Херсонців у черговий раз обманюють

Тільки за один рік сума готівки у «прямому» обігу в Україні зросла на 39 мільярдів гривень, – повідомили у Національному банку України.

...Станом на 1 січня 2019 року в обігу перебувало готівки на загальну суму 400,1 млрд. грн, що на 10,7% більше, ніж на початок минулого року (361,5 млрд. грн станом на 1 січня 2018 року)».

На початку 2019 року в обороті знаходилися монети на суму 2,2 млрд грн (13,1 млрд. штук) і банкноти на 397,8 млрд грн (2,95 млрд штук). У НБУ порахували, що на одного українця середня кількість банкнот становить 69 штук, а розмінних монет – 293 штуки (станом на 1 січня 2018 року – 70 банкнот і 293 розмінні монети відповідно).

НБУ вважає, що таке сталося завдяки: «...потребам зростаючої економіки України в засобах розрахунку». Опосередковано у НБУ стверджують, що попит був би значно більший, якби не «...розвиток безготівкових розрахунків», який до певної міри стримував «попит на готівку».

У Нацбанку відзначають, що саме завдяки цьому «рівень готівки в економіці (відношення готівкових коштів у обігу поза банками до ВВП знизився з 11,1% ВВП у 2017 році до 10,3% ВВП в 2018 році».

При цьому незалежні експерти категорично спростовують такі заяви НБУ, і переконують, що це пряма «брехня», адже збільшення обсягів готівкових грошей як паперових так і монет обумовлені тим, що економіка занепадає.

Віктор Каракулов, економіст, експерт ГО «Економічно вільна Україна»: «...збільшення об'єму готівкових грошей відбувається насправді завдяки кільком позиціям: по-перше, друкарський верстат, який продовжує працювати, він виготовляє все більший об'єм папірців, що, у свою чергу вказує на постійне зростання інфляційних процесів».

Слід нагадати, що на початку минулого 2018 року в обігу перебувало готівки (як банкнот так і монет) на загальну суму 361,5 млрд грн, що на 20,5 млрд грн або на 6% більше, ніж на початок 2017 року. Це не заперечує і сам Нацбанк. Отже, це вказує на планомірне зростання готівки, яка до певної міри не забезпечена ЗВР.

"Ми постійно виплачуємо зовнішні борги, витрачаючи на це «справжні» («золоті») гроші, а грошова маса продовжує зростати. Як таке може бути? Це протирічить логіці і правилам економічного розвитку ринку, якщо не мати на увазі тільки одне: зростання інфляції, яку контролює (або провокує) держава.

Крім того, існує ще один пункт: збільшення грошової маси вказує й на те, що держава змушена друкувати нові банкноти через те, що їх не вистачає у обігу, а це вказує на те, що населення зберігає обігові гроші не на банківських рахунках, а дома, під матрацом.

І третій фактор – збільшення об'єму вказує й на те, що громадяни України не мають довіри до банківської системи, і вони не наважуються зберігати гроші на рахунках (т.т. у безготівковій формі). Недовіра банкам, це суттєвий показник того, що економіка серйозно хворіє», - вважає Віктор Каракулов.

Слова Українського експерта підтверджує і ряд західних фахівців, які вважають: «...сьогодні інфляція в країни продовжує розвиватися швидше ніж про це говорить Український уряд, і наслідки від цього будуть більш катастрофічними ніж Прем'єр Гройсман намагається представити громадянам України, особливо напередодні виборів.

Все що роблять зараз в українському уряді підпорядковано виборчому процесу. Говорити про правдивість та реальність української економіки не доводиться», - доводить Вільфгельм Макер, старший аналітик-дослідний економічного центру «Вільф і К» (Німеччина).

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон