписи про усунення виявлених порушень з вказаними термінами щодо їх усунення.

Під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) було проведено відбір проб питної води для лабораторних досліджень. Всього було відібрано 2216 проб на мікробіологічні показники, із яких 62 проби з відхиленнями (2,8%); та 2196 проб на фізико-хімічні показники, із яких нестандартних – 1135 (51,7%).

Основні виявлені недоліки:
  • не проводився або проводився не в повному обсязі виробничий контроль якості і безпечності питної води;
  • не розроблений технологічний регламент або інший документ з описом технологічного процесу з виробництва питної води;
  • не розроблена робоча програма виробничого контролю якості води у складі технологічного регламенту;
  • не розроблені проекти про організацію зон санітарної охорони артсвердловин;
  • зони суворого режиму артсвердловин утримувались з порушенням вимог чинного законодавства;
  • не вирішено питання щодо подачі населенню питної води в достатній кількості та гарантованої якості;
  • територіальні органи ДПСС не повідомлялися про аварії та відключення на мережах системи водопостачання; не пройдений медичний огляд працівниками відповідно до вимог законодавства тощо.
Крім того, в багатьох населених пунктах області вода подається за графіком, санітарно-технічний стан систем водопроводу знаходиться у незадовільному стані; відсутні кваліфіковані працівники для технічного та профілактичного обслуговування водозабірних споруд і мереж. У більшості населених пунктів при сільських комунальних господарствах відсутні постійні бригади по ремонту та їх обслуговуванню, через що несвоєчасно усуваються пориви на мережах водопостачання, що може призвести до виникнення спалахів інфекційних хвороб.

Для покращення якості стану питного водопостачання області слід запровадити ряд заходів:

  1. Пошук та будівництво нових джерел водопостачання, вода з яких відповідатиме вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, насамперед для населених пунктів Горностаївського, Каховського, Новотроїцького, Нижньосірогозького, Великолепетиського, Великоолександрівського, Нововоронцовського, Генічеського та Іванівського районів. У разі неможливості будівництва нових джерел водопостачання - встановлення станцій (установок) очищення питної води у системах централізованого водопостачання, першочергово в дитячих дошкільних та шкільних закладах, а також в медичних закладах.
  2. Реконструкція водогонів з метою збільшення потужності, оптимізації схеми водопостачання населення, оновлення головних споруд та водорозподільних мереж з сучасних та гігієнічно надійних матеріалів (з припиненням експлуатації трубопроводів, що виконані з азбоцементних труб, а також сталевих, що вичерпали свій термін експлуатації);
  3. Обов`язкова автоматизація роботи всіх головних водопровідних та водозабірних споруд, для чого необхідно вирішення питання про достатнє фінансування робіт з проектування та реалізації проектів реконструкції;
  4. Вирішення питання своєчасного виконання заходів, передбачених місцевими програмами «Питна вода Херсонщини» на місцях; сприяння співпраці органів місцевого самоврядування з органами виконавчої влади;
  5. Розбудова централізованої каналізаційної мережі у неканалізованих районах, а також реконструкція, будівництво очисних споруд та мереж каналізації у населених пунктах області, що дозволить значно зменшити ризик забруднення водоносних питних горизонтів.

Прес-служба Головного управління
Держпродспоживслужби в Херсонській області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон