Дещо про пенсії для херсонців

Пенсії формально виросли, а от отримати їх стало проблематично, що говорить про те, що Пенсійний фонд як і раніше не може утримувати сам себе, а держава нездатна фінансувати його з бюджету, адже має суттєві проблеми з його виконанням.

Пам'ятаєте Прем'єр-міністр під час засідання уряду 11 липня заявив, що: «Розмір середньої пенсії на 1 липня 2018 роки вже становить 2562 грн, тобто середня пенсія в Україні зросла на 35%».

Чи відчули на собі наші пересічні херсонські пенсіонери зростання у 35%?

Ми провели опитування на вулицях міста.

Володимир Іванович: «Хай не бреше, мені пенсію підвищену принесли... У мене ледь серце не зупинилося – її підняли на 1 копійку, і я за ради цього відпрацював 37 років на підприємстві. Хай він вже здохне... ».

Вікторія Львівна: «Мені підняли пенсію на 12 грн. 34 коп. Що я на неї, цю збільшену пенсію можу купити? Два буханця хліба? Ні. Півтора, по 500 грамів. Де ж те підвищення? І вони кричать, що вони за нас пенсіонерів боліють...».

Алла Вікторівна: «Моя пенсія зросла на 345 грн, 18 коп. Не можу сказати, що це суттєво додало до нашого з чоловіком бюджету, у нього пенсія зросла трохи всього на 28 грн, 34 коп, але, з урахуванням того, що ми живемо у двох, нам допомагає дочка, слава Богу у неї є така можливість, то якось виживаємо».

Коментарів ще різних багато.

Але навіть з цих можемо зробити висновок, що у середньому пенсія у цих опитаних (з урахуванням чоловіка останньої респонденти, отже всього 4 особи) зросла на 96 грн 46 коп. Та чи радий цьому Володимир Іванович, у якого фактичне збільшення сталося всього на 0,01 грн? Прикро, але саме таких як він більшість. Тому говорити про «середню» пенсію, як і про середню температуру у лікарні, не реально.

Нагадаю, раніше Гройсман «звітував», що завдяки «вдалій пенсійній реформі» минулого року пенсію підвищено майже для 9 млн. осіб. У квітні збільшили пенсії для військових пенсіонерів, а буквально з 1 липня, автоматично, було підвищено пенсії ще раз, але не для всіх, а тільки тим, хто начебто отримував маленькі.

Відтепер мінімальна пенсія (за віком) складає 1435 гpн. Обіцяють, що з 1 грудня вона підвищиться ще на 62 грн. Правда підвищенням це назвати неможна, адже його вже «з'їла» інфляція (детальніше тут).

Після того, як пенсії «зросли» питання їх виплат стало ще більш гострим. Ми вже розповідали, що херсонські пенсіонери неодноразово скаржилися у різні інстанції у т.ч. і у ЗМІ, що їм незрозуміло з яких причин затримують виплату пенсії. Люди даремно щодня ходять до поштових відділень, вистоюють незрозумілі за чим черги (а може привезуть готівку, так було років 15 тому), штурмують банкомати, і все даремно – грошей немає.

У Херсонському відділенні ПФ на запити журналістів відповідають лаконічно, але не по суті: «Всі наявні гроші відправляємо на виплати».

У перекладі на «людську мову» це означає: у ПФ немає грошей – все, що їм перераховують з бюджету – вони віддають на виплати, але грошей у держави фінансувати ПФ немає, тому й відбуваються такі затримки.

У суботу ЗМІ розповсюдили парадний звіт Прем'єра: «Інформація від Пенсійного фонду: тільки що повністю завершили фінансування виплати пенсій за липень. Моє доручення виконано. Забезпечувати належний соціальний захист – наш обов'язок». Перед тим Гройсман публічно критикував ПФ і «доручив» до кінця поточного тижня врегулювати ситуацію із затримкою виплат пенсій у липні. Більш того, Гройсман навіть призначив службове розслідування проти керівника ПФУ та тих, хто керує у регіонах. Смішно!..

Як завжди Володимир Борисович зіграв на публіку залишившись «білим» і «пухнастим» «Добрым батюшкой-царем!». На ділі ж він знає ситуацію краще ніж будь хто. Відповідь не складана – немає грошей.

З урахуванням того, що бюджет у нас на «ручному управлінні», то саме від Гройсмана залежить скільки і куди грошей буде направлено. Коли їх не вистачає ні нащо, саме він приймає рішення кому скільки мільярдів «перекинути». Комусь у офшори, комусь на відпочинок на Мальдіви, ну, а комусь на пенсії... якщо залишилося щось взагалі...

Нагадаю, що депутати ВРУ, які пішли у липні у відпустку на півтори місяці, отримали 16,3 млн. відпускних.

У відпустці треба ж за щось жити та й оздоровитися було б непогано...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон