Дві квитанції за газ: коротко про головне для херсонців

Дані зміни відбулися у зв'язку із прийняттям НКРЕКП постанови № 2080 від 07.10.2019 року.

Як зазначила херсонка Людмила, це додаткова морока. Адже сплачувати за використання та розподіл потрібно не лише по двум квитанціям, а взагалі різним фірмам. Сьогодні не всі розуміють, як це зробити, до якого числа потрібно сплачувати і чи змінюватиметься вартість.

Щоб розібратися, як вірно сплачувати за газ, журналісти інтернет-видання "Гривна" звернулися до працівниці АТ "Херсонгаз" Аніти Крюкової.

І справді, за отримання послуги споживачі мають перерахувати певну суму грошей акціонерному товариству "Херсонгаз", а за використання - ТОВ "Херсонрегіонгаз" як це робили раніше. Зазначимо, що сума до сплати за транспортування газу нараховується не за бажанням працівників фірми, а за встановленою формулою:

Вартість з ПДВ = (Тариф без ПДВ x Величина річної замовленої потужності / 12) x 1.2 (ПДВ) = (0,82 x обсяг спожитого газу за період з 01.10.2018 по 30.09.2019, м.куб/ 12) x 1.2 = отримується сума, яку ви маєте сплатити.

Що стосується саме тарифу, то на період з 1 січня до 30 червня включно його вартість складає 0,82 гривень за 1 м3 на місяць (без урахування ПДВ). А вже з 1 липня діятиме інший тариф у розмірі 1,05 гривень за 1 м3 на місяць (без урахування ПДВ).

Де і як сплачувати

Квитанції херсонці отримуватимуть щомісяця. Так як до червня діятиме незмінний тариф, то ви можете сплатити кошти наперед. Це не є забороною. Єдине, працівники "Херсонгаз" просять зберігати чек, аби у разі чого були докази про сплату. Але, якщо ви обираєте щомісячну оплату, то її потрібно внести до 20 числа (включно).



"Керівництво фірми вже підписало договори з представниками банків, аби люди мали змогу сплачувати рахунки за допомогою смартфонів. Наразі це все оформлюється, а з наступного місяця вже працюватиме. Тому ми дуже просимо не поспішати і дочекатися, коли працівник принесе вам паперову квитанцію, щоб потім ви не шукали свої гроші", - каже Крюкова.

Якщо ви вже сплатили кошти за допомогою банку, тоді вірогідність того, що вони надійдуть на ваш рахунок - мізерна. Скоріше за все вони просто "висітимуть в повітрі на загальному рахунку". Проте, якщо в момент сплати ви в розділі "Призначення платежу" вказали свій особистий рахунок або адресу проживання, то шанси на погашення заборгованості збільшуються.

"Ми радимо всім, хто вже сплатив за допомогою банків, звернутися до АТ "Херсонгаз" після 10 лютого. Під час звернення потрібно назвати свої дані і працівники переглянуть, чи надійшли кошти на ваш рахунок. У тому випадку, якщо відповідь негативна, берете чек, абонентську книжку і приходите до відділення. Там напишете заяву і працівники вирішуватимуть це питання", - додала представниця "Херсонгаз".

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон