Херсонці, ви готові платити більше?

Вже у травні нас чекають нові норми Закону про житлове-комунальне господарство і чергове подорожчання пального та вартості за проїзд.

Нагадаю, ще у 2017 році Верховна Рада України прийняла Закон України «Про житлово-комунальні послуги», який повністю запрацює тільки наступного року, втім деякі його норми вступають у силу вже у травні 2018 року.

Зокрема: загальна плата за комунальні послуги відтепер складатиметься з плати за абонентське обслуговування, за обслуговування внутрішньобудинкових систем і, власне, плати за послугу.

Також починаючи із травня платіжки почнуть рахувати не по квартирним, а по будинковим лічильникам. При цьому загальнобудинкові лічильники стануть комерційними, т.т. встановлювати і обслуговувати їх будуть за рахунок споживачів.

Важливим пунктом нововведення буде й те, що комунальних послуг вас будуть позбавляти, якщо ви матимете борги, при цьому попередження повинно бути вручено не пізніше як за 30 днів. Виняток – електрика і газ.

Новий закон про ЖКХ має на увазі, що у вас є шанс знизити плату за житлово-комунальні послуги, якщо «послуга не була надана або її якість була незадовільною».

Вже у цьому місяці тим, хто має право, здійснять перерахунок субсидій на наступний опалювальний сезон. Нагадаю, що у квітні знижка надавалася ще з урахуванням доходів за першу половину 2017 року, а у травні поточного року вже з урахуванням доходів за друге півріччя.

З 1 травня ще одне нововведення – вступив у силу закон про добровільне приєднання територіальних громад сіл і селищ до міст обласного значення.

Тепер ОТГ будуть створюватися без проведення виборів, а керувати ними будуть чинні мери обласних центрів. Це, вважають в Уряді, допоможе поліпшити доступ до інфраструктури жителям сіл до кращих лікарень, школ, дитячих садків.

Ще одна неприємна новина: у травні слід чекати підвищення цін на пальне, через світове подорожчання нафти. Експерти прогнозують, що ціна на бензин може підскочити на одну-дві гривні, а якщо курс гривні ослабне, то зростання може бути більш значним. Слідом піднімуться ціни на все, в першу чергу на продукти харчування, адже їх доставляють у магазини саме автомобільним транспортом.

У травні зростуть ціни і на проїзд у залізничному транспорті.

Як заявив виконуючий обов'язку глави УЗ Євген Кравцов: «Ми пройшли узгодження на рівні профспілок. Отримали відповідь від Державної регуляторної служби та Мінекономіки. Зараз перебуваємо на фінальній стадії з кількома міністерствами. Вартість квитків повинна вирости на 12%. Це означає, що, наприклад місце в купе у потязі сполученням «Київ – Одеса» буде коштувати 548 грн замість 488, а «Київ – Харків» – 448 грн замість 400».

Нагадаю, що з 1 травня один з найбільших провайдерів телекомунікаційних послуг «Воля» підняв ціни на свої послуги. В середньому ціни на ТБ і Інтернет зросли на 7%.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон