Дешевої свинини жителям Херсонщини чекати не доводиться

На Херсонщині, як і в усій країні, м'ясо стрімко дорожчає через зростання в ціні кормів та енергоресурсів, а також вирізання поголів'я через спалахи африканської чуми свиней.

Зокрема, за ту ж свинину живою вагою восени минулого року перекупники тут пропонували 27—30 гривень за кілограм, а нині дають 42—43 гривні. Здавалося б, саме час нарощувати поголів'я, поки продавати його вигідно.

Але виробники розхолоджують оптимістів: левову частку очікуваних прибутків заздалегідь «з'їдає» зростання виробничих витрат. До того ж у реконструкцію ферм та закупівлю молодняку спочатку треба щось вкласти, а стартового капіталу — катма.

— Маємо майже п'ятсот свиней. Поголів'я можна нарощувати — виробничі площі це дозволяють. Однак у розширення ферми потрібно інвестувати гроші, а де їх узяти, якщо в державних підприємств забирають до бюджету три чверті прибутку? От і минулого року після сплати всіх податків у нас залишилося того прибутку менше ста тисяч гривень. Порівняно з тим, які суми необхідно вкладати у розвиток свинарства, це ніщо.

А брати кредити у банку дуже ризиковано — можна «у трубу вилетіти». Маємо гіркий досвід: нещодавно вже спробували збільшувати кількість свиней на фермі. І все йшло добре, аж поки не настав час продавати відгодованих свинок. Якраз тоді закупівельні ціни з невідомих причин і без жодного економічного обґрунтування упали майже на чверть.

Тут уже не про доходи думали — лише б тільки на збитки не наразитися — цінову політику в нас спрогнозувати, на жаль, абсолютно неможливо, — ділиться роздумами директор державного підприємства «Дослідне господарство «Каховське» Володимир Проценко.

Три чверті свиней на Херсонщині утримуються у дрібних приватних господарствах. Але їх власники також не поспішають розширювати хліви та міні-ферми. Вони побоюються не так падіння закупівельних цін, як остаточного встановлення уже задекларованої державою заборони на забій худоби у «домашніх» умовах.

Якщо впровадження обмежень укотре не відкладуть, тих же свиней доведеться возити на сертифіковані бійні. А оскільки їх в області збудовано обмаль, від села до такого підприємства треба діставатися дорогою у кількадесят кілометрів, ще й платити за послуги «цивілізованих» різників.

Вихід — у створенні спеціалізованих кооперативів та влаштування власних, доступніших боєнь. Та питання знову-таки у грошах, яких немає.

Тому може статися так, що через супутні витрати свіжина знову помітно здорожчає, а купівельна спроможність населення впаде. І кому тоді будуть ці свині потрібні? Отже, й дешевої свинини в магазинах та на ринках можна не чекати...

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон