Херсонщина будує житло для учасників АТО та переселенців

Протягом першого тижня лютого до Херсонського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву звернулось понад 300 учасників АТО (ООС) та внутрішньо переміщених осіб,яким було надано кваліфіковану консультаційну допомогу.

Більшість з цих громадян стають учасниками Програми пільгового кредитування учасників антитерористичної операції (АТО, ООС) та внутрішньо переміщених осіб на придбання житла під 3% річних у гривні на термін до 20 років (Постанова КМУ від 27.11.2019 № 980).

Вперше за останні 5 років цю програму держава почала впроваджувати в листопаді поточного року. Перші ж дні реалізації цієї програми показали, що велика кількість мешканців області не в змозі самотужки, без підтримки держави, вирішити свої житлові проблеми. Важливо, що президент та уряд це розуміють, а молоді родини довіряють нинішній владі. На цю Програму в грудні поточного року Урядом виділено 200 млн. грн.., з яких на Херсон вже спрямовано 2,1 млн. грн. За рахунок цих коштів 4 родини цієї пільгової категорії зможуть придбати житло.

Але виявилось, що із всіх забудовників міста Херсона тільки один забудовник – ТОВ «МЖК м.Херсон» зміг документально підтвердити законність, відповідність ціни та якості, прозорість сплати податків, а також зміг швидко і в повному обсязі надати державним органам всі документи, які необхідні для участі в реалізації держаних програм. Ця компанія веде будівництво двох 9-поверхових будинків в Таврійському мікрорайоні Херсона, а також розпочинає будівництво 5-поверхового будинку в місті Каховці.

З метою поліпшення своїх житлових умов жителі області мають можливість взяти участь на пільгових умовах не тільки в державних, але й у діючих місцевих житлових програмах, термін дії яких визначено до 2022 року.

Так для учасників цієї пільгової категорії громадян у межах програми «Доступне житло» безповоротна фінансова підтримка від держави передбачена у розмірі 50 % від нормативної вартості цього житла, а для інших категорій громадян – 30%. У поточному році на цю програму з державного бюджету виділено 400 млн.грн, з них на Херсонщину – 10 млн.грн. До кінця року отримають державну підтримку на поліпшення житлових умов майже 30 родин міста та області.

Херсонське регіональне управління Держмолодьжитла також реалізує Програму отримання кредиту на будівництво (реконструкції) та придбання житла за рахунок власних коштів (коштів статутного капіталу) Держмолодьжитла під 15,5 % річних на термін погашення кредиту до 20 років.

Одна із самих доступних та популярних житлових програм серед молоді - це Державна программа забезпечення молоді житлом. Останні 6 років надання пільгових кредитів молоді на будівництво (придбання) житла здійснюється лише за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Так, у межах обласної програми молодіжного житлового кредитування (для молоді віком від 18 до 35 років включно) передбачено надання пільгових кредитів на будівництво житла терміном погашення до 30 років на умовах: 3% річних у разі відсутності дітей, 0% у разі наявності однієї дитини, зменшення суми зобов'язань за кредитом на 25% та 50 % відповідно у разі наявності двох або трьох чи більше дітей в родині.

Також для учасників АТО/ООС передбачено ще додаткова пільга у розмірі 25 % на погашення залишку зобов'язань за кредитом.

Для отримання більш детальної інформації про умови участі у діючих житлових програмах рекомендуємо особисто завітати до Херсонського регіонального управління Держмолодьжитла (місцезнаходження: пр.200-річчя Херсона, буд.38, корп. 6, м. Херсон, 73000, тел.(0552) 43-04-45) або ознайомитись на сайті регіонального управління Держмолодьжитла http://khn.molod-kredit.gov.ua у розділі «Житлові програми». Також запрошуємо оперативно подавати свої заяви та документи онлайн на сайті.

Сподіваємось, що в наступному 2020 році з державного та місцевих бюджетів ці програми будуть фінансуватись краще і більше родин зможуть отримати власне житло.

Андрій ЯЦЕНКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон