Економічний позитив через політичний негатив на Херсонщині

На Херсонщині відновилося позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. З початку року експорт продукції знову перевищив імпорт у співвідношенні 95,4 до 79,4 мільйона доларів США.

Тобто, вітчизняної продукції ми відправили за рубіж більше на 16 мільйонів доларів, тоді як за аналогічний період минулого року сальдо зовнішньої торгівлі було негативним – імпорт перевищував експорт на 19,2 мільйони доларів. Тож маємо, загалом, позитивну тенденцію: приплив вільно конвертованої валюти в Україну певною мірою стабілізує курс гривні та економіку в цілому.

Але біда в тому, що нарощування експорту у регіоні не супроводжується відповідним стрибком промислового виробництва. І ось дані Головного управління статистики Херсонщини на підтвердження сказаного. За інформацією цього відомства, з початку нинішнього року в нашій області, станом на травень 2019-го, промвиробництво також зросло. Але... всього на 5,3 відсотки.

То звідки ж з'явився той стрибок експорту? А все досить просто. Після того, як російські окупанти почали чинити перешкоди торговому судноплавству в Азовському морі, заблокувавши Керченську протоку, потік вантажів з портів Бердянська та Маріуполя (насамперед, вироби металургії) «переадресували» до портів Чорного моря. І зокрема, до Херсона.

Відтак, у нас прибуло, а в Бердянську та Маріуполі зникло – тільки й всього. А в цілому, завдяки позитивному сальдо зовнішньої торгівлі в окремо взятому регіоні, Україна краще жити не стала. На жаль.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон