Товарообіг Україна – Росія росте

Днями Росія заявила, що товарообіг між Росією та Україною з початку року значно зріс, і у порівнянні з минулим роком збільшився на понад 30%.

У той же час Україна не тільки підтверджує цю інформацію, а й називає ще більш високі цифри. Так Держстат стверджує, що тільки за січень – квітень поточного року Україна експортувала до Росії товарів на загальну суму $1,28 млрд, що дало збільшення, у порівнянні з відповідним періодом 2016 року, на 38,5%.

З початку цього року український експорт у базовій складовій Російського імпорту досяг позначки у 9,3%, в той час, як частка Українських товарів у загальному обсязі того, що завозить РФ ззовні з початку року залишається стабільною і не перевищує минулорічний показник у 2%.

За звітний період Україна завезла товарів Російського виробництва на загальну суму $1,96 млрд, що є збільшенням оберту на 45,8%, у порівнянні із відповідним періодом 2016 року. За вказаний період на долю товарів з Росії припадає 13,4% всього Українського імпорту.
Загальний оборот між Росією і Україною у січні-квітні 2017 року склав $3,453 млрд,, що й дало ефект зростання +30% (у річному вираженні).

При цьому загальний об'єм експорту з Росії до України склав $2,131 млрд (зростання +30,2%), імпорт РФ з України склав – $1,323 млрд (зростання +29,6%).

Українські аналітики і експерти продовжують висловлювати серйозні занепокоєння тим, що за квітень цього року Україна ще більше скоротила зовнішню торгівлі товарами, яке виражається у дефіциті який досяг $887,9 млн (у 2016 році – $929,6 млн). За відповідний період поточного року товарів було експортовано на $13,71 млрд, тоді як імпорт склав – $14,6 млрд.

Т.т., це говорить, що Україні не вдалося отримати саме таку суму валютних надходжень, що вказує на те, що це та сама сума яка могла б стати бодай частково золотовалютним резервом України.

Аналітики зазначають, що тільки за минулий рік позитивне сальдо торгового балансу України впало в 11 разів.

Відповідно до інформації Держстату в І кварталі поточного року імпорт перевищив експорт на $736,5 млн., хоча негативне сальдо торгівлі товарами і покращилося на $271,5 млн (до січня-березня минулого року +$1,01 млрд).

Експерти нагадують, що обсяг експорту-імпорту товарів і послуг з України і в Україну минулого року був приблизно однаковим $44,55 млрд. і $44,89 млрд, - відповідно.

Минули рій Україна завершила із позитивним сальдо зовнішньоторговельного балансу.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон