Херсонці, бережіть здоров’я – менше їжте!

Пам'ятаєте, не так давно Міністр соціальної політики України Андрій Рева порадив українцям: «Їсти треба менше!»...

Якщо глянути на фото, де зображено саме міністрів, то можна дійти висновку, що їм самим слід уважно дослухатися до цієї поради.

Коли українці стануть менше їсти, то стануть більш здоровими, такого висновку цими днями дійшли у Міністерстві охорони здоров'я і затвердили нові норми раціону харчування.

Минулого четверга вступив у силу наказ МОЗ, яким затверджено нові добові норми фізіологічних потреб населення у білках, жирах, вуглеводах та енергії. Те, що залишалося незмінним у продовж 18 років цей Уряд вирішив змінити.

Що змінилося? Зменшено калорійність харчування для дітей від 3 до 17 років. Для дорослих калорійність зберегли, але додали у раціон білки і жири, натомість зменшили кількість вуглеводів.

Для дітей і підлітків калорійність знизили на 10 – 15%. Малюкам зменшили кількість білків, жирів і вуглеводів. Підліткам та юнакам рекомендовано їсти більше білка і менше жирного (сало, масло) та вуглеводів (каш, хліба, солодощів). Йде мова про заміну м'яса. У дорослих: знижено – кількості вуглеводів, збільшено – білків і жирів.

У МОЗ вважають, що чоловікам, віком від 30 до 39 років (які займаються не важкою фізичною роботою: слюсар, верстатник), на добу вистачить:

* 147 г білка (у тому числі 100 г білка тваринного (м'ясо, риба, яйця) та 47 г – рослинного (крупи), і це на 12 г більше, ніж було раніше;
* 103 г жирів (+15 г)
* 456 г вуглеводів (– 50 г).
Для пенсіонерів віком від 75-ти років:
* для чоловіків зменшено кількість жирів – на 16 г (до 38 г/добу)
* для жінок на 4 г (до 44 г/добу).

В МОЗ упевнені, що нові норми «...є більш збалансованими і корисними для здоров'я. Що стосується зменшення калорійності харчування для дітей, то колишні розрахунки були, на думку фахівців міністерства, завищеними, і приводили до надмірної ваги дітей, перш за все за рахунок вуглеводної дієти. А ось білків підліткам додали, щоб вони могли краще рости і нарощувати м'язову масу».

При цьому фахівці з харчування по-різному оцінюють нові рекомендації. Так, лікар-дієтолог Олександра Кириленко вважає, що минулі дитячі норми були розроблені відповідно до рекомендацій ВООЗ, і калорійність урізати не слід.

А дієтолог-фітотерапевт Борис Скачко упевнений, що активність сучасних дітей нижче, ніж 15 – 20 років тому, що вони тепер менше гуляють на вулиці і більше сидять за комп'ютерами, тому калорійність і зменшили.

Обидва дієтологи підтримують збільшення у раціоні частки білків і зниження частки вуглеводів – це здорове харчування. Але зазначають, що харчуватися за рекомендаціями МОЗ багатьом буде складно, адже хліб і крупи у нас набагато дешевші за м'ясо, а реальні доходи населення тануть.

Для отримання організмом 2500 ккал на добу треба:

* 300 – 400 г хліба, каші або макаронів (50% раціону);
* 150 г м'яса або риби;
* 1 – 2 яйця;
* 30 г масла;
* 500 г овочів і фруктів;
* 30 г меду або солодощів.

Якщо харчуватися відповідно до розрахунків і рекомендації МОЗ, то, у сьогоднішніх цінах, на це піде не тільки вся пенсія (ще й не вистачить), і не факт, що людина буде вставити із-за столу з відчуттям насиченості.

А як же тоді бути із виплатами за газ, електрику, тепло, комунальні послуги?

Щось тут ніяк не сходиться: аби їсти (по-мінімуму), або платити олігархам (але по-максимуму).

Що обираєте, панове?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон