На Херсонщині полягли хліби

Через тривалі дощі, які подекуди супроводжувалися шквалами та градом, на Херсонщині почалося полягання хлібів.

Такі випадки спостерігаються у Білозерському, Бериславському, Каховському та Нижньосірогозькому районах краю. Причому явище набуває загрозливих масштабів. І якщо зливи триватимуть (а за прогнозами синоптиків, цього можна очікувати принаймні найближчий тиждень), може розвиватися гниття культурних рослин.

І частину врожаю озимого ячменю та пшениці, деяких інших культур аграрії можуть втратити. Це підтверджують і кваліфіковані експерти.

— На наших дослідних полях також частково полягли спершу ячмінь, а після нової «серії» злив ще й пшениця. Тож у випадку продовження дощів без втрат не обійдеться. Окрім процесів гниття та проростання на корені, висока вологість може спровокувати розвиток таких небезпечних хвороб, як мучниста роса, активізацію совки тощо. А часу для обробки посівів хімікатами практично не залишилося – врожай озимих уже дозріває, і невдовзі треба його збирати, — коментує директор Інституту зрошуваного землеробства (Херсон), член-кореспондент Національної академії аграрних наук України Раїса Вожегова.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон