Компанія депутатки Херсонської міської ради годує майже 90% школярів Херсона?

Сума договорів на харчування школярів у 2019 році становить понад 45 млн грн. Про це інформує портал публічних закупівель ProZorro. Це багато чи мало? І хто годує херсонських школярів? Дізнаємось із аналітики.

Процедура закупівлі

Закупівлю послуг з організації харчування у школах та пришкільних таборах оголосили рік тому — 21 листопада. Загальна оголошена сума становила 45 851 092,80 грн. Угоди уклали на загальну суму 45 542 683,12 грн. Причому цей вид торгів доволі складний: із розбивкою на лоти, яких виявилось 50. Окремо провели процедури за кожним закладом освіти.

Отже, переможців виявилось двоє. Суми угод на рік наступні:

ТОВ «Базісторг»: 4 073 537 грн.

ТОВ «Сервис Гранд»: 41 469 146 грн.

Вартість обіду для однієї дитини становить від 9,70 грн. до 51,20 грн. Вона залежить від соціальної категорії дитини — діти учасників АТО, діти-сироти, діти без пільгових категорій тощо.

Неодноразово ЗМІ у Херсоні писали про зв'язок ТОВ «Сервіс Гранд», яке нині постачає їжу до близько 90% їдалень херсонських шкіл, із депутаткою Херсонської міської ради Іриною Ценкер, але, незважаючи на зміну директора (Ірина Ценкер склала свої повноваження як керівник 23 жовтня 2018 року), підприємство і до сьогодні пов'язане з нею, але про це — далі.

Хто годує херсонських школярів

Специфіка харчування більшості школярів Херсона — це готування їжі не безпосередньо в закладах, а постачання готових страв. Кілька років ТОВ «Сервіс Гранд» лідирує за обсягами закупівель харчування для учнів херсонських шкіл. Щоправда, кілька разів виникали гучні скандали через якість харчування, зокрема отруєння дітей у школі № 53, але провину постачальника не доведено.

З 23 жовтня 2018 року підприємство більше не очолює депутатка Херсонської міської ради Ірина Ценкер, яка керувала ним кілька років. Однак, у квітні 2019 року Ірина Ценкер отримала комерційний кредит від Виконкому Херсонської міської ради на придбання земельної ділянки, на якій раніше — за її директорства — знаходилось ТОВ «Сервис Гранд». Про це свідчать повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, які Ірина Ценкер подала 3 травня 2019 року.

На наш запит щодо того, яким документом затверджено комерційний кредит Ірині Іванівні, Херсонський міський голова не відповів. Точніше, передав запит до Департаменту фінансів, де повідомили про те, що не є розпорядниками даної інформації. Проте джерелом доходу для Ірини Ценкер, за її декларацією, є саме Херсонська міська рада.

Фотокопії запитів надаємо:

Тобто на практиці все виглядає так: міський голова голосує за продаж землі Ценкер, за рік Виконком надає їй комерційний кредит на придбання цієї ділянки, а коли надсилаємо запит із проханням надати документ, яким затверджено цей кредит, відповідь — ми не є розпорядниками інформації. Додамо, що проєкт рішення сесії знаходиться у відкритому доступі на сайті Херсонської міської ради.

P.S. Під час пленарного засідання сесії Херсонської міської ради 25 листопада 2019 року зрештою затвердили рішення про створення тимчасової контрольної комісії з перевірки харчування у Херсонських школах. Про це більш детально — в наших наступних матеріалах.

Євгенія ВІРЛІЧ

Кавун-City

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон