Херсонщині «урізали» субвенцію з держбюджету

Верховна Рада узаконила перерозподіл Кабміном державних коштів шляхом зменшення субвенцій багатьом областям України.Причому, з трьох південних областей найбільше серйозно урізали саме Херсонщину - на 325 млн. гривень.

Для порівняння: Миколаївській області зменшили субвенцію на 65 млн. гривень, Одеській на 140 млн. гривень.

Олександр Співаковський - один з небагатьох депутатів Верховної Ради України не голосував за прийняття у другому читанні і в цілому проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік".

Олександр Володимирович повідомив, що не міг підтримати цей проект, по-перше, як мажоритарник, бо мова йде про життєдіяльність громади, а зменшення субвенції в розмірі 325 млн. гривень для Херсонської області щодо надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло- водопостачання і водовідведення, квартирної плати впливає на стабільність регіону, який нині є прикордонним.

Більше того, це і соціальний захист людей, які довіряють владі. Також він зазначив, що норми цього закону суттєво зменшили і фінансування закладів системи вищої освіти України: «Не були враховані в повному обсязі подані мною пропозиції щодо збільшення фінансування освіти і науки, левова частка яких мала бути направлена на оплату комунальних послуг і енергоносіїв та збільшення заробітної плати освітянам та науковцям, які працюють у вищих навчальних закладах І – ІV рівнів акредитації та національних академіях наук».

Щоправда, Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив народного депутата України, що восени буде переглянуто розмір субвенції для Херсонської області та системи вищої освіти. Але кошти вже потрібні сьогодні.

Тим більше, якщо кошти будуть виділені у жовтні, чи встигнуть їх освоїти? Це розуміє Олександр Співаковський, тому разом з головою Херсонської ОДА Андрієм Гордєєвим будуть шукати рішення виходу з кризової ситуації у владних кабінетах.

Лідія ГРИГОР'ЄВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон